Доступність посилання

ТОП новини

Інтерес інвесторів до облігацій новопосталих ринків спадає – погана новина для України.


Марія Щур

Київ, 27 травня 2004 – Ринки в усьому світі впали, а інвестори застигли в очікуванні того, що в Америці скоро піднімуть відсоткові ставки. Найбільше постраждали так звані новопосталі ринки. До цієї категорії належить і Україна, яка ще торік була улюбленицею інвесторів, що не цуралися ризикованих інвестицій. Та цього року ситуація кардинально змінилася.

Коли відсоткові ставки, котрі встановлює Федеральна Резервна Система США, досягли свого історичного мінімуму, інвестори шукали хоч якихось можливостей, щоб заробити грошей. Надлишок вільних коштів хлинув на ринок цінних паперів так званих новопосталих ринків, що об’єднує країни, які розвиваються та країни з перехідною економікою. Тоді, майже рік тому, Україні без зусиль вдалося продати єврооблігації на 800 мільйонів доларів. А при бажанні, як зазначала преса тоді, попит був такий великий, що уряд міг отримати кредит у шість разів більший.

Кредити були такими дешевими та доступними, що вдалося позичити не лише Україні як державі, але й столиці – місту Києву, також під цілком прийнятні, з огляду на місцеві ставки, нецілих 9% річних. Така доступність додаткових коштів дозволила урядові почуватися вільніше на переговорах з Міжнародним Валютним Фондом, який вимагав структурних реформ, та відкладати втілення цих самих реформ, не боячись залишитися без міжнародної допомоги.

Ніні ж інвестори очікують, що уже в червні відсоткові ставки в Америці зростуть, і більша частина грошей знову потягнеться до розвинутих світових економік з ризикованих частин світу. Жоден з інвесторів не хоче бути останнім, хто відчув тенденцію, тож процес втечі вже розпочався. Індекс, який готує компанія “Morgan Stanley” лише протягом місяця впав на 16% зі своєї найвищої відмітки в квітні. З окремих ринків інвестори втікають ще швидше – фондові ринки в Бразилії та Аргентині впали на чверть. Так само інвестори вже не цікавляться і ринком боргів новопосталих ринків.

Аналітики передбачають, що якщо раніше інвестори більше дивилися на позитивний бік країн, то тепер вони почнуть більше помічати проблеми , у випадку України – високий політичний ризик, брак структурних реформ та невідповідність законодавства.
XS
SM
MD
LG