Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">З Німеччини намагаються пригадати касетний скандал.</font>


Роман Купчинський, Мар`яна Драч

Аудіозапис програми:

Прага, 26 травня 2004 року.

Мар`яна Драч

Один з учасників касетного скандалу стверджує, що українські силовики знали про те, що кабінет Президента України прослуховується. Про це заявив українській редакції "Німецької хвилі" бізнесмен Володимир Цвіль. Він назвав імена Євгена Марчука, нинішнього міністра оборони, Володимира Радченка, секретаря РНБО, а також Ігоря Смешка, який тепер керує СБУ. Цвіль говорить, що саме він вивіз з України кілька років тому записи розмов у кабінеті Леоніда Кучми. А касетний скандал, за його словами, має українське коріння. "Не шукайте у цій справі чужих слідів: ні американського, ні російського, ні європейського". На запитання, з чим пов''язана його заява, Цвіль відповів туманно: "Ми прекрасно розуміємо, якщо ми не зробимо цього сьогодні, завтра може бути пізно" .

Хто ж такий Володимир Цвіль і яка його роль у касетній історії?

Говорить експерт радіо “Свобода” з питань злочинності та корупції Роман Купчинський.

Роман Купчинський

Володимир Цвіль був прихильником Олександра Мороза. Свого часу була думка, що СПУ поставить Володимира Цвіля у виборчий список. Цього не сталося і, наскільки я розумію, Володимир Цвіль був тим доволі огірчений.

Цвіль живе в Мюнхені, займається бізнесом. Наскільки я розумію, також він був свого часу консулом України у Мюнхені. Цвіль також був причетний, та й він сам тепер признається, до касетного скандалу.

Десь півтора року тому (чи рік тому) Цвіль, будучи в Києві, зустрічався з Володимиром Радченком, у той час головою СБУ, і вони мали розмову про касетний скандал. Мені невідомо, що вони один одному розповіли, але що контакти були в той час, уже після касетного скандалу, то це факт.

Що Євген Марчук і Ігор Смешко були замішані в цьому скандалі в якійсь мірі, як це Цвіль розповідає, також не є зовсім новиною. Справа в тому, що, як мені дехто розповідав, Євген Марчук найбільше знає про касетний скандал. Не тільки Марчук, але також колишній голова “Нафтогазу України” Ігор Бакай також мав певний стосунок до цього скандалу. Наскільки мені відомо, то Бакай, може несвідомо, давав гроші, щоб закуповувати техніку, яка була використана для записів у кабінеті Президента".

Мар`яна Драч

Якщо Цвіль говорить правду, то хто саме із трьох силовиків: Марчук, Радченко чи Смешко - відіграв найбільшу роль у касетній історії? Хто найбільше контактував з Мельниченком?

Роман Купчинський

Наскільки мені відомо, найбільші контакти були з Марчуком.

Але це мої спостереження, з моїх джерел. Фактами я це доказати не можу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG