Доступність посилання

ТОП новини

18 травня, в день 60-річчя депортації кримських татар у жалобному мітингу візьмуть участь Віктор Ющенко, Дмитро Табачник, Руслан Аушев і до 50 тисяч кримських татар.


Володимир Притула

Аудіозапис:

Симферополь, 12 травня 2004 - Жалобний мітинг у пам''ять жертв депортації і з нагоди 60-річчя цієї трагічної події буде найбільшим за всі роки повернення кримських татар на батьківщину. Так вважають у Меджлісі кримськотатарського народу, на розширеному засіданні якого розглядалися питання підготовки до відзначення ювілею депортації.

Згідно з ухваленим Меджлісом планом проведення Всекримського жалобного мітингу 18 травня в Симферополі, у сквері залізничного вокзалу, в парку “Салгірка”, у приміських кримськотатарських селищах Фонтани, Ак-мечеть, Кам’янка і Дубки будуть сформовані 6 колон, які після жалобного молебну направляться до Центрального майдану Симферополя, де опівдні розпочнеться масовий мітинг. У ньому очікується участь віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника, голови Верховної Ради Криму Бориса Дейча, кримського прем’єра Сергія Куницина, лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка та його соратників, народних депутатів Бориса Тарасюка і Геннадія Удовенка, голови Держкомнацміграції України Геннадія Москаля, екс-президента Республіки Інгушетія Руслана Аушева, а також впливових представників кримськотатарської діаспори Туреччини і Румунії, делегацій із Татарстану і Литви. Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, як очікується ,прибуде до Криму 17 травня, він візьме участь у жалобних зборах громадськості і повернеться до Києва.

За словами лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, головними вимогами учасників Всекримськом жалобного мітингу будуть відновлення національної державності кримськотатарського народу, наділення кримських татар землею, ухвалення закону про відновлення прав раніше депортованих, а також відновлення історичної топоніміки Криму. Меджліс вирішив, що на мітингу, крім українських державних і кримськотатарських національних прапорів, не буде жодного іншого стягу, зокрема, це стосується зелених прапорів ісламу. Голова Меджлісу наголосив, що на мітингу не буде ні зелених стягів, ні викриків “Аллах акбар!”. За його словами, у день жалоби це недоречно і неправильно буде витлумачено.

Водночас Мустафа Джемілєв повідомив, що кримськотатарський мітинг охоронятимуть близько тисячі активістів Всеукраїнської політичної партії “Українська національна асамблея”. За його словами, керівництво УНА саме виступило з такою ініціативою, щоб захистити учасників мітингу від провокацій скінгедів. Тим часом Симферопольський міськвиконком повідомив, що 18 травня зранку і майже до вечора буде перекритий для руху транспорту практично весь центр міста. Міська влада закликала симферопольців обмежити цього дня свої поїздки. Як стало відомо, до Симферополя з інших регіонів України до 18 травня будуть перекинуті додаткові підрозділи міліції, Внутрішніх військ та СБУ.

Як повідомила прес-служба Меджлісу, до 60-ї річниці депортації кримські татари збираються висадити в Криму 60 тисяч дерев. Загальнокримську акцію «Єшиль ярим ада – Зелений півострів», приурочену до цієї трагічної дати, ініціював Меджліс. В її рамках навесні та восени у містах і селищах автономії, в тому числі у місцях компактного проживання кримських татар буде висаджено 60 тисяч саджанців дерев. У відповідній постанові Меджлісу наголошується, що акція проводиться “у пам’ять про співвітчизників, які загинули від холоду, голоду, в тюрмах і катівнях таборів у боротьбі за повернення народу на історичну Батьківщину, а також чий прах покоїться у місцях вислання”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG