Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині колишнього керівника "Градобанку" засудили за привласнення коштів українських жертв нацизму. Проти Жердицького порушили нову кримінальну справу за тиск на свідків.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 червня 2004 року - У Німеччині оголошений вирок у справі колишнього депутата Верховної Ради України і колишнього керівника "Градобанку" Віктора Жердицького та одного з колишніх керівників компанії "Нафтогаз-України" Ігоря Діденка. Суд міста Гільдесгайма, що під Ганновером, визнав їх винними у зловживанні довірою та нецільовому використанні 4 мільйонів німецьких марок. Ці гроші в середині 90-х років Німеччина переказала Україні для виплати відшкодування жертвам нацизму. Віктор Жердицький засуджений до 5 років та 10 місяців тюрми. Ігор Діденко - до 4 років та 3 місяців. Таким чином покарання є м’якшим, ніж вимагала прокуратура.

Жердицького було затримано в Ганновері ще двохтисячного року при спробі зняти з конфіскованого рахунку 50 тисяч німецьких марок. Від того часу він перебуває у слідчому ізоляторі. Дещо пізніше у Франкфурті-на-Майні було затримано Діденка. Процес у справі Жердицького розпочався у серпні 2001-го року. Згодом справу Жердицького та Діденка було об’єднано в одне судове провадження. Процес розтягнувся на два з половиною роки. За цей час відбулося 172 судових засідання. До речі, так само затягнулось і оголошення вироку. Головуючий суддя зачитував свою промову понад три години. Жердицький та Діденко сприйняли оголошення вироку з обуренням, оскільки вони відхиляють всі обвинувачення. На знак протесту Діденко знову надягнув футболку з написом: “Я ненавиджу німецьку брехню”.

Однак Ігор Діденко залишив зал німецького суду вільною людиною. Він відсидів дві третини строку, до якого його було засуджено, і цей час йому зарахували. Віктор Жердицький і надалі залишається під вартою Проти нього порушено нову кримінальну справу за звинувачення у підбурюванні свідків до фальшивих заяв. Адвокати збираються оскаржувати вирок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG