Доступність посилання

ТОП новини

Про візит до Києва Збіґнєва Бжезинського.


Сергій Кисельов

Збіґнєв Бжезинський



















Аудіозапис:

Київ, 13 травня 2004 - Сьогодні до Києва з чотириденним візитом прибув колишній радник з питань національної безпеки президента США Джиммі Картера, а нині консультант і член опікунської ради Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Збіґнєв Бжезинський. Його публікації в газетах і сьогодні стають сенсаціями, а книги з політології швидко перетворюються на бестселери.

76-річний американець польського походження Збіґнев Бжезинський, здається, вже давно не бере активної участі у координації зовнішньополітичного курсу Сполучених Штатів. І хоча, як подейкують, тепер політолог уже не доводить своєї думки з тих чи інших геополітичних подій у світі до радників американського президента напряму, тим не менше, з його прогнозами та поглядами політична еліта США рахується й по сьогодні.

Візит Збіґнєва Бжезинського в Україну є приватним. За даними поінформованих джерел, його запросив народний депутат і бізнесмен, зять Президента Кучми Віктор Пінчук. Сьогодні Бжезинський вже зустрівся з Президентом України. У п’ятницю американський політолог прочитає лекцію студентам Києво-Могилянської академії на тему "Україна і світ", в суботу зустрінеться з журналістами у посольстві США в Україні, а в неділю покладе квіти до меморіалу жертв сталінських репресій у Биківні, що під Києвом, де у землі лежать і останки близько двох сотень закатованих польських офіцерів і генералів.

В політичних колах України ставлення до візиту Збіґнєва Бжезинського неоднозначне. Спектр думок від суцільного негативу до повної підтримки. Ось що з приводу приїзду в Україну Збіґнєва Бжезинського сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" радник глави Адміністрації Президента України, директор Центру політологічних досліджень та конфліктології Михайл Погребінський:

"Я думаю, що багато людей, які опікуються долею України, в тому числі, безумовно, Бжезинський, хотіли б перед президентськими виборами розібратися, обдивитися й допомогти своїм авторитетом тим політикам, тим політичним силам, які претендують на владу в Україні. Відомо, що Бжезинський дуже активно ( і його оточення, люди його кола), активно виступали за те, щоб діючий Президент пішов від влади достроково. Вони надавали і моральну, і різну підтримку акції "Україна без Кучми". Ці люди – і Бжезинський в тому числі неодноразово висловлювалися на підтримку політики національно-демократичного спрямування. Він відомий , як людина, яка налаштована русофобськи. Тому очевидно, кого він тут хотів би тут в Україні підтримати, проти кого він хотів би застосувати свій авторитет".

Як стало відомо з поінформованих джерел, Збіґнєв Бжезинський планує поспілкуватися і з представниками політичної опозиції. Зокрема з лідером "Нашої України" Віктором Ющенком та з лідером БЮТ Юлією Тимошенко. Член цієї фракції, народний депутат Олег Білорус, який був послом України в США на початку 90-х років, неодноразово зустрічався із Збіґнєвим Бжезинським. Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" він охарактеризував американського політолога.

"Він є великим приятелем України. Народився на Україні, за походженням він поляк, народився під Львовом у містечку Жовкла. І не забуває свою прабатьківщину, чи одну з батьківщин. Бо в нього і Польща, і Україна, і Америка... Це є відомий в світі політолог, фахівець політичної стратегії. Він дуже об’єктивно оцінює і розуміє, і оптимістично бачить місце та роль України в світі. І тому цей період, коли фактично почалась виборча кампанія, під час якої буде вирішуватися доля України, може, на наступні чверть століття цей візит має велике значення. Як кажуть, welcome to Ukraine, professor Bjezinsky!", – додав Олег Білорус, народний депутат із фракції БЮТ, колишній посол України в США.

До речі, як стало відомо з неофіційних джерел, у суботу посол США в Україні Джон Гербст дає обід на честь Збіґнєва Бжезинського, на який запрошені колишні українські амбасадори в Америці Олег Білоус, Антон Бутейко та Юрій Щербак, а також колишні міністри закордонних справ Геннадій Удовенко і Борис Тарасюк.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG