Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнароднoго трибуналу в Гаазi, в четвер завершила вiзит до Боснiї i Герцеговини й прибула до Хорватiї. Вона заявила, що до кiнця року буде порушено ще п’ять справ проти осiб, пiдозрюваних у скоєннi воєнних злочинiв.


Михайло Рамач

Белград, 4 червня 2004 – В списку осiб, над якими провадять слiдство, за словами Дель Понте, вперше є й окремi етнiчнi албанцi з Косова. Вона вiдмовилася подати iмена пiдозрюваних. Офiцiйний Белград свого часу надав Трибуналовi кiлька тисяч сторiнок документiв щодо злочинiв, скоєних над сербським населенням у Косовi. Сербська сторона в першу чергу обвинувачує колишнiх командувачiв албанських повстанцiв Хашима Тачi та Рамуша Харадинай, котрi нинi очолюють полiтичнi партiї в провiнцiї.

На завершення вiзиту до Сараєва Дель Понте зазначила, що основним завданням є заарештувати Радована Караджича, колишнього лiдера боснiйських сербiв. Педдi Ешдаун, спецiальний представник мiжнародного спiвтовариства в країнi, у зв’язку з цим сказав, що усi боснiйськi серби стали заручниками Караджича. Вiн уточнив, що колишнього сербського лiдера переховує мафiя, котра контролює контрабанду та торгiвлю жiнками.

Ешдаун каже, що сербське населення в схiднiй Боснiї перебуває в скрутному становищi саме тому, що мiсцевi органи влади уникають спiвробiтництва з Трибуналом й через те не надходять закордоннi iнвестицiї та допомога.

З керiвниками Боснiї i Герцеговини головний прокурор обговорила й можливiсть судити окремих обвинувачених перед судом у Сараєвi. Дель Понте висловила задоволення фактом, що пiсля довгого зволiкання нарештi об’єдналися служби безпеки та служби розвiдки в країнi.

Перед прибуттям до Загреба, де її спiврозмовниками були глава держави Стiпе Месич, прем’єр Iво Санадер та мiнiстр юстицiї Весна Шкаре Ожболт Дель Понте ствердила, що розшукуваний генерал Анте Ґотовина ймовiрно досi перебуває в Хорватiї. Урядовцi та експерти в Загребi й цим разом заявили, що хорватськi суди спроможнi судити тих, кого Трибунал звинувачує в скоєннi воєнних злочинiв.

Наприкiнцi червня головний прокурор має Радi безпеки ООН подати доповiдь про спiвробiтництво країн екс-Югославiї з Трибуналом. Дель Понте цим разом не вiдвiдала Белград. Оглядачi на пiдставi цього припускають, що Гаазька прокуратура не задоволена заходами сербського уряду щодо розшуку обвинувачених, зокрема генерала Ратка Младича.
XS
SM
MD
LG