Доступність посилання

ТОП новини

Старт передвиборчої компанії.


Василь Зілгалов Гість: Олександр Мороз – народний депутат України, лідер Соціалістичної партії України, кандидат у Президенти України.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 5 липня 2004 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі!

В прямому ефірі, як завжди в цей час, “Вечірня Свобода”. У Празі ведучий Василь Зілгалов.

Сьогодні Київ приймає олімпійський вогонь, який подорожує світом перед стартом Олімпіади в Афінах, в столиці Греції.

А в Україні напередодні стартували інші змагання, політичні, мається на увазі президентська передвиборча кампанія. Вже на самому початку оголосили про своє висунення, свою реєстрацію, намагання зареєструватися 9 претендентів.

Радіо “Свобода”, сподіваємося, надаватиме виступити в нашому ефірі більшості кандидатів на президентську посаду в Україні.

Сьогодні, наприклад, прес-секретар В.Ющенка Ірина Геращенко нам навіть порекомендувала, коли ми намагалися запросити лідера всіх рейтингів передвиборчих Віктора Ющенка, порадила нам насамперед запросити Віктора Януковича.

Ну що ж, можливо, це логічна порада, але так вийшло, що в нас сьогодні першим серед цих дев’яти кандидатів лідер СПУ О.О.Мороз.

Нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи”, що телефон у київській студії такий: 490-29-05, код Києва – 044.

Телефонуйте до нашого сьогоднішнього гостя, кандидата у президенти України (сподіваємося, що він буде зареєстрований офіційно ЦВК), лідера СПУ О.Мороза.

Добрий вечір, пане Мороз! Олександр Мороз

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Я хочу сказати, що пан Мороз втретє бере участь у президентській кампанії. В 1994-му році О.Мороз набрав у першому турі 13,3% голосів, а в 1999-му році також був третім, набрав 11,3% голосів.

Нагадаю, що партія, яку очолює О.Мороз, на парламентських виборах у 2002-му році зайняла п’яте місце з загальним результатом фактично майже 7% голосів серед 33 учасників парламентської виборчої кампанії 2002-го року.

В Україні в народі кажуть, що третя спроба часто буває найбільш вдала. Чи маєте Ви тверду впевненість в тому, пане Мороз, що Ви цього разу вийдете у фінал президентської кампанії в Україні?

Олександр Мороз

Якби не мав такої впевненості, то, звичайно, я не починав би кампанію і участь у ній була б для мене проблематичною.

Але певні корективи я хотів би сказати до тієї інформації, яку Ви подали. Я у 1999-му році увійшов у другий тур, тобто ми виграли кампанію, але ми не змогли подолати адмінресурс. Це перше. І у 2002-му році у нас (і за екзіт-пулом, і за всіма даними) було близько 10% підтримки виборців, а потім почала діяти, керована адміністрацією, ЦВК - ми змогли зупинити процес сповзання до 7%, але це не виборців воля, а воля режиму. Це такі деталі.

А відносно третьої спроби, то треба от що сказати. Ви зверніть увагу, що сьогодні ті, хто голосували і 10 років назад, і 5 років назад, вважають, що вони зробили помилку. Так, може, досить помилятися? Давайте вже будемо робити по совісті.

Василь Зілгалов

Хтось з мудрих сказав, що ліпше регулярно ходити на вибори, аніж одного разу опинитися на барикадах.

І я хочу продовжити ту тему, яку Ви щойно підняли. Ви сказали, що у 1999-му році пройшли у фінал, але адміністративний ресурс і фактично фальсифікації не дозволили Вам там офіційно бути, реально. Тобто, відомо, що завжди були підтасовки, фальсифікації, але багато спостерігачів та й навіть влада каже, що цього року вибори будуть найбільш брудними, найбільш неприємними, як сказав один із лідерів влади в Україні (мабуть, знаємо, хто це сказав).

Але сьогодні є ще й такий прогноз, що президентські вибори цього року в Україні восени можуть перетворитися у “велике Мукачеве”. Як же тоді з Вашими відкритими чесними намірами потрапити у фінал цієї президентської кампанії, якщо це буде “велике Мукачеве”?

Олександр Мороз

Я гадаю, що цього не трапиться з кількох причин. Можна відпрацювати модель в одному містечку, але всю Україну поставити так на голову, мабуть, не вдасться. Це перше.

По-друге, вибори в одному місці і за старим законом – це одна справа. Ми у законі “Про вибори Президента” передбачили суттєве підвищення ролі суб’єктів процесу, тобто політичних партій, громадських організацій, і різко обмежили функції виконавчих структур і місцевої влади зокрема.

Але треба сказати, що адміністрація вже розповсюдила своєрідну орієнтровку для своїх апаратів, для керівників місцевого рівня, де визначається чітка лінія: державні апарати будуть використовуватися як штаби виборчої кампанії за провладного кандидата в президенти. Це взагалі жах, такого, мабуть, не можна знайти в жодній державі світу.

Василь Зілгалов

Дякую. І в нас є слухачка з Харкова. Добрий вечір! Ми Вас слухаємо!

Слухачка

Добрий вечір!

Олександр Мороз

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Добрий вечір!

Слухачка

Я з Куп’янщини. Віра.

Олександре Олександровичу, в кінці минулого тижня на Куп’янщину потрапили тисячі і тисячі листівок за підписом О.Мороза, які називаються “Не допустити зрадника до влади!” і спрямовані проти В.Ющенка, тобто звинувачують його у політиці, спрямованій на захист інтересів Росії. Цікаво, що листівка має величезний тираж - 3 мільйони 300 тисяч.

Тут звинувачують його... Я тільки ось окремі... Якщо це ваша робота, то, мабуть, Ви знаєте ж її, а якщо ні, то скажете тоді нам.

“Союз лівих партій на президентських виборах можливий і не тільки лівих. Про це я говорив ще в 2001-му році. Мета – не пропустити до керівництва державою олігархів та проросійських зрадників національних інтересів... За мовчазною згодою депутатів блоку В.Ющенка прийнята грабіжницька угода про ЄЕП з Росією”.

Ну і т.д. і т.д. Які заводи приватизовані при Вікторові Ющенко. То, будь ласка, поясніть. Тут всі Ваші дані, фракція СПУ, у ВР телефони, засновник СПУ, друкарня (не розбірливо), вул. Межигірська, замовник.

Будь ласка, поясніть, що це воно таке?

Василь Зілгалов

Дякуємо Вам за дзвінок.

Але ми сьогодні вже знаємо інформацію. Ми знаємо, що СПУ оцінила це як фальсифікацію. Але ця фальсифікація виявляється має колосальні масштаби.

Олександр Мороз

Я пояснюю ще раз, що це не проти Ющенка, це проти нас листівка випущена.

Там, зокрема, не стільки проти Ющенка йдеться, скільки брехня про нашу претензію про контакти Ющенка з Москвою і т.п. Взагалі тема дурна і чужа для нас. Одне.

Друге. Напередодні саме з’їздів, які висувають кандидатів це з’явилося страшним тиражем, на які б ми ніколи не стали витрачати гроші на таку дурницю.

Ми з цього приводу звернулися в Генпрокуратуру, дали повідомлення ще позавчора у пресу. Я вважаю, що розслідувати це питання прокуратура зобов’язана. Тим паче, що ми і в Харківській і в Полтавській області і в інших місцях зафіксували розповсюджувачів цієї справи від Руху.

Мене це турбує, тому що виглядає так, що, дивіться, який поганий Мороз нападає на хорошого Ющенка, а потім ще використовує ще такі і такі моменти.

А вихідні дані від газети “Товариш” можна було взяти у листівках минулого періоду за 5 років до того і надрукувати що завгодно. Так само як, зверніть увагу, ксерокопія мого підпису саме того часу. Це у 1999 році були листівки з моїм підписом такого змісту.

Тому давайте підождемо поки розслідує цю справу прокуратура і потім будемо коментувати ці речі.

Василь Зілгалов

І в нас є ще один слухач.

Добрий вечір! Будь ласка, представтесь і Ваше питання.

Слухач

Я хотів би запитати в Олександр Олександровича, чи він бив себе в груди, що він шахіст, прогнозує ходи на декілька десятків ходів вперед?

Поясніть мені, чому Ви не можете збагнути за місяць чи за два до президентських виборів, що Ви ламаєте Конституцію?

Потім прийде нормальний президент і хіба не можна ці проблеми вирішити спокійно в новій ВР, цю розпустити. Я Вас не розумію.

І висувати свою кандидатуру, знаючи, що Ви не прохідна фігура, об’єднати (нерозбірлимо) силам, то Ви цього не розумієте.

Мені здається, що Ви так і залишилися на Таращанському рівні, хоча на “Мерседесі” їздите в Києві.

Дякую за відповідь.

Василь Зілгалов

Дякуємо за запитання.

Досить гостре. Але, пане Мороз, будь ласка, дуже коротко, бо, мабуть, всі вже знають Вашу позицію з цього приводу конституційної реформи.

Олександр Мороз

Ви просіть, щоб і задавали запитання коротші, а я буду коротше відповідати.

Відносно шахів, то я хотів би Вас запитати: а Ви хороший шахіст, чому ж Ви тоді голосували за Кучму, а тепер жалієтеся? Це перше.

По-друге, зламати Конституцію, бо прийде хороший президент і він нею скористається, а якщо поганий прийде? Як Ви дивитися, що тоді буде?

Ми, що Конституцію завжди пишемо під конкретну людину чи пишемо для держави? Сьогодні є унікальна можливість внести зміни до Конституції.

Зараз, я вважаю, що завдяки нашим ще недавнім колегам по спільних акціях БЮТ і блоку Ющенка не вдалося зробити унікальний для України крок – внести зміни до Конституції і боротися спільно потім за те, щоб, як Ви сказали, поганий президент тим не скористався.

Чому цього не вдалося зробити? Тому що люди хочуть скористатися тими ж важелями, які привели до узурпації та нехтування Конституції. Мені про це боляче говорити, тому що я один із співавторів, і завдяки мені, буду відвертим, прийнята Конституція.

Тому давайте Ви залишите свої “Мерседеси” там, де вважаєте, тому що я “Мерседесом” ніколи не їздив ще. Але Ви і самі думайте не тільки те, що Вам нав’язують, а самі своєю головою думайте, які треба робити висновки з цього приводу.

Василь Зілгалов

У нас є запитання одного з наших аналітиків, який сьогодні таке написав: “Мороз гратиме на одному полі з Ющенком, а значить претендуватиме на частину його виборців. Ні, тут усе по-чесному, хто зумів, той і взяв, але 26% твердого електорату Ющенка плюс ще, скажімо, 25% зібраних разом з Морозом і це перемога в І турі опозиційного кандидата”.

Прошу, Ваш коментар, пане Мороз.

Олександр Мороз

Я читав це повідомлення і можу грати на одному полі з Ющенком, але я не хотів би, щоб на одному полі з одного боку ми грали з АП.

А якщо сьогодні, я знаю висловлювання його, що це не гірший варіант для України, тощо. Аби не вийшло так, я говорив вчора на з’їзді, що ми, борючись з режим раптом стали на барикадах з одного боку з самим режимом. Давайте почекаємо трошки і не робімо поспішних висновків. Це одне.

Відносно твердого електорату. В мене був точно такий же твердий електорат на початку кампанії в 1999 році – 31%. Виявилося, що можна було з допомогою адмінресурсу збити його до 11,3%.

Хотілося ще менше, щоб витягнути одного з кандидатів на третє місце, а мене залишить на четвертому. Це не вдалося просто, видно, що не вистачило сил.

Давайте на все це спокійно дивитися. Я не збираюся боротися з Ющенком, я не збираюся боротися з іншими конкурентами. Ми говоримо конкретні речі для суспільства. Ось, що ми пропонуємо, дивіться, вибирайте, бо вам жити у новій державі при новому керівництві і т.п.

А за реформу не страждайте так занадто, тому що сьогодні вона стала проблематичною, на превеликий жаль. Якщо я буду президентом, то я доб’юся внесення змін до Конституції, бо державі це потрібно, а не конкретній людині, не конкретному керівнику держави, а це потрібно громадянину, суспільству, підприємцям, селянам, вчителю і т.д.

Людям потрібно відчути, що вони дійсно причетні до здійснення влади. Сьогодні цього в Україні нема. Тому зараз треба працювати в тій формулі, яку визначає нинішня Конституція, маючи відповідні повноваження.

А там будемо дивитися, якщо змінюватимуться обставини до вересня місяця, якщо з’являться нові фактори, якщо змінять свою позицію ті чи інші політичні сили, то я гадаю, що це будуть і інші результати і інша може бути конфігурація кампанії.

Василь Зілгалов

Знову є телефонний дзвінок.

Будь ласка, ми Вас слухаємо.

Добрий вечір!

Слухач

Ігор Анатолійович з Києва.

Я хотів і сказати і запитати. Як на мене, то Україні дійсно потрібна реформа.

Але ця реформа має тільки дві позиції. Перше. Щоб вся опозиція згуртувалася. Єдина вимога, щоб все в цій державі було відверто.

Наприклад, вся опозиція зробила яскравий такий плакатик, на якому було б: “Леонід подлий трус, виході в прямой ефір!” І оцю ідею запустити в ВР, щоб кожний українець знав, хто проти того, щоб все було відверто, починаючи з президента і до самого низу. Це перша позиція, як я розумію, яка реформа в Україні потрібна.

Друга позиція. Щоб через ВР пропустити просто імпічмент всіх посадових осіб. От і вся реформа.

І тоді, коли все це станеться, коли набуде сили четверта влада, тобто, коли журналістам не будуть відрізувати голови, то все стане на свої місця, бо кожна дія і проблема має бути обговорена. Це, так би мовити, вступ.

А тепер конкретно. На минулому тижні на “5 каналі” пан Мороз Олександр Олександрович був разом з Степаном Гавришем проти Катеринчука. Олександр Олександрович, пам’ятаєте?

Слухач

І це було символічно, бо, як на мою думку, так Олександр Олександрович дуже ретельно, дуже так робить...

Василь Зілгалов

Будь ласка, Ваше питання.

Слухач

...А тут було воно відверто, що разом з бандитською владою вони будуть ніби-то руйнувати цю бандитську владу.

Олександр Мороз

Добре. Я буду відповідати.

Слухач

А тепер – конкретне запитання з цього приводу.

Олександр Мороз

Та ні, вже ж скільки можна! Давайте я...

Слухач

От Гавриш і Олександр Мороз. І запитання до Олександра Олександровича Мороза. Як Ви думаєте, Україна вже мала голодомори і все таке, чи витримає Україна ще один “гавришомор”?

Василь Зілгалов

Дякуємо. Я думаю, що будемо просити слухачів, щоб вони давали коротші питання. Пане Мороз, будь ласка.

Олександр Мороз

Я просив би давайте так: якщо мене запросили на передачу, то давайте запитання короткі, а я буду відповідати. Тому що слухати демагогію і людей, які абсолютно не розбираються або читають те, що їм вигідно. Я не хочу витрачати свій час. В мене його немає зайвого.

А відповім так. Давайте, щоб уся опозиція згуртувалася відверто. Давайте відверто тоді запитаємо: що таке опозиція?

Ви відносите до опозиції всіх тих, хто цю владу створював, підтримував, хто займався перекрученням Конституції, хто займався переворотом у 2000 році, хто перетягував Земельний Кодекс і так далі? Хто послав наших військових в Ірак, голосував за це? І Ви вважаєте, що це опозиція?

Я повинен з ними згуртовуватися на сьогодні? Я готовий шукати компромісу у тих моментах, де треба усунути владу. Але для цього треба змінити Конституцію, щоб Ви не задавали запитання за імпічмент.

Ми закон прийняли по імпічмент. Ми прийняли закон про тимчасові спеціальні комісії. Але цей Президент, ця влада нинішня (і якщо така система буде збережена, то й наступна) не пропустить шляхом вето ці закони.

То Ви хочете, щоб, як Ви кажете, аж тоді не будуть, може, різати голови абощо? Якщо змінимо систему влади, то боятиметься хтось піти проти журналістів і так далі.

А Ви говорите про свободу слова, четверту владу. А Ви знаєте, кому ця свобода слова сьогодні належить? Вона вся сьогодні належить тим олігархам, які при владі є на чолі із Кучмою. А він у них тільки прикриття. То Ви цього хочете продовження – тільки з іншими фігурантами?

Потім, ми на “5 каналі” не були проти Катеринчука. Я проти нього не був. Я захищав Катеринчука. Тому що його пропозиції до проекту змін до Конституції заблоковані “НУ”. Я ж з ним член комісії тимчасової. Ми працювали в цьому руслі якраз.

Якщо Ви так розумієте і Ви просто послуговуєтеся якимись стереотипами, які нам нав’язують, то, будь ласка, або час не займайте на радіо, або слухайте, що Вам кажуть. Вибачте за, можливо, різкість.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мороз. Я хочу Вас запитати про одну сьогоднішню репліку західної газети “Дівельт”, яка написала: “В Україні дзвонять дзвони за Леонідом Кучмою.”

І багато сьогодні також пишуть про те, що Кучма ще не вирішив остаточно, що йому робити в оцій президентській виборчій кампанії.

Як Ви вважаєте? Який може бути розвиток подій? Як буде діяти нинішній Президент у цій кампанії?

Олександр Мороз

Мені здається, що газета пише правду. Очевидно, ще не все вирішено. Він до останнього моменту, до поїздки в Стамбул, принаймні, був переконаний в тому, що йому треба висуватися самому.

А для цього були відпущені орієнтировки на підтримку провладного кандидата до місцевих органів влади, але не сказано, за кого треба вести агітацію і тому подібне. Не знаю, як це все буде.

Сьогодні, мені здається, вірогідність того трохи менша, ніж була тиждень чи два тижні тому. Але я думаю, що до останнього моменту він не може зняти цю ідею як таку.

А все те, що, до речі, пов’язано було з реформою (це певною мірою подовжує попередню дискусію) було викликано тим, що влада, нав’язуючи нам всупереч меморандуму, який підписали 4 опозиційні, скажімо так, сили, які виступали проти влади, нав’язувала диктаторський варіант Конституції.

А потім, коли зрозумів, що ця авантюра не проходить, він взявся до відігрування нового сценарію – як цю модель, що ми пропонуємо, використати для свого збереження. Це все було очевидно. Це все читалося елементарно. І це елементарно нейтралізується.

Тільки треба згоду всіх політичних сил, які підписали меморандум. Я маю на увазі “НУ”, комуністів, БЮТ і соціалістів. Але ж ми буква в букву виконуємо цей меморандум, а нас тепер звинувачують в тому, що ми ніби-то відмовилися від цих слів... Мені просто дивно слухати такі абсурдні речі.

Василь Зілгалов

Дякую. І в нас є слухач, який має питання. Будь ласка, представтесь. І коротко Ваше питання.

Слухач

Добрий вечір, Олександре Олександровичу!

Олександр Мороз

Слухаю Вас, добрий вечір.

Слухач

Це вас турбує співголова полтавського обласного Товариства політв’язнів та репресованих Володимир Гнідько. Шановний Олександре Олександровичу, ось всі говорять про Мукачеве, що було в Україні на виборах в Мукачевому. Але чому не аналізує опозиція те, що відбулося в 151-му виборчому окрузі?

Це недавно було в Полтавській області, коли деструктивні елементи в “НУ” вдарили в спину Олександру Кулику. Той же самий Микола Кульчинський з “НУ”, штаб цей самий “НУ” вдарив. Тобто, деструктивні елементи, які будуть використовуватися владою у цих виборах.

Василь Зілгалов

Дякуємо!

Олександр Мороз

Відповідаю.

Василь Зілгалов

Будь ласка, пане Мороз.

Олександр Мороз

Це питання для “НУ”. Я не хочу коментувати, бо неправди багато є на виборах, і там вона теж була.

А репліку, Василю, до Ваших слів. Я не висувався. Мене висунула партія. І це принципово...

Василь Зілгалов

Вирішив з’їзд партії...

Олександр Мороз

З’їзд партії. Це принципово різні речі. В нас уже був один позапартійній. І сьогодні є кандидат, і є ще один висуванець позапартійний. А так не повинно бути. Люди повинні знати, хто відповідає, яка політична сила відповідає за того чи іншого кандидата.

За мною стоїть більше 80 тисяч членів партії, яких переслідують, яких репресують, які відчувають утиски влади, але вони підставляють свою долю під те, що ми говоримо, спільно виробляючи.

Тому за мене є кому відповідати, і мені є перед ким відповідати. Я думаю, що це принципово різні речі.

Василь Зілгалов

Дякую. І таке питання до Вас. Багатьох, мабуть, буде цікавити слухачів. Ющенко позичив гроші на президентські вибори і заставив свою квартиру. Де Ви позичили або де Ви взяли якраз грошову заставу на президентські вибори?

Олександр Мороз

Ющенко позичив гроші. Я думаю, що в нього буде проблема, очевидно, дуже складна віддавати їх. Бо якщо він позичив у друзів своїх, а це ж, я розумію, гроші рахунок люблять.

А у нас із партійного фонду виділені. Вони офіційно зафіксовані були на партійному рахунку і звідти пішли. Рахунок у нас поповнюється точно у відповідності із статутом, який зареєстрований в Міністерстві юстиції.

Наші члени партії допомагають нашій партії, бо ми розуміємо, що ми живемо тільки на свої кошти. У нас немає олігархів, в нас немає такої тіньової економіки, або ще, тим більше, ми постійно переслідуємося владою.

І навіть кожен рахунок по наповненню нашого фонду переслідується податковою службою. Люди викликаються, які нам дали кошти і так далі. “А де ви взяли?” Кажемо: “Чоловік переслав 50 гривень.” “Де ви взяли ці гроші?” Ну де? Знайшов, наприклад. Із своєї зарплати, із своєї пенсії віддав. Кому яке діло? До речі, закон не дозволяє цього робити. Тому у нас все чисто. Так, як законом передбачено.

Василь Зілгалов

Пане Мороз, у Вашій доповіді на з’їзді, якраз 11-му з’їзді Соцпартії, де Вас висунула в неділю партія, у Вас є такі слова, що “Україна фактично перетворюється в колонію”. Якщо можна запитати: в колонію якої держави, яких сил перетворюється Україна?

Олександр Мороз

Сьогодні світ в господарському сенсі інтегрований, глобалізований настільки, що колонія – це універсальний статус.

Колонія просто світової економіки. Бо під’єднується тоді Україна сировинною своєю складовою через експорт, який сьогодні надзвичайно загрозливий.

Бо що означає відкритість економіки на рівні 60% ВВП? Це жах один. Слухайте, в 2-3 рази, ніж статистичні дані по світу, це більше.

Це означає, що ми втрачаємо свої можливості для розвитку виробництва, створення робочих місць і так далі. Ми підлаштовуємося під патріат більших країн.

Тому тут не можна говорити: Росії, Америці, Європи абощо. Ми стаємо колонією в своїй суті господарювання. І хто там буде господарювати, давайте проаналізуємо, кому і що зараз належить в Україні.

Та президент і уряд не знають, кому і що належить. Хіба це нормально?

Василь Зілгалов

Дякую. У нас є слухач. Добрий вечір! Будь ласка, коротко Ваше питання.

Слухач

Добрий вечір! Олександре Олександровичу, у мене є до Вас таке питання. Перше питання: якщо Ви станете Президентом, то Ви будете тягнутися до Росії, чи будете з Україною?

І друге питання: нащо Вам робити цю реформу у Конституції? Треба зробити її після виборів Президента. Все!

Василь Зілгалов

Дякуємо. Друге питання вже було. Перше питання, будь ласка, пане Мороз.

Олександр Мороз

Перше питання - я Вам просо зачитаю пункт із своєї перевиборної програми. Він називається так (це останній пункт): “За позаблоковий статус України, здійснення проукраїнського зовнішньополітичного курсу, розвиток рівноправних, взаємовигідних стосунків із сусідами, найперше – Росією та ЄС, за негайне виведення українських військових з Іраку”.

Це все, що стосується зовнішньої політики. А щоб Вами все було образно сприйнято, то я Вам процитую Василя Симоненка, мого майже земляка, який на початку 60-х років пішов з цього світу за допомогою органів правоохоронних.

Він говорив про Україну так (ця строфа не друкувалася в його поезії), він говорив:

“Ради тебе перли в душу сію, Ради тебе мислю і творю, Відійдіть Америки й Росії, Коли я з тобою говорю”.

Я керуюся цим принципом. Думаю, що це і потрібно робити сьогодні в Україні.

Василь Зілгалов

Дякую, але все ж таки російський фактор, як пишуть сьогодні багато спостерігачів, експертів, буде відігравати велику роль в цих виборах.

Вже сьогодні низка російських газет написали, що Кремль підтримує офіційного кандидата – Віктора Януковича. Ваша думка, пане Мороз?

Олександр Мороз

Я думаю, що російський фактор треба враховувати, а не молитися на нього і вважати, що він домінує. А у нас є, так я розумію, два відділи кадрів для України: один на Сході, а другий на Заході, тільки на Заході ще далі, аж у Вашингтоні.

Тому я гадаю, не це потрібно Україні, Україні потрібна самостійна політика. Коли я ще раз повертаюся до питання про реформу, то там передбачається, щоб кожен громадянин міг впливати на політику влади і контролювати дії цієї влади.

А сьогодні все віддано на поталу чиновнику, і всі думають, що прийде добрий цар і буде займатися демократією. Та ніхто цього не зробить! Або ми зараз це зробимо, або цього не буде ще років 20-30.

І тоді спробуйте розраховувати, що весь цей час буде попадатися добрий цар в Україні. Просто люди не повинні бути такими наївними, вони повинні самі відповідати перед собою за те, яке вони собі майбутнє обирають: чи диктатуру, коли ріжуть голови і не дають навіть захистити свої права, чи 7 мільйонів сьогодні шукають собі закордоном порятунку, а керівник держави їздить і каже: “Я мотаюся по світу, людям роботу шукаю”.

Тут треба дати людям роботу, і можна все це зробити, особливо використовуючи (знову на міжнародну тематику) проблеми, які виникають сьогодні в ЄС – капітал шукає собі вигіднішого місця.

Я був в Берліні і бачив, як фірми сьогодні банкрутують, тому що є кращі умови сьогодні на сході Європейського Союзу розмістити свої капіталовкладення, інвестиції зробити.

Чому ми сьогодні не створимо умови, щоб до нас пішов сьогодні капітал, щоб за ним повернулися люди з Європи і почали працювати в Україні?

Є ж такі можливості. Але монопольний капітал, три сім’ї, які сьогодні опанували владу в Україні, не пропустять цього, бо вони мають зверхприбутки з цього, в оффшорах ховаючи свої капітали і вимиваючи по суті перспективу для України.

Я гадаю, що такий поворот потрібно зробити, і новий Президент тому сприяти, а все це можна зробити у нас, тільки не боятися самих себе, не боятися людям стати людьми, не боятися подолати в собі той страх, який сьогодні влада нав’язує ситуацією в Україні, нав’язує настрої в суспільстві – це недопустимо.

Ми, соціалісти, закликаємо до того, щоб люди були самі собою, щоб вони не боялися нічого, щоб вони самі на себе брали відповідальність за розвиток держави, а ми їм допоможемо.

Ми знаємо, що робити, ми вміємо це робити, ми доводили всією своєю попередньою діяльністю, що ми можемо відстоювати, причому ми не заглядаємо, вибачте, в зуби нікому: чи там Президент, чи хтось інший.

Ми говоримо про те, що є, ми добиваємося того, що потрібно суспільству.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мороз. Є слухачка з Одеси. Добрий вечір!

Слухачка (переклад)

Олександре Олександровичу, це запитують Ваші колишні виборці. Ваш депутат Луценко, якого ми дуже поважаємо, не підтримав Вашу реформу і сказав таку фразу, що з цією реформою ми міняємо гасло “Кучму геть!” на “Кучму в прем’єри з повноваженнями Президента”.

Ми з цим погоджуємося і просимо Вас підтримати Ющенка. Якщо Ви навіть подали заяву, хоча б пообіцяйте нам, що Ви його підтримаєте у другому турі.

Ви можете відповісти на моє запитання: чи підтримаєте?

Олександр Мороз (переклад)

Я шанованій одеситці скажу, що я зроблю все, щоб я був у другому турі, і мені не потрібно було б нікого більше підтримувати. Це мета, яку ми ставимо перед собою, тому що по принциповим питанням сьогодні ми, на жаль, з Віктором Андрійовичем розходимося, а можна було б знайти згоду, я це пропонував.

Більше того, ми це разом підписали в документі рік тому. Ось у чому, я вважаю, принципова відмінність.

Василь Зілгалов

Але все ж таки друга частина питання: якщо вийдуть у фінал Ющенко і Янукович, яка буде позиція Ваша?

Олександр Мороз

Я думаю, що цього не буде.

Василь Зілгалов

Ще одне таке запитання. Пане Олександре, а якщо виграє проурядовий кандидат, які тоді будуть дії Вашої партії і дії опозиції, як Ви вважаєте? Який буде розвиток подій?

Олександр Мороз

Очевидно, на позицію про урядового кандидата ми не впливаємо ніяк, тим опікується влада і так далі. На з’їзді вчора було проголошено, в документі нашої програми обов’язково записано теж, що ми ні за яких умов не будемо підтримувати кандидата від влади або того, кого підтримуватиме влада.

Оце відповідь одеситам і всім іншим.

Василь Зілгалов

Тоді ще одне питання. Ви говорили про комуністів і критикували їх за те, що вони непоступливі в плані коаліції лівих сил, це є в доповіді. Але якщо, наприклад, вийде в другий тур комуніст і вийде кандидат від влади, то кого буде підтримувати Соціалістична партія?

Олександр Мороз

Ще раз повторюю, я не критикував комуністів, я аналізував стан справ, говорив об’єктивно, відверто і про це написав комуністам, виходячи з того, що комуністи самі у другий тур не пройдуть, тому Ваша друга частина запитання просто не має сенсу.

Василь Зілгалов

Пане Мороз, ми знаємо, що різні кандидати в Президенти використовують різних політтехнологів, багато дуже політтехнологів з Росії, кажуть, що і з Заходу є.

В Вашій партії, в Вашій команді які є політтехнологи?

Олександр Мороз

У нас свої є політтехнологи – члени СПУ, які пройшли вже кілька кампаній, ми виграли минулу кампанію. Ми всупереч тому, що нам постійно ставили рейтинги на рівні 2-3 %, ми мали в п’ять разів вищі рейтинги.

Ми, до речі, в кампанії 99-го року я один набрав в чотири рази більше голосів, ніж три кандидати від нинішньої “НУ”, разом взяті.

Тому я не потребую, щоб сьогодні втручалися чужі політтехнологи, які не знають суті справ і політичної ситуації в Україні. Ми самі справимося із поставленим завданням.

Василь Зілгалов

Дякуємо. На жаль, як то кажуть, багато ще питань було, але час вже добігає кінця, і ми на цьому закінчуємо перший передвиборчий ефір “Вечірньої Свободи”.

Нагадаю, що у нас сьогодні був Олександр Мороз від СПУ, лідер СПУ. З’їзд його партії висунув його кандидатом у Президенти України.

Нагадаю, що з Праги вів програму Василь Зілгалов. Дякую всім за участь, слухачам за телефонні дзвінки. Слухайте “Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG