Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний візит Джорджа Буша до Європейських країн.


Михайло Мигалисько

Прага, 2 червня 2004 - 3 червня з офіційним візитом до Європейських країн відбуває президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. Червень стане місяцем самітів глави американської держави з лідерами ЄС, НАТО та групи країн Великої вісімки. Париж уже на найвищому рівні готовності у ділянці безпеки, а в Римі демонстранти проводять репетиції проведення різних акцій протесту.

Перші офіційні зустрічі президент США Джордж Буш матиме у п’ятницю в Римі. Він проведе переговори з президентом Італії Чампі та прем’єр-міністром Берлусконі. Глава італійського уряду перебуває під тиском громадськості, яка вимагає вслід за Іспанією вивести італійський контингент з іракської території. Зрештою політична обстановка ускладнюється ще й тим, що через тиждень в Італії відбудуться вибори до європейського парламенту, а питання війни в Іраку стало дуже важливим для виборців на всьому європейському континенті. Крім того, інформаційні агентства, посилаючись на організаторів акцій протесту, повідомляють, що в пік вуличних маршів у п’ятницю на вулиці Рима може вийти понад сто тисяч демонстрантів. Зрештою глава американської держави матиме аудієнцією також у глави Римо-католицької церкви Папи Івана Павла Другого, який категорично виступав проти збройної інтервенції до Іраку. Як пише американська газета “Уолт Стріт Джорнел”, для лідерів європейських держав, зокрема Франції та Німеччини, які категорично виступали проти війни в Іраку, ускладнення в іракській політики Буша не є бажаними з внутрішньополітичних міркувань. Провал політики США в Іраку та виведення американських військ ще до стабілізації цієї країни було б дуже невигідним, адже Європа неспроможна перебрати на себе відповідальність за стабілізацію Іраку .Зрештою не виключено, що подальшому пом’якшенню напруження між офіційним Вашингтоном та деякими західноєвропейськими столицями, може сприяти той факт, що спеціальний посланник ООН зумів виконати міжнародний мандат і сформував тимчасовий іракський уряд напередодні прибуття Буша до Європи. Для надання міжнародної легітимності цій новій владі Рада безпеки ООН повинна ухвалити резолюцію у справі Іраку. Згідно з повідомленнями, п’ятнадцять членів Ради безпеки, серед них і ті європейські країни, які категорично виступали проти війни в Іраку, висловили готовність конструктивно співпрацювати у цій справі.

З Рима у неділю президент США Буш прибуде до Парижа, де проведе переговори з французьким президентом Жаком Шираком. Відтак Буш з деякими іншими лідерами візьме участь в офіційній церемонії відзначення 60-ї річниці «дня Д». Тоді, 6-го червня 1944-го року американські та інші союзні війська здійснили висадку на французькому узбережжі Нормандії й розпочали визволення європейських держав з- під гітлерівської окупації.

Уже 8-го червня у США, в штаті Джорджія, розпочнеться саміт лідерів держав групи Великої вісімки. А 25-го червня глава американської держави повернеться на європейський континент, щоб взяти участь у самітах США- ЄС та країн-членів НАТО.
XS
SM
MD
LG