Доступність посилання

ТОП новини

Керiвник з питань зовнiшньої полiтики та безпеки Європейського союзу Хав’єр Солана, у понедiлок 7 червня перебував з вiзитом у краї Косово. Вiд етнiчних албанцiв та сербiв вiн вимагав об’єднатися в розбудовi демократичного суспільства.


Михайло Рамач

Белград, 8 червня 2004 – Солана ще раз прибув до Приштини для того, щоб, як кажуть, гасити пожежу. У недiлю вiдбувся похорон 17-лiтнього серба, котрого, згiдно з твердженням полiцiї, вбили етнiчнi албанці пострілом з автомобіля. Полiцiя затримала двох пiдозрюваних. Серби з приводу вбивства влаштували манiфестацiї, вимагаючи вiд своїх представникiв покинути органи влади. А вiд миротворчих сил вони вимагають пiдвищити рiвень безпеки в населених пунктах,де мешкають серби.

У розмовi з представниками сербiв Хав’єр Солана, як передають белградськi ЗМI, заявив, що Європейський союз незадоволений темпами вiдбудови житлових будинкiв, зруйнованих пiд час мiжетнiчних заворушень у березнi. Лiдерiв етнiчних албанцiв вiн попередив, що мiжнародне спiвтовариство не толеруватиме насильства. Солана також зауважив, що годi мрiяти про врегулювання остаточного статусу провінції, поки не будуть реалiзовані стандарти щодо прав людини.

Прем’єр-мiнiстр Косова Байрам Реджепi в розмовi з Соланою назвав неприйнятним план уряду Сербiї щодо децентралiзацiї. План передбачає створення сербських округiв iз єдиною виконавчою, законодавчою та судовою владами, незалежними вiд косовського уряду. Солана вiдмовився прямо говорити про цей план. За його словами, розширення повноважень мiсцевих органiв може стати одним iз чинникiв нормалiзацiї.

У Приштинi востаннє перебуває й Гаррi Голкерi, котрий у травнi подав у вiдставку з посади голови мiжнародної адмiнiстрацiї. Вiн прибув, щоб попрощатися зi своїми спiвробiтниками. Досi невiдомо, хто очолить адмiнiстрацiю пiсля помiркованого Голкерi, котрий став жертвою екстремiстiв, якi наразi переважають як на албанськiй, так i на сербськiй сторонi. Хто б не прибув замiсть Голкерi, вiн незабаром упевниться, що розбудова демократичного суспiльства, за яку виступають представники мiжнародного спiвтовариства, не дуже приваблює анi албанську, анi сербську громади.

Суспiльство, в якому без причин вбивають підлітків, перебуває далеко вiд Європи, попередив Солана на завершення вiзиту.
XS
SM
MD
LG