Доступність посилання

ТОП новини

Британська газета "Індепендент" про справу Гонгадзе.


Мар’яна Драч

Прага, 21 червня 2004 року - За кордоном оприлюднили нову інформацію, яка проливає світло на долю Георгія Гонгадзе, засновника інтернет-видання "Українська правда." У суботньому номері британська газета "Індепендент" пише, що розслідуванню вбивства журналіста перешкоджають посадові особи у Києві на найвищому рівні. Про це виданню розповіли українські правоохоронці, які ведуть слідство. І не лише розповіли, але й передали документи.

Нагадаємо, що на плівках майора Мельниченка зафіксовано як людина, голос якої схожий на президента України Леоніда Кучми каже, що журналіста треба провчити. А людина, голос якої нагадує тодішнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, відповідає, що у нього є "орли," які готові це зробити.

Газета "Індепендент" розповідає, що конфіденційні документи передали їй працівники Генеральної прокуратури. Вони пояснюють свій крок побоюванням, що нинішній керівник їхнього відомства Геннадій Васильєв може знищити важливі докази, котрі зібрали слідчі. Автор статті у британській газеті Аскольд Крушельницький каже Радіо Свобода, що має усі підстави довіряти своїм джерелам, але не називає їхніх імен: "Коли Вони говорять, що бояться не лише за своє здоров‘я, але бояться, що можуть бути провокації проти їхніх родин. І тому я погодився не використовувати їхні прізвища."

У першу чергу, йдеться про документи, які доводять, що за журналістом Георгієм Гонгадзе перед його зникненням у вересні 2000-го року стежила міліція за наказом генерала Олексія Пукача – тоді начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС. Один із учасників операції Володимир Ярошенко розповів, що всього було задіяно 25 осіб, які використовували автомобілі з п''яти різними номерами. Інший працівник МВС Григорій Сергієнко каже, що у день зникнення журналіста генерал Пукач порадив йому забути про операцію і про те, що він щось чув про Гонгадзе. За словами Сергієнка, ще один міліціонер - Олександр Музика з управління боротьби з організованою злочинністю - мав тісні контакти з київським кримінальним угрупованням на чолі з Киселем. Сергієнко вважає, що остання група стеження на власні очі бачила як Гонгадзе викрадають бандити, або ж сама передала їм журналіста.

Буквально через години після зникнення журналіста почали зникати й оперативні дані про стеження та його учасників. Про це розповів капітан міліції Віталій Гордієнко. А знищити документи наказував генерал Пукач – пише газета "Індепендент," посилаючись на свідчення чільного працівника МВС Анатолія Осипенка та менеджера офісу генерала - Людмилу Левченко.

Британська газета нагадує, що Пукача затримали за наказом генерального прокурора Святослава Піскуна 23-го жовтня минулого року. А 29-го жовтня президент України звільнив Піскуна, на його місце призначивши Геннадія Васильєва. У листопаді Пукача випустили з-під варти. А через кілька місяців було поранено Киселя – у його машину заклали бомбу.

Про те, що з Гонгадзе розправилися люди Киселя за наводкою міліції говорив перед смертю і колишній міліціонер Ігор Гончаров. На думку "Індепендент" смерть ключового свідка була невипадковою. За офіційною версією, Гончаров помер у слідчому ізоляторі влітку минулого року від хвороби. Його тіло відразу ж кремували. Але, як з''ясувала британська газета, медики таки провели розтин тіла Гончарова. Шість експертів знайшли у тілі Гончарова тіопентал - медичний препарат із наркотичною дією, від якого він, на думку експертів, скоріше за все і помер. Лікарі сказали "Індепендент," що легітимних причин для введення такого препарату не було. Від себе додам, що раніше адвокат Гончарова заявляв, що його підзахисний помер від тортур.

Джерела у прокуратурі України сказали британській газеті, що попередній прокурор – Святослав Піскун був близький до завершення справи Гонгадзе, а нинішній прокурор Геннадій Васильєв намагається перешкоджати слідству. Пояснює автор статті у британській газеті Аскольд Крушельницький:

"Документи свідчать, що попередньо слідчі з Генеральної прокуратури працювали пильно, дуже професійно, але, що новий голова, пан Васильєв робить все у своїх силі, щоб блокувати слідчих, щоб або знищити, або забути про ту важливу інформацію, що була розкрита дотепер."

Іншої думки про це керівник тимчасової депутатської слідчої комісії у справі Гонгадзе - Григорій Омельченко. Він сказав Радіо Свобода, що Піскун нічим не ліпший ніж Васильєв і додав, що жоден Генеральний прокурор не доведе слідства до кінця за нинішньої влади в Україні.

Зі свого боку, президент України відкидає причетність до смерті Гонгадзе і готується через тиждень взяти участь у стамбульському самміті НАТО. Як вважає газета "Індепендент," Америка і Британія частково реабілітували Леоніда Кучму, запросивши його на цей самміт, через те, що Україна послала свої війська до Іраку.

Що ж очікує автор статті, чи постануть, на його думку перед судом ті, на чиїй совісті смерть Гонгадзе? Аскольд Крушельницький:

"Я думаю, що в кінці правда буде знана. Але чи це відразу станеться - я сумніваюся. Але я думаю, що це може дати певний поштовх і показати, що не лише українці про це думають, але поза Україною люди дбають і цікавляться тим, що сталося з Гонгадзе і долею України."
XS
SM
MD
LG