Доступність посилання

ТОП новини

До 50-річчя "Радіо Свобода". Володимир Осипчук, м. Вінниця.


«За свободу, волю, демократію та права людини потрібно боротися щохвилини, щоденно, постійно. В цьому бурхливому світі, у будь-якому суспільстві завжди знайдуться сили, котрі намагатимуться розтоптати свободу, підпорядкувати собі людину, обмежити її права та прагнення до волі, незалежності і демократії.

З крахом комуністичної тоталітарної системи, зі здобуттям Україною незалежності, я подумав навіщо вже слухати «Радіо Свобода", "Голос Америки" та інші закордонні радіостанції. Але, я сильно помилявся щодо цього. Згодом зрозумів, що такі бастіони свободи слова та демократії повинні існувати завжди, поки живе людина, аж доки людство не стане іншим.

Загроза втратити свободу і демократичні цінності, втратити незалежність України, свою особистість - існує і нині. Народ, кожний громадянин повинен весь час про це пам''ятати і боротися за ці ідеали людства.

Свобода і рабство, як вогонь і вода – несумісні. Над планетою ще бродить привид комунізму, піднімає голову націонал-соціалізм, радикальний ісламізм. Прагнуть захопити владу кримінальні олігархічні клани, борються за душі людей тоталітарні релігійні секти і так далі. Вони не дають розслаблятися силам розуму і добра, справедливості і правди.

Права людини, її честь і гідність залишаються у небезпеці.

Вперше я почув радіо "Свобода" в 1968 році, перебуваючи на службі на Чорноморському військовому флоті. У мого товариша по службі був радіоприймач і ми забиралися подалі від ока замполіта і слухали так звані "ворожі голоси". Відтоді я став постійним слухачем «Радіо Свобода», дякуючи якому я зростав політично зрілим, із громадянською позицією, став патріотом України.

Крізь задушливий морок комуністичної пропаганди, так званої «гебельсівської тріскотні» і облудної демагогії, пробивалося живе слово правди і надії з «Радіо Свобода». Це слово запалювало у нас іскру віри в крах тоталітаризму, рабства і приниження. Віру в те, що прийде час і цей монстр - СРСР розвалиться, а Україна стане незалежною, вільною та демократичної державою.

Люди таємно від злого ока сексотів, стукачів слухали «Радіо Свобода», дізнавалися правду про те, що діється у них на Батьківщині і в світі. Цю правдиву інформацію вони передавали знайомим і близьким, і таким чином значна частина суспільства була обізнана з тим соціально-політичним становищем в якому вона перебувала. Так ми поволі ставали дисидентами та інакодумцями. Ми знали про наших справжніх героїв: Лук''яненка, Чорновола, Світличного, Григоренка, Марченка, Стуса, Тихого та багато інших борців із комуністичним режимом, яких кидали до в’язниць і таборів радянського ГУЛАГУ. Вони залишилися нескореними борцями з комуністичним мракобіссям, за волю і незалежність України.

І сьогодні «Радіо Свобода» стоїть на сторожі свободи і демократії та прав людини. «Радіо Свобода» нагадує слухачам про небезпечні тенденції тоталітаризму з утвердженням влади злочинного кланова-олігархічного режиму в Україні. Голос «Радіо Свободи» розкриває людям очі на неправду і демагогію, на фальшиві цінності псевдоринкового суспільства та вчить справжніх цінностей демократичного суспільства на засадах Закону і Прав людини. Підтримує в слухачів надію на краще життя, пропагує духовні і моральні здобутки українського народу.

Від щирого серця вітаю колектив «Радіо Свобода» з ювілеєм, бажаю усім «міцного здоров’я, творчої наснаги та завжди стояти на принципах чесності, об’єктивності і правдивості.

З повагою, Володимир Осипчук, службовець, 55 років, місто Вінниця».

Травень 2004 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG