Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi урядовцi одностайно засуджують напад невiдомих на Ґордану Филипович, сестру колишнього прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича, скоєний у минулі вихідні.


Михайло Рамач

Невiдомi в чорних формах погрозили сестрi покiйного прем’єра, заявила вона слiдчим, що лiквiдують усю сiм’ю у разi, якщо буде засуджено Милорада Луковича Леґiю, котрого прокуратура вважає головним органiзатором замаху на прем''єр-міністра Зорана Джинджича. Злочинцi дали панi Филипович iн’єкцiю, вiд якої вона знепритомнiла. Лiкарi встановили, що їй упорснули седативи. Чоловiк знайшов її непритомною на їхнiй дачi неподалiк мiста Валєво, що в центральнiй Сербiї. Панi Филипович полiтикою не займалася. Її ж чоловiк - депутат мiської ради.

Сiм’ї Джинджича погрожували . Прем’єр-мiнiстр Воїслав Коштуниця минулого тижня заявив, що влада вживе усiх заходiв, щоб установити, хто погрожує, і пообiцяв повний захист матерi й сестрi свого попередника. Представник МВС заявив, що сестра покійного голови уряду відмовилася вiд поліцейського захисту. Її госпiталiзували у Військово-медичній академiї в Белградi, стан її здоров’я стабiльний.

Слiдчий суддя каже, що йшлося про спробу вбивства. Мати Зорана Джинджича припускає, що напад на її доньку скоїли тi, хто не хоче, щоб були встановлені убивці прем’єра. За її словами, окремi колишнi урядовцi знають таємницю й уникають вiдповiдальностi.

Бульварна преса тим часом поширює малоймовiрнi чутки, що замах нiбито замовив сам Джинджич. Вбивцi, згiдно з цими чутками, мали стрiляти в особистого охоронця голови уряду. А спроба замаху мала стати приводом до розправи влади над органiзованою злочиннiстю та полiтичними опонентами. Та про все довiдався хтось третiй i замовив убивцю. На думку оглядачiв, такi чутки поширюють тi, хто прагне зняти вiдповiдальнiсть iз обвинувачених. Вони бажають довести, що пiдполковник спецполiцiї Йованович, котрого обвинувачують у скоєннi замаху, вразив лише охоронця, який тим часом видужав. А Джинджича вбив хтось невiдомий на замовлення окремих його спiвробiтникiв та закордонних спецслужб. Мета таких вигадок, на думку зважених белградських оглядачiв, збити з пантелику громадян у передвиборчiй кампанiї та посмертно скомпрометувати Джинджика й нинiшнiх прихильникiв його реформаторської та проєвропейської полiтики.
XS
SM
MD
LG