Доступність посилання

ТОП новини

Південнокримське містечко Партеніт готується до виборів після того, як його мешканці на референдумі відправили у відставку мера і сімох депутатів.


Володимир Притула

Симферополь, 11 травня 2004 - Південнокримське містечко Партеніт, що є популярним і відомим курортом неподалік Алушти, готується до виборів після того, як його мешканці на референдумі в лютому відправили у відставку мера і сімох депутатів селищної ради. Кілька місяців тривав судовий процес щодо легітимності місцевого референдуму і минулої п’ятниці алуштинський суд відхилив вимоги усунутого мера визнати підсумки голосування мешканців Партеніта недійсними.

7-го травня місцевий суд Алушти відхилив позов селищного голови Партеніта Костянтина Попандопула про визнання недійсними результатів референдуму від 1 лютого про дострокове припинення його повноважень. Тоді у голосуванні в Партеніті взяли участь 2 тисячі 344 особи, з яких майже 90% схвалили винесений проект рішення про дострокове припинення повноважень Костянтина Попандопула. А 13 лютого сесія Партенітської селищної ради більшістю голосів ухвалила рішення про призначення на 16 травня дострокових виборів селищного голови і 7-ми депутатів, які також вибули з ініціативи виборців. Костянтин Попандопуло не визнав результати виборів і досі оскаржував їх у суді, правда, як виглядає – безперспективно.

Депутат Алуштинської міськради від Партеніта Тетяна Радіна, котра була однією з ініціаторів відкликання мера і тепер претендує на крісло, яке звільнилося, каже, що проведення такого місцевого референдуму – прецедент для України і приклад для мешканців інших південнокримських населених пунктів, де місцеві чиновники теж зловживають своїми владними можливостями у непростих земельних питаннях. Тетяна Радіна:

“Цей прецедент кувався Костянтином Івановичем Попандопуло протягом усього його періоду діяльності на посаді селищного голови. На виборах 2002 року його виграш, як на мене, дуже сумнівний, бо був досягнутий лише через рішення судів. Протягом усього часу його роботи в кріслі мера неодноразово фіксувалися факти отримання земельних ділянок за підробленими рішеннями сесій, за особистим розпорядженням мера. А останньою краплею, що переповнила чашу терпіння партенітців, став інцидент 3-го грудня минулого року, коли через незаконне виділення кооперативу, де співзасновником був син Костянтина Попандопула, майже 9-ти гектарів цінної землі, виникло протистояння між кримськими татарами і російськомовними мешканцями селища. Нам ледь що вдалося уникнути кровопролиття. До того ж, за останні два роки повністю була знищена соціальна інфраструктура селища. Саме це й стало детонатором ситуації, коли люди сказали “ні!” селищному голові”.

У жовтні минулого року Генеральна прокуратура України порушила карну справу проти пана Попандопула, звинувативши його у низці злочинів, пов’язаних із незаконною приватизацією, продажем та здачею в оренду землі і майна в Партеніті. Він був заарештований і кілька тижнів пробув за ґратами, але потім алуштинська прокуратура визнала арешт незаконним і припинила кримінальну справу. Мені не вдалося зв’язатися із Костянтином Попандопалом, але раніше в інтерв’ю місцевим журналістам він досить різко відкидав звинувачення Генпрокуратури, а референдум назвав “шоу”, влаштованим його опонентами, для того, щоб “захопити владу”. Він також заявив, що спроби усунути його з посади мера є "грубим "розгулом" демократії".

У партенітському міськвиконкомі повідомили, що вибори, як і заплановано, відбудуться 16-го травня. Мешканці селища оберуть мера і сімох депутатів селищної ради. Зараз на голову претендує 8 осіб, в тому числі один ялтинець і один дніпропетровець. А на депутатські мандати - близько сотні претендентів. Про гостроту боротьби свідчить напад на одного з кандидатів у депутати. 6 травня зранку невідомі завдали Ігорю Кулькову, який балотується до партенітської селищної ради, кілька ударів ножем. Потерпілий доставлений в Алуштинську міську лікарню. Його стан лікарі оцінюють як задовільний.
XS
SM
MD
LG