Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни думають про вибори в Україні і навіть про те, як їх перенести.


Віталій Портников

Аудіозапис:

Москва, 1 липня 2004 року - Голова комітету по справах СНД і зв’язках із співвітчизниками Державної Думи РФ Андрій Кокошин вважає, що саме його країна є гарантом суверенітету України та інших країн СНД. Чому? А тому, що коли держави вступають до НАТО, вони втрачають частину свого суверенітету. Якщо в Європі є традиція державності, в колишніх радянських республіках зовсім інакша ситуація. Так що тільки Росія є найбільш зацікавленою державою в укріпленні суверенітету країн СНД і, звичайно ж, України. “Росія зацікавлена в українському суверенітеті, нам потрібно мати стабільного і надійного партнера, це є важливим для вирішення двосторонніх проблем”, - підкреслив Андрій Кокошин.

На прес-конференції в Москві говорили і про президентські вибори в Україні. Один з учасників цієї прес-конференції голова Фонду ефективної політики Глєб Павловський сказав, що Росія робитиме ставку на ті політичні сили, які об’єднають країну. “Ставка Росії – це ставка на коаліцію політичних сил, яка має шанси перемогти без розколів крани, без нового хаосу. Росія буде орієнтуватися, скоріше, на кандидата-фаворита, а не на кандидата-лузера”, - сказав політолог Глєб Павловський, однак не пояснив, кого ж він має на увазі.

Цю тему оговорюють і російські ЗМІ. “Нєзавісімая газета” взагалі вважає, що вибори нового Президента в Україні можуть бути перенесені на рік-два, Москва готує для Києва сценарій “сильної руки”, - пише газета, власником якої є відомий олігарх Борис Березовський.

Газета передбачає, що може бути створено новий образ кандидата на посаду українського Президента, і ця роль може бути відведена невідомому вихідцю від силових структур. Тобто повториться ситуація виборів 2000-го року, коли, як відомо, переміг маловідомий колишній директор ФСБ РФ Володимир Путін.

Другий варіант передбачає, що Москва не знайде гідну кандидатуру, не буде ризикувати і зробить ставку на Леоніда Кучму. Тоді діючий Президент скористається можливістю, яка надана КСУ, і буде балотуватися. А в вересні, в рамках затвердження політичної реформи в країні, будуть внесені зміни з приводу процедури і терміну майбутніх президентських виборів, і третій термін Кучми може продовжитися рік-два до наступних парламентських виборів. А після них Росія точно буде готова до того, щоб зробити свої ставки в Україні і підготувати потрібного собі кандидата в позачергових виборах українського Президента.

Ось такі варіанти викладає “Нєзавісімая газета”, однак не відповідає на питання, скажімо, чому досі не знайшли кандидата із силових структур, а в президентських виборах в Україні, нагадаю вам, залишилося всього три місяці, і яким чином Леонід Кучма має за ці три місяці змінити своє рішення не балотуватися, і чому Росія, яка не знайшла проросійського кандидата за цей час, так швидко знайде його за рік чи два, які Леонід Кучма буде немовби керувати Україною. Тому ця стаття в “Нєзавісімой газеті” багатьма експертами характеризується лише як політологічна викладка, яка лише демонструє, що російські політологи та й ті, хто замовляє статті в російських ЗМІ навряд чи уявляють собі українську політичну реальність.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG