Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів домагається справедливості у справі Ґонґадзе, а не поразки Кучми.


Мар’яна Драч

Прага, 22 червня 2004 року – Міжнародна федерація журналістів уважає, що українська влада має розпочати нове розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Ця міжнародна організація також закликає українських політиків не використовувати цю справу у власних політичних іграх.

Смерть за ґратами ключового свідка у справі Гонгадзе, повідомлення про те, що Генеральна прокуратура допитує людину, яка зізналася у вбивстві журналіста – усе це вказує на те, що таємниця смерті Ґонґадзе нарешті буде розкрита. Про це мовиться у заяві Міжнародної федерації журналістів, яку оприлюднили у вівторок в Брюсселі. Генеральний секретар федерації Айдан Вайт: "Після років свідомого політичного нехтування і некомпетентного розслідування правда починає виринати і президент Кучма та його влада мають нести відповідальність."

Президент України відкидає причетність до справи Ґонґадзе, але тимчасова парламентська слідча комісія вважає, що існує достатньо доказів для того, щоб порушити кримінальну справу проти Леоніда Кучми. Міжнародна федерація журналістів вітає роботу цієї комісії, але водночас радить не використовувати справу Ґонґадзе у власних політичних інтересах. "Я не хочу щоб справа Гонгадзе була просто політичним футболом," – сказав Айдан Вайт і додав, що Міжнародна федерація домагається справедливості у справі Ґонґадзе, а не поразки Леоніда Кучми.

Міжнародні репортери вважають, що правду про долю Ґонґадзе може з`ясувати лише незалежне і прозоре розслідування. Минулого місяця вони говорили про це з прем`єр-міністром України, коли той був у Брюсселі. Айдан Вайт сказав Радіо Свобода, що Віктор Янукович на словах погодився із цією вимогою. Тепер Міжнародна федерація журналістів очікує конкретних кроків від української влади.

Тим часом у Києві у вівторок представники опозиційних партій закликали Генерального прокурора України звітувати парламенту про розслідування справи Ґонґадзе та інших резонансних злочинів. Але оглядачі кажуть Радіо Свобода, що Геннадій Васильєв навряд чи в середу прийде до Верховної Ради. Політолог Вадим Карасьов:

"По-перше, парламентська більшість (з тих чи інших міркувань) не зацікавлена у тому, щоб була заявлена позиція Генпрокуратури і взагалі сформульована позиція влади взагалі. І, по друге, у самої Генпрокуратури і у Васильєва немає якоїсь сформульованої, а тим більше доказової контр-версії. На мій погляд, влада зараз розгублена."

Незалежно від того, чи говоритимуть про вбивство журналіста з парламентської трибуни до виборів, канадський політолог Тарас Кузьо прогнозує, що справа Ґонґадзе може вплинути на хід цих перегонів:

"Президент Кучма буде дуже боятися, що опозиція прийде до влади цього року після виборів. І з тої точки зору справа Ґонґадзе буде в якійсь мірі негативно впливати: вибори будуть досить брудні і досить несолідні."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG