Доступність посилання

ТОП новини

Вибори народного депутата в Одесі відвідали співдоповідачі ПАРЄ в справах України.


Мар’яна Драч

Мар’яна Драч, Сергій Драчук.

Аудіозапис:

Прага, 31 травня 2004 – На недільні вибори депутата Верховної Ради України від Одеси до цього міста прибули співдоповідачі Моніторинґового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд – і заявили, що одеські вибори організовано на високому рівні, на відміну від нещодавніх мукачівських виборів мера. В Одесі депутатом обраний Антон Кіссе, заступник голови обласної держадміністрації.

На депутатське місце, що звільнилося з відходом Сергія Ківалова на голову Центрвиборчкому, обраний Антон Кіссе – заступник керівника облдержадміністрації й носій іще з півдесятка громадських титулів, серед яких і президента Асоціації національно-культурних товариств болгар України. А болгар в Україні, за останнім переписом, живе близько 205 тисяч, із них понад 150 тисяч на Одещині.

Порівняння з Мукачевим було вжите недарма: напередодні приїзду до Одеси співдоповідачі Моніторинґового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи побували й у самому Мукачевому. Ось що сказала Ганне Северинсен в інтерв’ю для радіо “Свобода” про тамтешні вибори:

«Гадаю, що в Мукачевому була справжня катастрофа, і навіть не через підрахунок голосів, а через те, що робилося з протоколами, коли результат невідомим чином опинився не той, який давали виборчі дільниці, а потім усі документи зникли. Тут не можна й порівнювати , значно нормальніші вибори, я б сказала».

У Мукачевому Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд зустрічалися і з офіційно визнаним мером міста Ернестом Нусером, і з його супротивником, народним депутатом Віктором Балогою, який мав би перемогти на виборах мера за неофіційним підрахунком голосів. Приїзд Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд до Мукачевого збігся в часі з відставкою, про яку оголосив Нусер, пославшись на погрози й тиск. Та Ганне Северинсен висловила для радіо “Свобода” іншу думку про відставку Нусера:

«Я маю інше враження. На зустрічі з ним мені здавалося, що він готовий на це, бо йому не подобався той стан, що його місто прославилося на всю Європу як місто, де сфальсифікували вибори».

А на прес-конференції в Одесі на вихідні Ганне Северинсен згадала й про невиборчу тему – про звіт щодо діяльності неурядових організацій в Україні, які в тому звіті звинувачено в закордонному втручанні у внутрішні справи України. Ганне Северинсен вважає, що цей звіт дуже небезпечний, бо насправді громадські, недержавні організації не втручаються в українські справи, а сприяють розвиткові демократії в Україні, а це йде Україні на користь. Трохи більше як тиждень тому про «попередній звіт» зі звинуваченням на адресу громадських організацій повідомив голова тимчасової слідчої комісії з фінансування недержавних організацій Валерій Мішура, народний депутат від Комуністичної партії.

Іще одна невиборча тема знову викликала порівняння з Закарпаттям. Це становище національних меншин. За словами Ганне Северинсен, в Одесі їх дискримінують менше, ніж на Закарпатті.

Далі співдоповідачі Моніторинґового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи вирушили до Криму.

А тим часом на виборах в Одесі таки сталися деякі порушення. За повідомленнями, не всі виборці були перелічені в списках, та ще з приміщення окружної виборчої комісії на деякий час усунули журналістів, коли якраз надходила інформація з виборчих дільниць.

Проте, за словами Ганне Северинсен, це істотно не вплинуло на результат виборів:

«На моє враження, великих порушень не було, все було дуже спокійно, аж надто спокійно, бо на вибори прийшло дуже мало людей, і це, я вважаю, є проблема». На її думку, можливо, не варто було призначати вибори на «довгі вихідні» зі святом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG