Доступність посилання

ТОП новини

Ціна польських наречених.


Володимир Павлів

Варшава, 28 червня 2004 - Польські засоби масової інформації в черговий раз порушили тему фіктивних шлюбів громадянок Польщі з іноземцями. Ця тема є більш чи менш актуальною уже упродовж 15 років, з того моменту, коли Польща зуміла відродити свою державну незалежність і почала розвиватися як демократична держава з ринковою економікою. Однак, за спостереженням експертів після вступу Польщі до Європейського Союзу явище фіктивних шлюбів значно посилилося, а самі послуги фіктивних польських наречених подорожчали.

Польських партнерів до фіктивних шлюбів іноземці раніше шукали через контакити на базарах чи через знайомих. Згодом частину цього так званого бізнесу взяли на себе різні агентства шлюбних оголошень. Умова між псевдо-партнерами дуже проста: громадянка чи й громадянин Польщі погоджується за певну суму взяти цивільний шлюб з іноземцем чи іноземкою, а після отримання відповідного документу члени фіктивної сім’ї можуть вже ніколи в житті не побачитись.

Рекордсменом в укладенні мішаних шлюбів стало кілька років тому невелике місто Слупськ на півночі Польщі – центр регіону, де панує велике безробіття і бідність. Підозру місцевої прокуратури викликала, однак, не кількість шлюбів польських громадян з іноземцями ( а їх було понад триста за один сезон), а те, що наречені переважно представляли довідки про вагітність. Як виявилося, у більшості довідки були фальшимими – говорить працівниця прокуратури у Слупську:

Працівниця прокуратури у Слупську: “Такі довідки були потрібні таким особам, бо вони давали право на прискоренне укладення шлюбу і з цією метою вони їх здобували і представляли. Жінкам-іноземкам ці довідки надавали можливість одразу отримати стасус громадянина Польщі”.

В міру наближення Польщі до Європейського Союзу зростала кількість іноземців, бажаючих фіктивно одружитися із польськими громадянами. Зростали й ціни на такого типу послуги. На даний момент, як вдалося з’ясувати журналістці польського публічного телебачення, іноземці в залежності від країни їхнього походження готові платити від однієї до чотирьох тисяч євро за згоду польського партнера укласти фіктивний шлюб.

За цей час також ускладнилася процедура надання права на перебування в Польщі іноземцям – членам новоспечених мішаних сімей. Перевіркою чи новий мішаний шлюб не є фіктивним займається Управління з питань іноземців та репатріації. В рамках перевірки чиновники мають право з’ясовувати, чи члени мішаного подружжя розмовляють однією і тією ж мовою, чи мешкають разом і ще більш інтимні подробиці. Якщо ж зацікавлена особа не зуміє переконати державного чиновника, то це матиме відповідні наслідки, говорить працівник Управління з питань іноземців:

Працівник управління з питань іноземців: “Наслідком викриття такого фіктивного шлюбу є відмова на отримання права на перебування на території Польщі”.

Те, що ці перевірки не є формальністю, може свідчити зріст відмов на право проживання у Польщі іноземцям, котрі не зуміли довести, що їхнє одруження з польським громадянином є наслідком кохання, а не розрахунку на отримання паспорта члена Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG