Доступність посилання

ТОП новини

Одеса-Броди: чи буде реверс?


Сергій Собуцький

Аудіозапис:

Київ, 27 травня 2004 року.

Сергій Собуцький

Боротьба за нафтогін Одеса-Броди загострилася. Кабінет Міністрів має намір найближчим часом розглянути питання про тимчасовий транзит російської нафти нафтопроводом “Одеса – Броди” в напрямку морського терміналу «Південний». Про це повідомила агенція «Українські Новини». Наскільки можливий такий варіант? Як тільки загальмувався процес з використанням нафтогону Одеса – Броди у прямому напрямку, одразу почали з’являтися чутки, а потім і повідомлення з посиланням на посадових осіб про можливість реверсу. Нагадаю, нафтопровід «Одеса-Броди» завдовжки 674 кілометри побудований в 2001 році. Планувалося створити євроазійський нафтотранспортний коридор для поставок каспійської нафти до Європи щорічною потужністю 45 млн. тонн. Нафтогін мав зменшити залежність України від російських енергоносіїв. І от таке повідомлення. Відомий український експерт Михайло Гончар в інтерв’ю радіо «Свобода» не виключив варіант реверсу, але в той же час сумнівається у швидкій реалізації цього плану.

Михайло Гончар

З одного боку, ситуація виглядає драматичною, з іншого боку – я б не робив таких катастрофічних висновків, які інколи робляться. Проект такого рівня втопити не так легко. Що буде робитись? Матиме місце чергова спроба реверсувати нафтопровід, але це теж робити буде не просто. Для цього треба переглянути урядове рішення від 4 лютого про європейський напрямок використання нафтопроводу.

Сергій Собуцький

Як повідомляють деякі ЗМІ, російські компанії - власники українських нафтопереробних заводів переконують українських чиновників в економічній ефективності реверсу хоча б у короткостроковій перспективі. Деякі експерти впевнені, що ситуація з різким подорожчанням пального в Україні виникла не тільки через різкий стрибок цін на нафту у світі. Мовляв, збіг у часі таких обставин, як підвищення експортного мита на російську нафту та ремонт двох нафтопереробних заводів України – не випадковість. Все це елементи продуманої поведінки, які колись-таки дадуть результат, тобто реверс. І що ж тоді? Далі знову Михайло Гончар.

Михайло Гончар

Якщо візьмемо такий аспект як політичний, то Україна сильно попсує свій європейський імідж. Вкотре підтвердиться непослідовність України як партнера. Тим більше, що економічного підгрунтя як не було у реверсу, так його і не додалось. Немає ситуації абсолютної вирішеності. Якщо вона у когось є, голова, безперечно, такі голови є, у яких уже долари в очах мерехтять і у них уже чітка орієнтація на реверс. Але одна справа – їхня вирішеність, інша – вирішеність на державному урядовому рівні.

Сергій Собуцький

На жаль, не вдалося почути думку представників Мінпаливенерго, «Нафтогазу», «Укртранснафти». Сподіваємось на це у майбутньому. І на завершення хочу акцентувати Вашу увагу на тому, що закинуто вудку саме щодо тимчасового використання нафтопроводу в реверсному напрямку. Але, як відомо, вода камінь точить. То чому тимчасове не може стати постійним?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG