Доступність посилання

ТОП новини

Парад поп-зірок у Будапешті обійдеться організаторам дорожче, ніж у Празі.


Василь Плоскіна

Угорщина, 25 травня 2004 – У Будапешті за кілька днів розпочнуться гастрольні турне популярних американських поп-співаків Брітні Спірз, Шер та Стінґа. І хоча ця “трійця” має багато прихильників в Угорщині, на їхніх концертах побуває куди менше людей, ніж у Празі, чи, скажімо, Відні. На чому ґрунтуються такі прогнози?

Концерти заокеанських поп-зірок у Будапешті оцінюються в кількасот мільйонів форинтів. З них в американській валюті знаменитостям перепаде таки чимало – не менше декількох мільйонів доларів кожному вже з вирахуванням усіх податків. Було б грошей, може, й більше, якби в Угорщині не встановили високої ставки податку на додану вартість. Наприклад, доходи від шоу-бізнесу тут оподатковуються від 21% до 28% ПДВ. Це таки чимало, адже в сусідній Чехії із виручених заїжджими гастролерами гонорарів вираховують майже втричі менше. Так само поставлено справу і в Австрії. Не дивно, отже, що у Празі Брітні Спірз, Шер та Стінґ зможуть дати для своїх прихильників набагато більше концертів і, відповідно, поповнити касові надходження.

Угорські шоу-менеджери на це тільки розводять руками, мовляв, не ми вигадали такі правила фінансової гри. Усі претензії місцевих фанатів вони адресують до податкової інспекції країни. Між тим на податківців скаржаться не лише артисти й шоумени. Солідні суми АПЕГ (так скорочено угорською називається центральне податкове управління) переказують власники казино, рекламні компанії та деякі інші представники невиробничих сфер, особливо комерції.

Знаючи це, декотрі досвідчені туристичні фірми намагаються, так би мовити, “наварити” на особливостях домашнього оподаткування немалі гроші. Вони оперативно організовують одно-дводенні туристичні тури на концерти до Австрії чи Чехії. Хоча справжні поп-фанати на такі пропозиції не купуються. Вони, лаючи високі ціни на угорські квитки, віддано ідуть на концерти заокеанських кумирів у Будапешті. Такою вже є людська натура – гордою і впертою. Тим часом підприємці і на цьому вміють заробляти гроші.
XS
SM
MD
LG