Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 22 червня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

Сьогодні у програмі, зокрема, ви почуєте:

Володимир Притула

... представники Блоку “Наша Україна” у Криму стверджують, що місцева влада тисне на їхніх соратників...

Василь Соколенко

...Б.Фельдмана звільнили в залі Артемівського районного суду Луганська, який зараз розглядає його справу...

Галина Терещук

... 24 червня під стінами Апеляційного суду відбуватиметься мітинг з вимогою порушити дисциплінарне провадження щодо голови Сихівського місцевого суду Сергія Лєсного...

Надія Шерстюк

А тепер про ці теми докладніше.

В Криму на активістів “Нашої України” чиниться тиск. Про це у Симферополі заявили кримські представники блоку Віктора Ющенка.

За їхніми словами, з початком літа з кримських регіонів почала надходити інформація про переслідування активістів “Нашої України”.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Представники блоку “Наша Україна” у Криму стверджують, що місцева влада в деяких регіонах півострова тисне на їхніх соратників, перешкоджає діяльності громадських організацій, які підтримують Віктора Ющенка.

Каже речник кримського представництва “Нашої України” Андрій Іванець.

Андрій Іванець

Останнім часом в Криму намітилися тенденція збільшення адміністративного тиску на прихильників В.Ющенка. зокрема, якщо в громадській приймальні В.Ющенка, які почали свою роботу в деяких регіонах наприкінці зими досить нормально проходили, до останнього часу майже не було проблем із місцевими владами, то, наприклад, в Бахчисарайському районі відбулися ускладнення. Ми це розцінюємо, як спробу зірвати проведення громадської приймальні Ющенка.

Аналогічна ситуація з не виділенням приміщення була в Кіровському районі.

Почастішали і випадки проблем у тих ЗМІ, які надають інформацію про діяльність В.Ющенка. з червня до нас почали звертатися редактори деяких газет, і всі розповідали про тиск представників влади, коли їм недвозначно вказувалося, що їх проблеми виникають саме тому, що на шпальтах їх газет з’являються матеріали про блок Ющенка.

І найбільш кричущий випадок, який стався у Саках був пов’язаний вже безпосередньо з погрозами нашому представнику, заступникові міської організації “НУ” О.Костякову. І погрожував йому ніхто інший, як заступник міського голови в присутності першого заступника міського голови, який сказав, що якщо під час святкування Дня міста він побачить на вулицях Сак символіку “НУ”, то Костяков потрапить у тюрму.

Володимир Притула

Повідомив Андрій Іванець.

В Сакській райдержадміністрації, спростовують будь-які погрози на адресу представників “Нашої України”, але, водночас, там підтвердили, що були проти участі прихильників Віктора Ющенка та їхньої символіки на Дні міста, бо, мовляв, це – неполітичне свято.

Відхилили претензії “нашоукраїнців” і представники місцевої влади в Бахчисараї та Кіровському.

Тим часом речник кримського представництва “Нашої України” Андрій Іванець каже, що насправді вже відчувається тенденція такого тиску на регіональні структури та активістів блоку Віктора Ющенка, і він прогнозує, що з офіційним початком виборчої кампанії цей тиск тільки посилиться.

Каже Андрій Іванець.

Андрій Іванець

Такі дії державних чиновників є неприпустимими, ми їх розцінюємо як погрози, як шантаж і будемо вживати адекватних дій для того, щоб подібна практика не поширювалася.

Володимир Притула

Заявив керівник прес-служби кримського представництва “Нашої України” Андрій Іванець.

Надія Шерстюк

14-го червня на свободу вийшов колишній віце-президент запорозького банку “Слов’янський” Борис Фельдман. Його звинувачують у несплаті податків і у розкраданні коштів банку.

Бориса Фельдмана звільнили умовно, він змушений і надалі з’являтися у Артемівський суд Луганська, де розглядається його справа.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Б.Фельдмана звільнили в залі Артемівського районного суду Луганська, який зараз розглядає його справу. Схвалив же рішення про це звільнення Жовтневий районний суд, котрий оформив його як умовно-дострокове звільнення.

До того ж, до Фельдмана застосована так звана підписка про невиїзд.

Ось як цей факт коментує його адвокат Віктор Агєєв.

Віктор Агєєв

Слухання за так званими виділеними матеріалами досі не закінчені, хоча насправді, на думку захисту, процес є безпредметним, оскільки немає належних підстав виділяти ці матеріали, тим більше їх розглядати.

У цьому так званому виділеному процесі теж немає окремих нових звинувачень, висунутих проти Б.Фельдмана. тобто, все, що ми маємо в матеріалах, які розглядає суд, - це копія його звинувачувального висновку справи, за якою вже є вирок суду і за яким є рішення Верховного Суду.

Василь Соколенко

Тут слід зауважити, що Верховний Суд України, вивчивши касаційну скаргу Б.Фельдмана, переглянув вирок Артемівського районного суду, за яким його було засуджено на 9 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Найвища судова інстанція України зменшила термін ув’язнення майже наполовину.

Зараз Б.Фельдману, як заявляють його адвокати, формально нових звинувачень не пред’являють.

Віктор Агєєв

Але, як можна здогадати, позиція прокуратури полягає у тому, що там не за всіма епізодами був винесений вирок, і вони намагаються розглянути ті епізоди, за якими вироку не було.

Але справа в тому, що звинувачення повинне являти собою такий собі закінчений документ з викладом самого звинувачення. Так ось, нового документу з викладом звинувачення у цьому процесі немає, це все той же звинувачувальний висновок, який був на минулому процесі.

Василь Соколенко

Судовий процес над Фельдманом з самого початку сприймали і в Україні, і закордоном як політичне переслідування. Про що неодноразово заявляли адвокати, наводячи факти загальновідомих плівок Мельниченка, які, до речі, саме в Луганську були додані до справи.

Віктор Агєєв

Вони були додані судом як доказ, але це, звичайно, не плівки, а аудіофайли на СД-диску, вони були долучені судом як доказ. оскільки судове розслідування ще не проводилося, то вони і не оголошувалися в залі суду.

Надія Шерстюк

Нагадаю, що в березні 2000-го року Бориса Фельдмана затримали працівники податкової міліції і впродовж 40 днів незаконно утримували його у київському ізоляторі тимчасового тримання. При цьому максимальний термін, протягом якого орган дізнання чи слідства може утримувати підозрюваного в ІТТ, становить 72 години.

У подальшому Борису Фельдману довелося познайомитися з усіма ланками української пенітенціарної системи. Після ІТТ його вже, як обвинуваченого, перевели до столичного Слідчого ізолятора №13, що на Лук’янівці. Потім Фельдмана тримали в СІЗО №17 в Луганську й у виправній колонії міста Алчевськ.

Про всі перипетії Борис Фельдман розказав у ексклюзивному інтерв’ю нашому кореспондентові Володимиру Бойку.

Володимир Бойко

Ще в березні 2001-го року закінчився термін та санкція на арешт тодішнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана. Оскільки санкції ніхто не подовжував, починаючи з осені 2001-го року, суди неодноразово виносили рішення про негайне звільнення Фельдмана з під-варти. Але заступник Генерального прокурора Віктор Кудрявцев свого часу видав припис з вимогою не виконувати рішення Печерського райсуду Києва про звільнення Фельдмана.

Врешті-решт у квітні 2002-го року Б.Фельдман був засуджений до 9 років позбавлення волі за несплату податків та розкрадання майна банку.

Але кілька місяців тому Верховний Суд України встановив, що вирок відносно Фельдмана є помилковим – кримінальна справа в частині “несплата податків” закрита, а сам Фельдман визнаний у скоєнні злочину , за який на нього наділи наручники ще в 2000-му році.

Що стосується іншого обвинувачення, то строк покарання був зменшений Верховним Судом до п’яти років покарання, з врахуванням чого екс-банкір, який вже відбув чотири роки за гратами, вийшов на волю умовно-достроково.

Вийшовши на волю Б.Фельдман розповів про засади функціонування української пенітенціарної системи, які побачив на власні очі.

Борис Фельдман

Найважчі умови утримування припадають якраз на найпершу стадію перебування людини за ґратами. Найважче перебувати в ізоляторах тимчасового тримання.

Люди, які ще не визнані судом винними, але вже звинувачені, утримуються також у важких умовах слідчих ізоляторів камерного типу. А ті люди, відносно яких вирок вже винесено, відбувають покарання в умовах значно м’якіших.

В ізоляторі тимчасового тримання перший раз я відбув сорок діб, хоча за законом строк тримання в ІТТ не може перевищувати 3 днів.

У Київському ізоляторі на Подолі, принаймні восени 2001-го року, не було навіть ліжок. Щоправда, на той момент вже з’явилися перші так звані комерційні камери, де за плату для заможних затриманих були створені більш-менш людські умови перебування.

Окрім того в камері є мінімальні зручності нічим не відгороджені. Вода вмикається черговим ззовні, оскільки крана всередині немає.

Я сидів у невеликих камерах, розрахованих на 7 –8 осіб. Є камери, де перебувають понад 20 осіб одночасно. Світла в камерах практично немає. У камері немає розеток, немає ніяких зовнішніх джерел інформації, але найбільше пригнічує постійна темрява.

У СІЗО умови вже трохи кращі. Коли після 40 дію ІТТ я опинився в слідчому ізоляторі на Лук’янівці, мені здалося, що це п’ятизірковий готель.

У СІЗО є мінімальні побутові зручності, можна користуватися телевізором, кип’ятильником, можна готувати. Там є постійно вода і, найголовніше, є спальні місця.

Що ж стосується умов виправних установ, то вони значно кращі в порівнянні з ІТТ і СІЗО.

Одначе я у виправній колонії майже не був, точніше був, якщо так можна висловитися, з екскурсіями. Як тільки мене переводили в колонію №13 міста Алчевськ, як вже через два тижні надходила постанова про переведення мене в СІЗО.

Надія Шерстюк

Черговий скандал визріває у Львові. Він пов’язаний з головою Сихівського місцевого суду Сергієм Лєсним, котрий свого часу він ухвалив рішення про визнання недійсними вибори мера у Мукачевому, на який тоді переміг представник “Нашої України” Василь Петьовка.

Як повідомив радіо “Свобода” Петро Олійник, народний депутат, керівник регіонального штабу блоку “Наша Україна” у Львівській області Сергія Лєсного планують призначити першим заступником голови Апеляційного суду Львівщини.

Докладніше Галина Терещук.

Галина Терещук

Сергій Лєсний ухвалив кілька рішень, які мали резонанс. Всі вони пов’язані з діяльністю податкової адміністрації та СДПУ(О) і рішення ухвалені саме на користь останніх.

Зараз Сихівський суд розглядає справу податкової адміністрації щодо засновників “Львівської газети” Ярослава Рущишина та Маркіяна Іващишина.

Нагадаю, що суддя відкинула усі клопотання обвинувачених, зокрема, провести досудове розслідування, допитати свідків.

24-го червня до Львова має прибути спеціальна комісія, яка й пропонуватиме пана Лєсного на посаду першого заступника голови Апеляційного суду, а невдовзі, за словами парламентарія Петра Олійника, його призначать керівником обласного суду.

Депутати від Львівщини проінформували вищу суддівську кваліфікаційну комісію про всі порушення і зловживання, які були допущені суддею Лєсним у його роботі за останній рік.

Петро Олійник

Лєсной має масу доведених зловживань як суддя. Також є дуже багато касаційних скарг.

Галина Терещук

Таке призначення, на думку політиків, скероване на те, щоб зробити суддів повністю узалежними від Адміністрації Президента.

Петро Олійник

Це є персональний суддя Віктора Медведчука.

Галина Терещук

До слова, після ухвалення рішення щодо визнання недійсними вибори у Мукачевому, по суті, позбавлено повноважень, обраного виборцями міським головою Мукачева Василя Петьовки, Сергій Лєсной отримав звання заслуженого юриста України.

Петро Олійник

Це є демонстрація сили, що в державі не буде діяти сила закону, а буде діяти закон сили.

Галина Терещук

24-го червня під стінами Апеляційного суду у Львові відбуватиметься мітинг з вимогою порушити дисциплінарне провадження щодо голови Сихівського місцевого суду Сергія Лєсного.

Надія Шерстюк

Ви слухали програму “Права людини: українська реальність”, яку підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав у київській студії звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG