Доступність посилання

ТОП новини

Рональд Рейґан і Україна - спогади українських дипломітв і дисидентів.


Павло Вольвач

Аудіозапис:

Київ, 8 червня 2004 року.

Павло Вольвач

Ще рік тому, за життя Рональда Рейгана, на воду був спущений однойменний авіаносець, а також випущений компакт-диск із записами відомих висловів та жартів сорокового президента США.

Нині, коли Рейгана не стало, це виглядає по-особливому символічно. Не відомо, чи ввійшов до СD його програмовий вислів про те, що “СРСР – це імперія зла”.

Але те, що ця фраза здобувається чи не найголовнішу метафору ХХ віку, напевно, мало в кого викликає сумніви. В тому числі, і в Україні, яка ще донедавна була складовою часткою тієї імперії.

Ми звернулися саме до людей, які на власні очі спостерігали 40-го президента США і можуть судити про нього насамперед у вимірах глобальних. Говорить перший посол України в Сполучених Штатах Америки Олег Білорус.

Олег Білорус

Рональд Рейган був великим президентом, хоч за професією він - актор, але він зіграв роль 40-го президента США так майстерно, що, мабуть, інші актори своїх сценічних ролей так не грають.

Кажуть, що Рональд Рейган працював в офісі лише 2-3 години на день, не більше. Видно, він розумів головну ідею Америки і знав цю пісню про головне.

Павло Вольвач

Тобто, в нього не світилося вікно, як у Сталіна, глибоко за північ, і це вважалося показником гарної роботи?

Олег Білорус

Ні, ні, цього не було. Він володів харизмою і користувався нею. Я бачив його переговори в Женеві у 1983 році з приводу ядерних роззброєнь з Горбачовим.

Я думаю, що він після себе залишив багато оптимізму для Америки і дав багатьом у світі зрозуміти, що Америка повинна залишатися глобальним лідером у позитивному розумінні, а не глобальним домінатором, як це декому хочеться.

Говорячи про “імперію зла”, Рейган вів так звану українську політику. Тоді Америка виступала з позиції доктрини поневолених націй.

Вони вважали, що це парадокс світовий: велика держава – в складі супердержави. Рейган розумів, що рано чи пізно Україна стане суверенною державою. Він про це говорив.

Павло Вольвач

Антон Бутейко, заступник голови Української народної партії, був послом України в США в 1998-2000 роках і безпосередньо з Рональдом Рейганом не зустрічався. Втім, це не завадило йому мати власне уявлення про постать і роль видатного політика.

Антон Бутейко

Президент Рейган, як для мене, пам’ятний тим, що він був налаштований на те, щоб цей радянський простір, який тепер став пострадянським простором, трансформувався у демократичний простір.

Звичайно, у ті часи на Україну він не дивився, як на самостійну структуру, вона, мабуть, у пам’яті його була відкладена як частина великої Російської імперії, яка називалася Радянським Союзом.

Але він відстоював право народів на боротьбу проти того комунізму, який домінував на цьому просторі. І у цьому контексті можна говорити про те, що він опосередковано виступав за те, щоб Україна стала демократичною, незалежною державою.

Звичайно, ми сумуємо з американськими друзями.

Павло Вольвач

Ще зі "Свободою" поділився своїми спогадами Петро Рубан, колишній політв’язень, учасник знаменитої зустрічі дисидентів з Рональдом Рейганом у Москві 1988-го року.

Петро Рубан

Без сумніву довгі часи Конгрес США боровся за те, щоб СРСР звільнив мене з ув’знення, як в’язня сумління, але тільки Рональду Рейгану вдалося це.

По його приїзду в Москву, це травень 1988 року, мене звільнили за декілька днів до приїзду, я вже був присутній в американському посольстві в Москві, сидів поруч з Джорджем Шульцем, був Чорновіл, Горинь Михайло.

Запам’ятався він величною своєю красою внутрішньою, яку він міг сконцентрувати на тих проблемах, які виникали на той час у світі.

Для мене він величний президент, який дав мені свободу. А по-друге, я думаю, що в історії Америки не було такого видатного політичного діяча, світлого розумом і могутнього дією своєю, якому вдалося по суті справи тихою війною знищити “імперію зла” Радянського Союзу.

Павло Вольвач

Рейган боровся з “імперією зла”, зрештою переміг її, а Україна була для нього чимось таким окремішним, що випадало з “імперії зла”? Він знав, що є така Україна?

Петро Рубан

Звичайно, я маю навіть фотографії, коли мене зустрічали в Білому домі. Щоб створити враження розуміння тих проблем України, які на той час були, навіть Джордж Буш одяг таку краватку синьо-жовту.

Звичайно, що він дуже добре розумівся на проблемах України, бажав нашої незалежності. Я не вірю, а я знаю про це.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG