Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні стамбульського самміту НАТО у Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про державний нейтралітет України".


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 11 червня 2004 - У Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про державний нейтралітет України", внесений народним депутатом, членом фракції "Регіони України" Володимиром Зубановим. Чи є випадковим те, що подання цього законопроекту відбулося напередодні стамбульського саміту НАТО? У політичному спектрі України, який до вчора складався в тому числі як із прихильників вступу України до НАТО, так із супротивників такого членства, з’явилася, схоже, третя сила. Журналісти вже охрестили її представників "нейтралітетниками".

4 червня у Києві відбулися установчі збори Партії державного нейтралітету України. Активну участь у їх проведенні взяв народний депутат, член фракції "Регіони України", що входить до парламентської більшості, Володимир Зубанов. А вчора у Верховній Раді зареєстрували законопроект про оголошення України нейтральною державою, який вніс той же таки пан Зубанов. Документ передбачає, що Україна постійно є нейтральною державою і не бере участі у військових блоках та союзах. У зв’язку з цим пропонується провести переговори про зміну формату співробітництва України з НАТО. З іншого боку, законопроект містить заборону на розміщення в Україні іноземних військових баз і передбачає проведення переговорів з Росією про умови і терміни виведення її флоту з Криму.

Деякі експерти вважають: така масована акція щодо набуття Україною державного нейтралітету розпочалася напередодні стамбульського саміту НАТО невипадково. Подейкують, що через події в Мукачевому альянс не підпише з Києвом угоду про тісне співробітництво. Тож українські провладні сили наперед і організували своєрідний демарш під гаслами здобуття нейтралітету.

Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" прокоментував ситуацію військовий експерт Григорій Перепелиця:

"Я думаю, що більшість і "Регіони України" не є палкими прихильниками виведення російських військ, тобто, Чорноморського флоту Російської Федерації з України. Тоді питання: чому вони експлуатують ці ідеї нейтралітету саме перед стамбульським самітом? Чому? Тому що висунення Україною і прийняття закону про нейтралітет назавжди закриває шлях України до НАТО. І весь процес євроатлантичної інтеграції. Оце відповідь".

Автор законопроекту "Про державний нейтралітет України", народний депутат Володимир Зубанов аж ніяк не погоджується з натяками на те, що його ініціатива, так би мовити, працює на владу, яка, мовляв, хоче його руками поставити НАТО на місце. В інтерв’ю для радіо "Свобода" пан Зубанов запевнив:

"Я не такий великий і відомий політик, щоб влада могла мене якось використовувати, щоб надавити на те ж НАТО у Стамбулі. Так що це не так. Це дійсно я дійшов до цієї ідеї після великих роздумів. І я дійсно хочу, щоб Україна в майбутньому була нейтральною державою. І буду все для цього робити. Стамбул, влада, НАТО - ніякої політики зараз, сьогодні на цю годину тут немає. Це тільки законопроект, який спрямований на майбутнє, на перспективу".

Слід зазначити, що ніяких міжнародних документів з приводу нейтралітету немає. Він проголошується державою в односторонньому порядку і після визнається або не визнається іншими державами. 1990 року Україна оголосила себе майже нейтральною державою. В Декларації про державний суверенітет, яку прийняла ще Верховна Рада УРСР, було записано, що Україна "урочисто проголошує про свій намір стати у майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї".

Таким чином, зі "списку нейтралітетів", в якому є лише три позиції : нейтралітет під час війни, нейтралітет з приводу якоїсь конкретної проблеми і постійний нейтралітет - Україна вибрала останній, дотримання якого є найскладнішим.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG