Доступність посилання

ТОП новини

Оригінал чи фальшивка?


Галина Терещук

Львів, 21 червня 2004 року.

Мені потрапив у руки документ під грифом “таємно” – вихідна шифртелеграма № 174 від 7 червня 2004 року Управління Міністерства внутрішніх справ України по роботі з персоналом у Львівській області. У цій телеграмі дається команда звільняти з правоохоронних органів працівників, які підтримують опозиційні сили.

Цитую отриманий документ: “На виконання рішення колегії УМВС у Львівській області від 6.06.2004 року підготувати списки працівників підрозділів міліції на звільнення з органів, які підтримують опозиційні партії, а також кандидата на посаду президента Віктора Ющенка. Списки подати в управління по роботі з персоналом до 20 липня 2004 року.” Кінець цитати.

Далі вказані імена тих, хто відповідає за виконання рішення. У прес-службі УМВС повідомили, що колегія відбувалась у травні, але не відповіли, коли саме проходила закрита колегія і які питання на ній розглядали.

Людина (з етичних міркувань не називаю повне ім’я) чиє прізвище було вказане як відправника цього документа, пан С. працює в міліції в обласному відділі кадрів і відповідає за кадри у районах. Пан С. у телефонній розмові з кореспондентом радіо “Свобода” назвав цей документ провокацією, заперечив, що надсилав його журналістам і зауважив, що його прізвище використали аби у такий спосіб нашкодити. Керівництво УМВС у Львівській області заперечує будь- які шифртелеграми, мовляв, таких документів ніхто не пише. І все це липа.

Депутат облради Михайло Ваврин, який майже 40 років працював в правоохоронних органах (був звільнений з посади після того, коли він торік вручив лист прем’єр міністрові Януковичу про переслідування депутатів облради від опозиції), каже, що шифртелеграми існують, і проводять колегії за зачиненими дверима, і сьогодні в правоохоронних органах області ведеться активна ротація кадрів.

Михайло Ваврин: “Я знаю непоодинокі випадки у Львівській області, коли з правоохоронних органів звільняють людей, які є симпатиками опозиції. Цих працівників міліції або ж заставляють писати заяви на звільнення, або ж переводять з керівних посад на нижчі, у райони, де вони не мають впливу”.

Народний депутат України Тарас Стецьків у розмові зауважив, якщо навіть цей документ не є оригіналом, однак усе про що там йдеться, має місце в правоохоронних органах. Міліціонерів професіоналів, патріотів чи симпатиків опозиції справді залякують, звільняють з керівних посад.

Тарас Стецьків: “Уся практика діяльності Білоконя на посаді Міністра Внутрішніх Справ свідчить, що ця вказівка відповідає дійсності. Якщо міністр Білокінь дозволив собі у Харкові на нараді з працівниками правоохоронних органів сказати, що міліція - це озброєний загін влади, який на виборах захищатиме владу, то про що ще можна говорити?.. Я вважаю, що це відображення системної роботи, яку проводить Білоконь під наглядом глави адміністрації президента Віктора Медведчука, яка буде спрямована на тотальне залучення адміністративного ресурсу: армії, міліції, податкової для силового тиску на населення щоби забезпечити перемогу кандидатові від влади на президентських виборах”.

Подібна вказівка, за словами парламентарія, провести чистку в правоохоронних органах напередодні президентських виборів надійшла в усі регіони України. Ротацію кадрів окрім Львівщини проводять уже на Тернопільщині. За словами Михайла Ваврина, сьогодні найважче працювати в правоохоронних органах людям професіоналам і водночас порядним, які ще розуміють обов’язок міліціонера охороняти людей, порядок у державі, а не злочинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG