Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині хочуть збудувати найбільшу в світі кіностудію.


Василь Плоскіна

В Угорщині планують збудувати найбільшу в світі кіностудію. Про це повідомив днями на Каннському міжнародному кінофестивалі міністр культури Угорщини Іштван Гіллер. У проекті братимуть участь американські інвестори.

Угорці познайомились зі світовим кінематографом буквально з перших рук ще наприкінці ХІХ ст. Фільмувати будапештські краєвиди у свій час приїздили на запрошення австрійського цісаря та угорського короля Франца Йосипа І-го самі винахідники кіно. Це були французи Луї Жан та Огюст Люмьєри власними персонами. Та й не дивно, адже Австро-Угорська монархія була тоді у своєму розквіті. Набирали силу торгівля, промисловість, розвивалося містобудування, а разом з ними і культура. Дуалістична держава навіть спромоглася влаштувати в Будапешті помпезний світовий ярмарок у ті роки. Зараз угорці згадують про це з певною ностальгією. Та й не дивно, бо їхні предки були переповнені амбіційними планами і справді не пасли задніх серед освічених та розвинених народів Європи. І це при тому, що коли більше 1100 років тому пращури угрів примандрували з Азії в долину річок Тиси та Дунаю, у них не те що міст, навіть такого поняття, як село не було. Тоді, навпаки, цвіла Київська Русь, і світ дивувався праукраїнській культурі.

Втім часи міняються, але пам’ять про колишню національну велич не так просто стерти у цілого народу. Це надихає й угорців на пошуки чогось величного й вартого світової уваги. Виступаючи днями на міжнародному кінофестивалі в Каннах, міністр культури Угорщини Іштван Гіллер сказав, що будову найбільшої у світі кіностудії розпочнуть угорці спільно з американцями. У цьому проекті братиме участь відомий голлівудський продюсер Енді Вайна. Велетенський кінопавільйон планують розмістити на південь від угорської столиці в містечку Етєк неподалік курортів на оз. Балатон, як і личить великій кіностудії. З набуттям Угорщиною статусу повноправного члена Євросоюзу ставлення до неї за океаном змінилося. І не лише у кіномитців, але і в ділових людей. Бо зараз дешево у Західній Європі великі земельні ділянки придбати непросто.

Що зніматимуть в угорському Голлівуді, про це наразі невідомо. Але кіностудія буде дуже модерною, чи не найсучаснішою у світі. Вже наступного року в обласному місті Секешфегерварі (колишньому столичному граді угорських королів) відбудеться солідний кінофестиваль. А далі – більше, сподіваються угорські кіномитці.
XS
SM
MD
LG