Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч членів Ініціативи проти поширення зброї масового знищення у Кракові.


Володимир Павлів

Варшава, 2 червня 2004 - Учора пізно ввечері у Польщі в місті Кракові завершилася зустріч представників країн-членів Ініціативи проти поширення зброї масового знищення.

Зустріч була присвячена першій річниці діяльності Ініціативи, обговоренню її наслідків та планів на майбутнє.

У цьому році до Ініціативи приєдналися кілька країн, в тому числі і Росія. До учасників зустрічі через телеміст звернулися президенти Сполучених Штатів та Польщі.

А засоби масової інформації мали обмежений доступ, оскільки в роботі Ініціативи бере участь чимало постатей, котрі відіграють чільну роль у справі боротьби із міжнародним тероризмом.

Ініціативу проти поширення зброї масового знищення було засновано минулого року на пропозицію президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша під час його візиту до Кракова. Саме тому на зустрічі у вівторок президент Польщі Александр Кваснєвський запропонував називати надалі цю ініціативу спрощено – “Краківською ініціативою”.

За рік свого функціонування співпраця країн-членів Ініціативи принесла цілком відчутні результати. Про це сказав у своєму зверненні до учасників зустрічі американський президент. Як конкретний приклад Джордж Буш назвав затримання минулого року підрозділами США, Великобританії, Німеччини та Італії корабля, котрий перевозив до Лівії компоненти для створення ядерної зброї.

“Не минуло й року, – сказав Джордж Буш, – як Лівія цілковито змінила свою зовнішню політику і добровільно відмовилась від продовження програми озброєнь”.

У свою чергу польський президент Александр Кваснєвський зауважив, що для забезпечення міжнародної безпеки і стабільності члени Ініціативи повинні розробляти нові, ще більш ефективні методи боротьби з поширенням зброї масового знищення та механізми співпраці у цій сфері.

Членами-засновниками Ініціативи стали 14 країн, серед яких США, Польща, Великобританія, Німеччина, Японія, Італія та інші. Цього року бажання приєднатися до Ініціативи висловили такі країни, як Перу, Ізраїль і невелика арабська держава Катар. Всього ж зацікавлення роботою Ініціативи висловили і прислали своїх представників аж 63 країни світу. Однак, одним із найбільших успіхів цьогорічної зустрічі членів Ініціативи проти поширенню зброї масового знищення вважають те, що до неї приєдналася Росія.

Заступник держсекретаря Сполучених Штатів із питань контролю за поширенням озброєнь та міжнародної безпеки Джон Болтон навіть назвав цей факт переломним у розвитку Ініціативи. Американці розраховують, що за рахунок свого величезного морського флоту Росія зможе надати Ініціативі значну допомогу у перехопленні нелегальних морських вантажів зі зброєю масового знищення чи компонентами для її створення. На завершення зустрічі всі її учасники отримали ювілейні медалі, спеціально підготовані господарями зустрічі з нагоди першої річниці Ініціативи у Кракові.
XS
SM
MD
LG