Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи у запорізьких селах не вщухають.


Марина Пирожук

Київ, 10 травня 2004 - Ситуація в Запорізькій області далі залишається в центрі уваги громадськості. За даними Міністерства оборони, сьогодні інтенсивність вибухів на військовій базі поблизу Мелітополя зменшилася до 4-6 вибухів на годину, одначе вибухи продовжуються.

Групи розмінування займаються очищенням території адміністративно-господарчої частини військової бази від вибухонебезпечних предметів, а сапери очищають від вибухонебезпечних предметів населені пункти Мелітопольського району. Між тим окремі мешканці, евакуйовані минулого тижня, почали повертатися у свої домівки.

Нагадаємо, що внаслідок пожежі на військових складах поблизу Мелітополя, що сталася 6 травня , загинули 5 осіб. Щонайменше 10 тисяч людей були евакуйовані з довколишніх територій. Наразі сапери очищають населені пункти від вибухонебезпечних предметів. Загальна площа території, що підлягає очищенню сягає майже 80 квадратних кілометрів.

За даними Мініоборони, протягом останніх двох діб військові виявили та вивезли у спеціально відведені місця понад 600 вибухонебезпечних предметів. У Міністерстві обороні обіцяють упродовж найближчих двох діб завершити роботи із вилучення вибухонебезпечних предметів на території населених пунктів. Поки ж доступ мешканцям у 3-кілометрову зону заборонений.

Українська влада, ліквідовуючи наслідки цієї катастрофи, шукає винних у її виникненні. Як відомо , після цих подій Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти посадових осіб Міноборони за фактом недбалого ставлення до виконання службових обов’язків. Генпрокуратура кваліфікує ситуацію у Запорізькій області як техногенну катастрофу, яка стала наслідком злочинного недбальства військових керівників держави. Генпрокурор Геннадій Васильєв також заявляє, що він свого часу попереджав міністра оборони Євгена Марчука про кричущі факти порушень правил зберігання зброї та боєприпасів, одначе останній на таке попередження серйозно не відреагував .

Сам міністр оборони стверджує, що причиною пожежі на складах боєприпасів у Мелітопольському районі став людський фактор. Що таке людський фактор у розумінні Марчука, наразі невідомо, як і те, хто все ж таки нестиме відповідальність за цю катастрофу. Ба більше, керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак припускає, що такі катастрофи можуть повторюватися в Україні, якщо питання утилізації таких складів в Україні не вирішуватиметься.

Валентин Бадрак додає, що українське суспільство буде ще довго розплачуватися за неуважність держави до стану і потреб власних Збройних Сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG