Доступність посилання

ТОП новини

Українських порушників західних кордонів Польщі побільшало.


Володимир Павлів

Аудіозапис:

Варшава, 1 червня 2004 - На початку цього тижня польські прикордонники затримали 5 громадянок України, котрі, використовуючи фальшиві польські паспорти, намагалися проїхати до Чехії. Як вдалося встановити польським прикордонникам, українки їхали насправді на роботу до Італії, а польські паспорти купили у Львові та у Варшаві по ціні триста євро кожен. Після затримання громадянки України будуть депортовані з Польщі, а потім їх ще чекатиме суд за спробу нелегального перетину польського кордону. Цей приклад є лише одним із багатьох, яких з початку цього року зафіксували польські прикордонники.

За чотири місяці цього року майже не бувало тижня, щоб у польських засобах масової інформації не з’явилося повідомлень про затримання громадян України, котрі нелегально намагалися потрапити з Польщі до країн західної Європи чи до Чехії. Речник Прикордонної служби полковник Ярослав Жукович у розмові зі “Свободою” підтвердив, що кількість українців – порушників західних кордонів Польщі у цьому році помітно зросла. З початку року до кінця травня українсько-польський кордон іноземці перетнули 1 мільйон 343 тисячі разів. За цей же період польські прикордонники затримали 392 громадянина України за спроби нелегального перетину державних кордонів Польщі. 267 із них були затримані на кордонах із Чехією та Німеччиною. Ще 323 громадянина України, котрим вдалося подолати західний кордон Польщі, польським прикордонникам передали їхні німецькі колеги. Для подолання західних польських кордонів українці вдаються до різних хитрощів.

Говорить полковник Ярослав Жукович: “Це можуть бути фальшиві документи, можуть бути (і є такі випадки ) коли пробують сховатися в автомобілях, що перетинають кордон, але найчисленнішою категорією є ті, хто намагається подолати так званий “зелений кордон”, тобто кордон поза контрольно-пропускними пунктами”.

Разом з тим, польські прикордонники відзначають, що за останній час помітно зростає кількість тих громадян України, котрих затримують за використання фальшивих документів: паспортів або віз Європейського Союзу чи навіть США. Цю інформацію “Свободі” підтвердили і в консульському відділі посольства України у Варшаві. Працівник посольства Діана Іванова говорить, що все частіше до посольства звертаються громадяни України, котрі тільки на західних кордонах Польщі виявили, що їхні візи чи паспорти є недійсними. Для багатьох людей це стає справжньою драмою, адже за візу до країн ЄС посередники беруть від 600 до 2000 євро.

Головними клієнтами посередників є ті українці, котрі не мають можливості чи бажання стояти в чергах під іноземними посольствами, або ті, хто боїться, що у візі їм відмовлять. Власне таким особам і пропонують свої послуги шахраї, котрі чатують на свої жертви переважно біля іноземних посольств у Києві. Своїм жертвам до українських паспортів шахраї вклеюють справжні візи західних країн, але такі, які з різних причин раніше були анульовані. Такі візи згідно з правилами повинні знищуватися. Можна лише здогадуватися, як вони потрапляють до нелегального обігу.

У кожному разі ті, хто користується послугами посередників, повинні бути готовими не лише до втрати грошей за візу та квитки на проїзд, але й до проведення певного часу у польських депортаційних осередках для порушників кордону.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG