Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Мукачева доповідачів ПАРЄ.


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 28 травня 2004 - Парламентська асамблея Ради Європи на черговій сесії в червні планує заслухати питання про виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна, а також обговорити становище у Мукачевому. На квітневій сесії у Страсбурзі вже обговорювали події під час виборів мера цього міста. Тоді європейські парламентарі ухвалили резолюцію, де зазначалося, що ці вибори дискредитовані "необґрунтованим втручанням властей найвищого рівня шляхом застосування сил правопорядку, а також не встановлених кримінальних формувань". Через це, на думку експертів, на червневій сесії у Страсбурзі може бути розпочата процедура призупинення членства України в Раді Європи.

Аби на місці розібратися із ситуацією, Мукачеве й відвідали сьогодні доповідачі ПАРЄ, представниці моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ганне Северинсен та Рената Вольвенд.

Ось що в інтерв’ю для радіо "Свобода" розповів про цей візит телефоном з Мукачева народний депутат України, голова слідчої комісії Верховної Ради на виборах мера міста Мукачева Юрій Оробець:

"Сьогодні в місті Мукачеві відбулися зустрічі пані Ганне Северинсен і пані Вольвенд, які здійснюють моніторинг Ради Європи з приводу виборів мера міста Мукачева. Вони мали можливість у першій половині дня побачитися з посадовцями державними – главами держадміністрації закарпатської області, з так званим самопроголошеним мером міста Мукачева паном Нусером, а також з представниками опозиції і справді обраним у Мукачеві Віктором Балогою. Пані Ганне Северинсен було показано справжні протоколи, які були зареєстровані на виборчих дільницях і які підтверджують те, що я тільки-но сказав.Ганне Северинсен на наступному тижні матиме зустріч з Генеральним прокурором, а також з Президентом України. Який повинен вислухати ті претензії, які виставляє Рада Європи стосовно того, що пан Президент не гарантує вільне волевиявлення громадян України. І Рада Європи пильно стежить, що пропонується восени. Чи будуть вибори в Україні хоч трохи демократичними. Я вважаю, що це дуже серйозна діяльність. І тиск міжнародних організацій на чинного Президента все-таки примусить Україну піти цивілізованим шляхом".

У п`ятницю ввечері Ганне Северинсен та Рената Вольвенд зустрічатимуться в Ужгороді з представниками національних меншин. Потім вони летять до Одеси, де спостерігатимуть за виборами народного депутата.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG