Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш приймає у вівторок угорського прем’єр-міністра.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 червня 2004 – У вівторок глава Білого Дому Джордж Буш зустрічається з угорським прем’єр-міністром Петером Меддьєші. Американська адміністрація вважає Угорщину своїм надійним союзником і партнером у боротьбі проти міжнародного тероризму.

Сьогодні угорський прем’єр Петер Меддєші вдруге офіційно зустрічатиметься з Джорджом Бушем. Вперше президент США прийняв нового прем’єра Угорщини майже 2 роки тому після формування уряду Меддеші, який називають ліво-ліберальним. З того часу у двосторонніх стосунках між двома країнами сталися важливі зміни. Угорщина у другій половині 2003 року стала членом міжнаціональної військової коаліції в Іраку, не підтримавши ті західноєвропейські країни, що виступали проти військової інтервенції на чолі з США. Угорський уряд підтримав також позицію Вашингтона, згідно з якою у Західній Європі не слід створювати альтернативне НАТО військове об’єднання Євросоюзу.

На переговорах у Вашингтоні між Меддьєші й Бушем велика увага приділятиметься саме військово-політичній співпраці між Угорщиною й США. Досвід спільних військових операцій з підтримки миру на Балканах, військово-технічне співробітництво а також низка інших аспектів цього напрямку приносять очевидні політичні дивіденди Угорщині, вважають оглядачі. Останнім часом вона стає своєрідним регіональним центром, довкола якого групуються ті держави, які прагнуть стати членами НАТО і Євросоюзу. А це передусім Румунія, Болгарія, Хорватія і до деякої міри навіть Україна. Не забуваймо, що саме Будапешт став ініціатором створення політичного клубу країн “Вішеґрадська четвірка” за участю Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини. Діє в регіоні й активно підтримувана Будапештом “Центральноєвропейська ініциатива” з питань торгівлі та економічної співпраці.

За цими новими утвореннями з цікавістю спостерігають у Вашингтоні, кожного разу вітаючи все те, що спрямоване на підтримання стабільності й довіри у Центральній Європі, пише, зокрема, у зв’язку з американським візитом Петера Меддьєші угорська преса. У той же час газети уникають панегіриків на адресу ліво-лібералів через неоднозначне ставлення угорського населення до військової присутності Угорщини в Іраку. Проти цього стали виступати ще більше, тільки-но сюди дійшла звістка про загибель одного угорського миротворця неподалік м. Аль-Гіллах. Але не дивлячись на критику опозиції й не вельми схвальне ставлення виборців, угорський уряд не відмовляється від партнерства з Америкою в Західній Азії, щоб з часом, коли вщухнуть бої, угорські компанії могли брати участь у повоєнній відбудові Іраку. Про це також йтиме мова на зустрічі між Бушем та Меддьєші у вівторок.

Угорський уряд прагне більших американських інвестицій. Ставка нині робиться на високотехнологічні мультинаціональні компанії, наприклад, ІВМ, лідера комп’ютерної сфери.
XS
SM
MD
LG