Доступність посилання

ТОП новини

Імам Вєлькопольський повинен покинути Польщу.


Володимир Павлів

Польська влада наказала залишити територію країни громадянинові Ємену Ахмаду Аммару. Ахмад Аммар мешкає у Польщі уже 13 років і вимога покинути цю країну стала для нього повною несподіванкою. У четвер він приїхав із міста Познані до Варшави, щоб дізнатися про причини його видворення в Агентстві Внутрішньої Безпеки, за рекомендацією якого йому відмовлено у праві на перебування в Польщі. Однак, у Варшаві з ним ніхто не захотів зустрітися, а речник Агентства пояснила, що не передбачено відповідної процедури для таких співбесід.

Ахмад Аммар є випускником та аспірантом Познанського університету імені Адама Міцкевича, а водночас він є імамом мусульман Вєлькопольського воєводства, центром якого є місто Познань. У межах своєї другої функції, Ахмад Аммар проводив богослужіння для мусульман у своїй кімнаті в гуртожитку та давав уроки арабської мови всім охочим. Після початку збройного конфлікту в Іраку імам Вєлькопольський неодноразово висловлювався проти присутності у цій країні польських військовослужбовців. Можливо, що було і ще щось, про що невідомо пересічному громадянинові, але відомо спецслужбам, адже саме за їхньою рекомендацією громадянинові Ємену відмовлено у праві на подальше перебування у Польщі. Сам він переконаний, що причиною такого рішення польської влади є його арабське походження:

Говорить Ахмад Аммар: Мусульманин зараз, у ці часи, є винним аж доти, доки не доведе своєї невинності.

Наставник Ахмада Аммара у Познанському університеті професор Ян Сандорський висловив думку, що видворення з Польщі його аспіранта є проявом “небезпечної ісламофобії” і що це може зруйнувати кар''єру молодого арабського вченого. Сам же Ахмад Аммар спеціально поїхав до польської столиці, щоб співробітники Агентства внутрішньої безпеки пояснили йому, яку загрозу він становить для Польщі. Однак, аргументація рішень спецслужб залишається таємною, оскільки стосується питань державної безпеки, тому зацікавленим особам ніхто нічого не пояснює. Натомість Ахмаду Аммару ще раз нагадали, що до понеділка він повинен покинути територію Польщі, а вже потім із закордону може спробувати шукати відповідей на свої запитання.
XS
SM
MD
LG