Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт пропонує замість державного втручання розвивати екологічні технології.


Надія Кандиба

Аудіозапис:

Німеччина, 25 травня 2004 - Німецький експерт застеріг від державного втручання в регулювання цін на нафтопродукти. Коментуючи дії українського уряду, науковий співробітник Німецького інституту економічних досліджень у Берліні Ульріх Тісенн зауважив, що такі кроки важко поєднати з прагненням розвивати ринкову економіку.

На думку Ульріха Тіссена, державне втручання в ситуацію на ринку нафтопродуктів може принести тільки короткочасний ефект і вдаватися до таких методів треба лише у виняткових випадках.

“Особливість планової економіки полягала в державному регулюванні цін, які не віддзеркалювали попит на той чи інший товар. Це не вирішувало проблему, а призводило тільки до утворення довжелезних черг”, - нагадав Ульріх Тіссен.

Німецький експерт звернув увагу на те, що різке зростання цін на нафтопродукти, в тому числі й на пальне, спостерігається також у Західній Європі. Це пов”язане передусім зі зростанням цін на нафту на світовому ринку, що, в свою чергу, викликане політичними подіями на Близькому Сході, економічним піднесенням у світі та бурхливим економічним розвитком у країнах Південно-східної Азії і передусім у Китаї. Ульріх Тіссен прогнозує, що процес зростання цін на нафту навряд чи вдасться зупинити, оскільки світові запаси цього енергоносія поступово вичерпуються. Він зауважив, що вплинути на цей процес не можуть ані західноєвропейські уряди, ані уряд України. Натомість експерт пропонує розвивати екологічні технології та інші джерела енергії, що допомогло б зменшити використання нафтопродуктів. Саме цьому й сприятимуть високі ціни на пальне, зауважив Ульріх Тіссен.

“У Німеччині, наприклад, майже 70 % ціни на бензин та дизельне пальне – це різні відрахування. Таким чином уряд країни утримує ціну на цей енергоносій на високому рівні, щоб сприяти розвитку нових економічних та екологічних технологій. Крім того, це допоможе зменшити залежність від імпорту енергії”, - сказав Ульріх Тіссен.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG