Доступність посилання

ТОП новини

Новий прояв політичної нестабільності у Литві. Напередодні виборів президента політичну атмосферу розпалило неочікуване вилучення финансових документів у штабах двох партій, які підтримують кандидата правих сил В. Адамкуса.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 24 червня 2004 — Цієї неділі у Вільнюсі відбудуться президентські вибори, у яких змагатимуться колишній президент Валдас Адамкус і колишня прем’єр Казіміра Прунскєне. Але за кілька днів до виборів політичну паніку посіяло неочікуване вилучення бухгалтерських документів у штабах двох партій, які підтримують Адамкуса. Додала перця до ситуації також втеча керівника однієї з них, вільнюського мера, соратника Адамкуса, до Польщі на один день.

Мер Вільнюса Артурас Зуокас, побоюючись арешту, втік на один день до Польщі, але згодом вирішив повернутися.

Раптова втеча вільнюського мера була пов’язана із вилученням литовськими спецслужбами фінансових документів двох партій. Це Ліберально-центрістський союз та Новий союз. Обидві партії підтримують правого кандидата Валдаса Адамкуса.

Тимчасовий президент Литви Артурас Паулаускас скритикував дії Служби спеціальних розслідувань.

“Я вважаю, що такими діями, чи неналежним вибором часу, спричинено подвійну шкоду. По-перше, кинуто тінь на всі політичні партії. На мою думку, кожне розслідування треба проводити таким чином, щоби якомога менше було обвинувачено невинуватих чи запідозрено, чи піддано сумнівові їхню репутацію. Тепер ми бачимо, що без винятку всі партії перевірено чи здійснено вилучення, й таким чином суспільствові кинуто сигнал, що, мовляв, оці партії брудні. По-друге, виникає недовіра й до дій правоохоронних інституцій, чому вони вибрали такий день, коли до виборів залишилися три-чотири дні”, - сказав Артурас Паулаускас.

Вчора Сейм Литви на надзвичайному засіданні обговорював подальше перебування глави Служби спеціальних розлідувань на своїй посаді.

Хоча він та генеральний прокурор стверджують, що ці дії відбуваються у рамках розслідування справи проти кількох парламентарів, які взяли хабар.

За словами Вітаутаса Ландсбергіса, одного з лідерів партії Литовських консерваторів, це злагоджений наступ проти всіх литовських партій, котрі не підтримують кандидата Казіміру Прунскєне. На думку багатьох литовських оглядачів, саме її на посаді президента Литви хоче бачити Росія.
XS
SM
MD
LG