Доступність посилання

ТОП новини

Наступником Леоніда Кучми буде сам Леонід Кучма? - запитують російські мас-медіа.


Віталій Портников

Аудіозапис:

Москва, 8 червня 2004 - Впродовж останніх тижнів у російських політологічних колах кружляють чутки, що в Кремлі вирішили не підтримувати кандидатуру прем’єр-міністра України Віктора Януковича як кандидата на посаду президента держави від так званої партії влади. І все більше схиляються до ідеї, що наступним українським президентом може стати добре знайома людина – Леонід Кучма.

І ось про що починають писати російські ЗМІ. “Спадкоємцем Леоніда Кучми буде Леонід Кучма”, - стверджує газета “Новиє ізвєстія”.

“Майже 2/3 населення України вважає, що на посаду президента України не може претендувати людина, яка була під судом, і висловлюється за ухвалення відповідного закону”,-йдеться у статті.

Кореспондент газети “Новиє ізвєстія” посилається на соціологічне опитування, яке провів на днях Центр Разумкова ,його оприлюднила київська газета “Дзеркало тижня”.

“Новиє ізвєстія” вважають, що імідж кандидата від влади починає псувати вже сам президент України Леонід Кучма. Під час останнього засідання Кабміну саме на Януковича поклали відповідальність за недавні вибухи під Мелітополем. Хоча є очевидним, що справжньої провини прем’єр-міністра у цьому немає. Силові міністерства – це прерогатива президента України.

І от висновок, який робить газета “Новиє ізвєстія”: “Кучма, саме Кучма може стати власним спадкоємцем. Він влаштовує Кремль, той його підтримує. Закрити очі на Кучму №3 можуть у Білому домі. І до того ж , легітимність третього терміну президента підтверджує КСУ. ..Перебування Кучми при владі – це гарантія подальшого перебування українських військових у коаліції”, - наголошує газета “Новиє ізвєстія”.

На Інтернет-сайті “Політком.ру” із такими ж міркуваннями виступає політолог, доцент Російської академії державної служби Андрій Окара, який вважає також, що імідж Віктора Януковича погіршується.

“Новий прес-секретар прем’єра поставила на своєму клієнті великий хрест, намагаючись підкорегувати його юнацьку біографію”, - зауважив політолог.

Однак незрозуміло, чи це наївність прес-секретаря чи план по компрометації кандидата на посаду президента. До того ж, смерть Зиновія Кулика, який мав стати керівником Національної телекомпанії практично відмовляє прем’єр-міністру у контролі над інформаційними ресурсами.

Отже, залишаються два ресурси, два сценарії у партії влади. Перший - це чинний президент України Леонід Кучма, для якого створені правові засади – рішення КСУ. І при тому, що будуть певні гарантії з боку Леоніда Кучми, можна вважати, що і Росія, і США, і ЄС, і органи Ради Європи просто закриють очі на можливі проблеми під час проведення виборів.

І другий сценарій, на думку Окари ,- “український Путін” , людина, прізвища якої ніхто не знає. “Діяльність по створенню такого “Путіна” вже почалася, однак сам “український Путін” поки що вважає за потрібне бути в тіні”.

Отже, головна боротьба на майбутніх виборах почнеться по лінії Ющенко – кандидат від влади, а головна інтрига – хто буде цим кандидатом від влади.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG