Доступність посилання

ТОП новини

Пивовар Маркус Юнгблют – для українців національний герой, для баварців зрадник.


Надія Кандиба

Аудіозапис:

Німеччина, 8 червня 2004 - У Німеччині, і особливо в Баварії, багато хто ламає собі голову, розмірковуючи над питанням: як могло так статися, що баварці цього року не дістали перемогу на світовому чемпіонаті пивоварної промисловості в Лондоні? Вони посіли лише друге місце. Як уже відомо, золотою медаллю було нагороджене пшеничне пиво, виготовлене в Україні. Баварці посіли друге місце. Вартим уваги є той факт, що технологію виготовлення цього напою Україна купила в Німеччині, а налагодити весь процес допоміг українцям пивовар Маркус Юнґблют. Баварське телебачення навіть встигло пожартувавти і назвати його “Іудою, який розкрив секрет приготування пшеничного пива”.

Баварцям у ці дні не до веселощів. Їхній найулюбленіший футболіст, голкіпер Олівер Кан розмірковує про подальшу футбольну кар’єру за кордоном, а найкраще в світі пшенчине пиво, яке вони вважають своїм національним напоєм, як з’ясувалося, виробляється в Україні. Пивовару Маркусу Юнґблюту, який відкрив українцям секрет виготовлення справжнього баварського пшеничного пива, тепер закидають, що він зрадив свою батьківщину. Сам майстер броварної справи ,зрозуміло, відкидає подібні закиди. В інтерв’ю баварському телебаченню він сказав:

“Чому ж це має бути зрада? За кордоном працює чимало баварських пивоварів, а Україна є дуже хорошою країною для гарного баварського пшеничного пива” .Водночас Маркус Юнґблют визнає, що будівництво пивоварні для пшеничного пива в Україні була справді “божевільною ідеєю”.

“2000-го року пан Роднін, президент української копорації “Рідна марка” , під час свого перебування в Німеччині покуштував пшеничне пиво, і воно йому дуже сподобалося. Він захотів і в Україні виготовляти подібне пиво. Мені ця ідея сподобалася, і коли мене запросили поїхати в Україну, я відразу погодився”, - згадує Маркус Юнґблют, який нині є головним технологом виробництва пива “Пшеничний Еталон” у Радомишлі.

До України він привіз спочатку кілька видів південнонімецького пшеничного пива. Після дегустації нарешті було вирішено зупинитися на пиві на зразок “Францісканер” або “Пауланер”. Однак українське пиво не можна назвати їхньою точною копією.

“Кожна броварня має свій власний характер, і жодне пиво не можна скопіювати на всі сто відсотків”, - пояснив Маркус Юнґблют. Не дивно, що в Баварії , землі пшеничного пива , існує понад тисячу видів цього напою. Тут майже кожне селище має власну невеличку броварню. Україна ж досі була відома німцям передусім своєю горілкою.

“Я пережив це на власному досвіді, коли в останній рік доводилося пити дуже багато горілки. Але тепер в Україні можна помітити потужну тенденцію саме в напрямку пива, і я сподіваюся, що українці полюбять пшеничне пиво, виготовлене за баварським рецептом”, - сказав Маркус Юнґблют.

Що ж, залишається тільки сказати “Prost!“, як говорять німці, піднявши кварту пива.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG