Доступність посилання

ТОП новини

Партiя прем’єр-мiнiстра Сербiї Воїслава Коштуницi закликала своїх прихильникiв проголосувати в другому турi президентьких виборiв за Бориса Тадича, кандидата вiд опозицiйної демократичної партiї. Iншi партiї правлячої коалiцiї вiдразу пiсля виборiв виступили на пiдтримку Тадича, оскiльки кандидат коалiцiї не увiйшов до другого туру.


Михайло Рамач

Белград, 18 червня 2004 – Правоцентристська коалiцiя очолювана Коштуницею зазнала катастрофiчної поразки: її кандидат Драґан Маршичанин здобув лише 13 вiдсоткiв голосiв. Через це частина опозицiї вимагає вiдставки уряду. Окремi белградськi ЗМI вiд понедiлка повiдомляли, що розчарований голова уряду найближчим часом призначить достроковi парламентськi вибори.

Три з-помiж чотирьох партiй коалiцiї начетбо забули, що вони в кампанiї виступали проти Бориса Тадича. Їхнi лiдери ще в недiлю ввечерi заявили, що демократичний блок в другому турi повинен об’єднатися навколо Тадича й не допустити, щоби перемiг кандидат ультранацiоналiстичної Радикальної партiї Томислав Николич.

Консервативна партiя прем’єра Коштуницi зволiкала. Причина в тому, що Борис Тадич стверджує, що вiн продовжує пo лiтику покiйного голови уряду Зорана Джинджича. А Коштуниця й Джинджич були полiтичними опонентами. Значнiй частинi членiв Коштунициної партiї ближча популiстська демагогiя ультранацiоналiстiв анiж європейська орiєнтацiя Тадича.

Все-ж, Коштуниця бажає зберегти коалiцiю. Вiн пiсля двох розмов з Тадичем та двох кiлькагодинних дебат iз своїми найближчими спiвробiтниками нарештi прилучився до демократичного блоку. Прем’єр наразi зазначає, що стабiльнiсть iнституцiй та економiчний розвиток обумовленi обранням демократичного кандидата, тобто Тадича.

Отож, полiтичнi iнтереси подолали суєтнiсть лiдерiв коалiцiї. Деякi оглядачi припускають, що Коштуниця та його партнери пiдтримали Тадича й на рекомендацiю Європейського союзу, оскiльки з Брюсселя надiйшло чiтке попередження щодо другого туру виборiв. В ньому зазначається, що демократичнi сили в Сербiї повиннi об’єднатися та продовжити процеси перебудови, якi розпочали пiсля скинення недемократичного режиму.

Другий тур виборiв має вiдбутися 27 червня.
XS
SM
MD
LG