Доступність посилання

ТОП новини

Донецький національний університет – один з осередків української мови в Донбасі.


Тарас Марусик

Київ, 8 червня 2004 року.

Віктор Міняйло



Сьогодні гостем нашої постійної рубрики “А мова – як море!” є ректор Донецького національного університету, академік Національної академії наук України Володимир Шевченко. На громадських засадах він очолює обласну організацію Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. свого історичного тезки Тараса Шевченка.

Далі - ведучий рубрики Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Володимир Шевченко зумів створити в Донецькому національному університеті українськомовну атмосферу на багатьох факультетах. Ось що відповів ректор на запитання радіо “Свобода” про те, як вдалося досягнути цього в такому специфічному реґіоні, як Донеччина:

Володимир Шевченко

Так склалося життя у нас на Донеччині, що на сьогоднішній день десь близько 70 % середніх шкіл викладання іде російською мовою.

Але університет – це особливий вищий навчальний заклад, особливо класичний університет, тому колективу університету довелося задуматися, а як же вирішувати питання з українською мовою, з викладанням на всіх спеціальностях українською мовою.

Перше рішення ми прийняли десь 14 років тому, коли створили при нашому університеті вперше в нашій Україні україномовний ліцей, до якого ми брали учнів після закінчення 9-го класу.

Вони у нас навчаються 2 роки, причому ми створили профільні класи: математичний, фізичний, хімічний, філологічний, історичний. Випускники цього ліцею, які навчалися українською мовою, зараховувалися до університету в україномовні потоки без вступних іспитів, а на основі тільки своїх випускних.

Тарас Марусик

Це дало можливість університетові поповнювати українськомовні потоки не лише обдарованими дітьми, але й, фактично, носіями української мови.

Володимир Шевченко

Україномовні потоки ми створили практично на всіх спеціальностях, на сьогодні у нас біля 60 % студентів навчаються українською мовою.

Вже є декілька факультетів, які повністю викладання ведуть українською мовою. До них належать історичний факультет, ясно, що і філологічний, і деякі інші.

Практично кожна спеціальність має біля 50 % україномовних студентів. Це нам надало можливість готувати фахівців, особливо вчительські кадри для наших шкіл, які на сьогодні оновлюють нашу середню школу нашої Донеччини, я думаю, що і не тільки нашої Донеччини.

Тарас Марусик

Ректор Донецького національного університету Володимир Шевченко як голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” безпосередньо причетний до проведення Всеукраїнського конкурсу пісні, танцю, народної музики та образотворчого мистецтва “Джерело талантів”. Цього року в ньому взяли участь представники 16 областей, включно з Києвом та Севастополем.

Володимир Шевченко

Головна умова, щоб всі номери цього конкурсу були україномовні.

Тарас Марусик

“Джерело талантів” проходить у трьох номінаціях і в трьох вікових категоріях, які охоплюють учасників від 7 до 33 років. Цього року конкурс відбувся вчетверте, а премії переможцям вручили на день перепоховання Тараса Шевченка.

Цікаво, що серед співорганізаторів конкурсу - Донецька обласна держадміністрація і Донецька міська рада, які доклали максимум зусиль, щоб закрити школу № 36 Донецька з українською мовою навчання. Володимир Шевченко вважає цю проблему досить складною.

Але на моє запитання, чи закриття цієї школи є поразкою українства на Донеччині, відповів заперечно.

Володимир Шевченко

Ні в якому разі, тому що ті події, які біля 36-ої школи були, вони в більшій мірі відстояли позиції розширення української мови не тільки в самому місті Донецьку, а й в нашому регіоні.

Тарас Марусик

Моїм співрозмовником був ректор Донецького національного університету, академік Національної академії наук України Володимир Шевченко.
XS
SM
MD
LG