Доступність посилання

ТОП новини

Представники громадськитх організацій Прикарпаття обговорили проблеми чесного голосування на майбутніх президентських виборах.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 31 травня 2004 - Представники громадських організацій Прикарпаття на засіданні прес-клубу реформ обговорили проблеми чесного проведення голосування на майбутніх президентських виборах. Керівники недержавних організацій реґіону розробляють зараз стратегію того, як уникнути фальсифікацій під час підрахунку голосів та впливу з боку різних політичних сил та влади на виборців.

Журналісти провідних мас-медіа на Івано-Франківщині взяли участь у засіданні прес-клубу реформ, на якому представники громадських організацій реґіону обговорювали проблеми контролю з боку громадськості за перебігом майбутніх президентських виборів. Основною організацією, яка має найбільший досвід роботи на виборчих дільницях під час виборів у минулі роки, на Івано-Франківщині є обласна орагнізація Комітету виборців України.

Саме її представники заявили, що зараз на всеукраїнському рівні проводяться всі заходи для того, щоб під час президентських виборів було організовано паралельний підрахунок голосів та проведення екзит-полу, себто опитування виборців відразу після їхнього голосування на виборчих дільницях. Ці два методи були використані під час проведення виборів у Мукачево. На їх основі представники соціологічних організацій могли переконливо стверджувати, що перемогу у виборах мера здобув представник “Нашої України” Віктор Балога.

Значною мірою завдяки паралельному підрахунку голосів та екзит-полу опозиція отримала переконливі докази на свою користь, які змогла надати представникам Ради Європи. Голова івано-франківської обласної організації Комітету виборців України Мирон Дмитрик з цього приводу зауважив:

“Сам факт проведення екзит-полу (і такі випадки було зафіксовано у Європі) попереджує випадки фальсифікації. Себто кандидати та представники кандидатів не намагаються застосовувати якісь маніпуляції під час голосування”.

Представники громадських організацій реґіону також повідомили, що, хоча Верховна Рада заборонила їм бути спостерігачами на виборчих дільницях, вони, однак, братимуть участь у процесі виборів як журналісти. Буде зроблено все для того, щоб провести паралельний підрахунок голосів, оскільки цей метод вважається найбільш ефективним і, що найголовніше, може мати юридичні наслідки. На цьому наголошує Мирон Дмитрик:

“Скажімо, паралельний підрахунок голосів, який є соціологічним методом контролю за голосуванням, може мати юридичні наслідки, оскільки під час паралельного підрахунку голосів збираються протоколи”.

До контролю за ходом виборів на Прикарпатті, окрім Комітету виборців України, буде залучено цілий ряд громадських організацій. Усе це робиться з однією метою – уникнути фальсифікацій на виборчих дільницях.
XS
SM
MD
LG