Доступність посилання

ТОП новини

В Криму спростовують інформацію про те, що острів Коса Тузла тоне.


Володимир Притула

Аудіозапис:

Симферополь, 27 травня 2004 - В Криму спростовують інформацію про те, що острів Коса Тузла тоне. Кримські урядовці кажуть, що повідомлення про це у російських засобах масової інформації пов’язані з початком курортного сезону і боротьбою конкурентів кримських курортів за російського туриста.

Днями російська телекомпанія НТВ повідомила, що море знищує острів Коса Тузла, що торік став причиною російсько-української суперечки. За даними російської телекомпанії, через те, що українці поглиблюють протоку між островом і російською дамбою, острів розмиває течією і він потроху йде під воду. НТВ наводить слова начальника відділу екологічного контролю Азово-Чорноморської екологічної інспекції Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Сергія Єрнєва:

“Побоювання підтвердилися, Тузлу розмиває море”.

За телеканалом НТВ цю ж інформацію підхопили інші російські та деякі українські засоби масової інформації.

Спростування довелося чекати кілька днів. У середу заступник голови Ради міністрів Криму Геннадій Бабенко, коментуючи повідомлення російських мас-медіа, заявив, що на острові Коса Тузла “все нормально”. За його словами, обстановка на острові щодня змінюється, береги то змиває, то намиває.

“Але таке явище на острові спостерігається щороку, йдуть звичайні процеси. Не можна говорити, що незабаром острів зникне”, - заявив кримський віце-прем’єр.

За словами Геннадія Бабенка, вчені спостерігають за всіма процесами, які залежать від течії, що утворилася навколо острова внаслідок будівництва російської дамби в напрямку Коси Тузли. В районі острова працює земснаряд, який здійснює роботи з очистки дна, щоб зменшити швидкість течії. Про евакуацію людей з острова не йдеться. Також на острові продовжують нести службу в нормальному режимі прикордонники, повідомив кримський урядовець.

В уряді Криму пов’язують поширення таких повідомлень з початком курортного сезону і боротьбою конкурентів кримських курортів за російського туриста. А спікер місцевого парламенту Борис Дейч додає сюди ще й політичні мотиви. Борис Дейч:

“Тільки на днях закінчилася зустріч глав чотирьох держав - Росії, України, Казахстану і Білорусі , на якій обговорювалися шляхи інтеграції і зближення цих країн, об’єднання їхніх політичних зусиль. Декому це невигідно, тож вони намагаються заробити на цьому і в Росії, і в інших країнах. В тому числі – декому треба підірвати авторитет кримського курорту”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG