Доступність посилання

ТОП новини

Угорська урядова опозиція за виведення угорських миротворців з Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 11 травня 2004 – Сьогодні відбудеться надзвичайна нарада керівництва найбільшої опозиційної партії в Угорщині Союзу молодих демократів. Ця партія стоїть на консервативних позиціях. Консерватори прагнуть виробити нову політичну позицію щодо перебування угорських миротворців в Іраку. Опозиція обов’язково хоче довести її до відома учасників майбутнього американо-угорського саміту.

Надзвичайну нараду керівників правої опозиції вестиме голова Союзу молодих демократів Віктор Орбан. Йому йде 41-й рік, але він уже встиг побувати на посаді прем’єр-міністра Угорщини у 1998-2002 роках. Це Орбан закликав у понеділок своїх колег по партії переглянути підходи консерваторів у питанні військової присутності Угорщини в Іраку. Річ у тому, що правляча ліво-ліберальна коаліція наразі не планує виводити з цієї країни угорський миротворчий контингент у складі 300 осіб. Натомість Віктор Орбан заявив 10 травня, що в Іраку стаються безвідповідальні речі з точки зору людської моралі. За його словами, це суттєво впливає і на загальну ситуацію в Іраку. Колишній угорський прем’єр вважає, що боротьба з міжнародним тероризмом і події в Іраку не є дотичними між собою. Тому напередодні американо-угорської зустрічі на найвищому рівні, найбільша опозиційна партія Угорщини очевидно змінить свою політичну позицію стосовно іракської місії угорських миротворців.

Слід зауважити, що досі про виведення угорських вояків додому вів мову лише політичний союзник Союзу молодих демократів – Угорський демократичний форум. Присутність цієї партії в парламенті є набагато меншою від Союзу молодих демократів. Але це не перешкодило їм зайняти принципову позицію в даному питанні ще на початку іракської воєнної кампанії. Якщо дві партії об’єднають свої сили, то угорський уряд матиме значно менше поле для політичного маневру, ніж це було досі. До речі, уряду вдавалось тримати ситуацію під контролем ще й тому, що угорські вояки не мали втрат у живій силі. Легкі поранення солдат, щоправда, вже траплялись у військовому таборі в місті Ель-Гіллаху. Але якби угорський батальйон мав убитих, то очевидно тон консервативної опозиції в парламенті був би куди критичнішим і вимогливішим.
XS
SM
MD
LG