Доступність посилання

ТОП новини

Питання взаємин із північноатлантичним союзом стало важливим моментом спільного засідання колегії міністерств закордонних справ Росії і України.


Віталій Портников

Москва, 28 травня 2004 - Спільне засідання колегії Міністерства закордонних справ Росії та України відбувається вже не вперше. На відміну від попереднього засідання, під час нинішніх переговорів міністрів Сергія Лаврова і Костянтина Грищенка, а також їхніх колег – членів вищих органів, що керують зовнішньополітичними відомствами двох країн, політичні питання, а саме питання розширення ЄС та Північноатлантичного союзу стали головними питаннями для дипломатів.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров наголосив, що вбачає великий потенціал у партнерстві Росії та України. Це було на початку засідання. Колосальний потенціал партнерства взаємодії Росії та України, можна співробітничати у різних напрямках двостороннього плану, а також у галузі забезпечення європейської та міжнародної безпеки.

Однак, це співробітництво, як можна було зрозуміти, не таке вже і просте. Так, бажання України інтегруватися до ЄС і НАТО, на думку російського міністра, не має позначитися на відносинах цієї країни з Росією. Росія не збирається бути членом ЄС і НАТО, а Україна – збирається. “Наше партнерство від цього не може змінитися”, - підкреслив Сергій Лавров.

Головне, щоб не зробити шкоди один одному. Окрім того, Росія продовжує вважати помилкою розширення НАТО. Однак ми поважаємо суверенне рішення України і мету української влади на інтеграційний курс, - підкреслив Сергій Лавров.

Питання, по яким у Москві і Києві погоджуються – це необхідність поглиблення інтеграції в напрямку ЄЕП. ЄЕП, який, як відомо, включає в себе Росію, Україну, Білорусію і Казахстан, це питання якраз нещодавно і обговорювалося Президентами країн на зустрічі в Криму.

Серед інших питань, які обговорювалися на колегії міністрів закордонних справ Росії і України – це проблема розмежування Азово-Керченської акваторії, прикордонного співробітництва, а також тема перебування на території України Чорноморського флоту РФ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG