Доступність посилання

ТОП новини

В Криму “Наша Україна” відновила меморіальну дошку духовному вчителю Олександра Пушкіна.


Володимир Притула

Симферополь, 8 червня 2004 - У Симферополі кримське представництво блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” спільно з Російською громадою Причорномор’я відновило меморіальну дошку духовному вчителю Олександра Пушкіна, російському поету Василю Жуковському.

Представники кримських організацій «Нашої України», об’єднання «За Україну! За Ющенка!» і Російської громади Причорномор''я відкрили сьогодні у Симферополі меморіальну дошку на будинку, де у вересні 1837 року зупинявся відомий російський поет Василь Жуковський.

Валерій Пробий-Голова на урочистому відкритті меморіальної дошки відзначив символічність того, що ця подія відбувається у пушкінські дні, 6-го червня виповнилося 205 років від дня народження великого російського поета. Валерій Пробий-Голова:

“У цей час проходять пушкінські дні. І дуже багато людей пов’язують Пушкіна і Жуковського. Василь Андрійович дуже сильно вплинув на творчість Пушкіна. Про Жуковського кажуть, що він став Колумбом російського поетичного слова. Він визначив на довгі роки розвиток російської поезії. І багато поетів справді від враженням Жуковського творили вже після нього”.

Валерій Пробий-Голова також нагадав, що саме Василь Жуковський брав діяльну участь у викупі кріпацтва іншого генія – видатного українського поета і громадського діяча Тараса Шевченка.

Блок Віктора Ющенка ще взимку в рамках урочистостей на честь ювілею Тараса Шевченка запропонував кримським властям спільно відновити пам’ятний знак Жуковському, однак відповіді від представників органів влади так і не отримав, тож кошти на меморіальну дошку збирала громадськість.

Каже голова кримського відділення Російської громади Причорномор’я, директор однієї із симферопольських шкіл Володимир Поляков:

“Я радий, як представник Російської громади Причорномор’я, що одна з перших наших акцій – це відновлення пам’ятки російської культури. Скажу відверто: ми й далі лобіюватимемо питання російської культури в Україні. Я радий, що це знаходить розуміння у цієї команди. Все, що на благо росіянам, все, що на благо українцям, на благо кримським татарам, євреям – це на благо Україні. І я думаю, що ця акція, справді, богоугодна”.

Відновлену меморіальну дошку освятив священик УПЦ Київського Патріархату отець Віктор Веряскін.

Нагадаю, що в 1837 році Василь Жуковський разом зі своїм вихованцем – майбутнім Олександром ІІ відвідав 28 губерній Російської імперії, у тому числі Таврійську. Прибувши 2 вересня до Симферополя, поет зупинився в будинку Петрова (нині вулиця Жуковського, 13). Раніше на честь цього тут була встановлена пам’ятна дошка, але вона зникла наприкінці 80-х років минулого століття.
XS
SM
MD
LG