Доступність посилання

ТОП новини

Великий розпродаж зі знижками напередодні виборів.


Марія Щур

Київ, 24 червня 2004 – Оглядачі в Україні передбачають широкомасштабний розпродаж найпривабливіших об’єктів української індустрії до президентських виборів. На черзі підприємства гірничої та вуглевидобувної промисловості. У списку потенційних покупців все ті ж пов’язані з владою фінансово-промислові групи, які лише минулого тижня придбали «Криворіжсталь». Детальніше розповідає Марія Щур.

Яким би скандальним не був продаж «Криворіжсталі», це перша ластівка «блискавичної» передвиборчої приватизації, коли будуть розпродані головні промислові підприємства в Україні, вважають оглядачі. На думку українських та західних експертів, олігархи, які тепер мають добрі зв’язки із владою, побоюються, що ситуація може змінитися після виборів, а тому не гребують жодними засобами для захоплення найцінніших активів.

У четвер Фонд Державного Майна заявив, що на плановану приватизацію вуглевидобувної компанії «Павлоградвугілля» він уже має двох претендентів – донецький Авдієвський коксохімічний завод Ріната Ахметова та київський «Ispat вугілля», що є підрозділом міжнародного металургійного голдінґу LNM. Інша компанія Ріната Ахметова «Індустріальний союз Донбасу», яка стала одним із щасливих переможців конкурсу на придбання «Криворіжсталі», вже готова взяти участь у приватизації «Укррудпрому», гірничорудної компанії у Кривому Розі. Серед наступних приватизаційних об’єктів експерти називають Одеський порт та коронну «перлу» телекомунікаційну компанію «Укртелеком».

Як і у випадку з «Криворіжсталлю», противники приватизації стратегічних підприємств України намагалися припинити продаж за допомогою судових позовів. Але після того, як наприкінці минулого тижня київський Печерський суд скасував власну ухвалу, підприємство «Павлоградвугілля» знову віддали на продаж. Очікується, що міжнародна група LNM візьме Цікаво, що компанію, яка видобуває 13% українського вугілля, намагаються продати вже не вперше. Минулого року понад 90% пакету акцій виставили на продаж за 200 мільйонів доларів, потім зменшили ціну до 170 мільйонів.

На думку Олександра Рябченка, директора Київського Міжнародного Інституту Приватизації іноземні інвестори матимуть більше шансів у деяких із цих конкурсів, проте вони навряд чи боротимуться за них з такою ж завзятістю, з якою вони обстоювали своє право на купівлю «Криворіжсталі». Якщо ж конкурси проходитимуть у такий самий спосіб, як і продаж «Криворіжсталі», це буде чіткий сигнал, що в Україну іноземних інвесторів не запрошують, сказав консультант однієї західної металургійної компанії в інтерв’ю київській англомовній газеті Kyiv Post.
XS
SM
MD
LG