Доступність посилання

ТОП новини

Українські громадяни, які хочуть вчитися чи працювати в Угорщині, змушені платити за візи.


Василь Плоскіна

Угорщина, 6 липня 2004 – Угорські візи були безкоштовними для громадян України понад півроку. Однак пільговий тариф скасовано для тих, хто їде до Угорщини шукати працю або вчитися. Минув місяць з того часу, як угорські консульства беруть від українських громадян по 50 дол. США за так звану візу-Д. Візу треба поновлювати кожні 90 днів. Це нововведення викликало чимало нарікань на Закарпатті і про це пише угорське інтернет-видання “Келет-індекс” зі східноугорського міста Ніредьгази.

Зокрема, в останньому номері вміщено нотатки кореспондента видання Марти Шебестьєн. Вона поїхала на контрольно-пропускний пункт біля населених пунктів Лужанка-Береґшурань і поспілкувалася з кількома людьми, яких безпосередньо стосується нововведення угорської сторони. В основному це були жителі угорських сіл на Закарпатті, люди з невеликими статками. Вони обурювалися найбільше – особливо учні угорських гімназій та студенти коледжів. Кореспондентка “Келет-індексу” зауважує, що її співрозмовники мають на це серйозні підстави, тому що торік у листопаді, коли вводився візовий режим між Угорщиною та Україною, угорські дипломати обіцяли не запроваджувати жодних платних тарифів для українських громадян. Але сталося все-таки не так, як казалося, пише журналістка і додає, що опитані нею вельми розчаровані останнім нововведенням угорських консульств.

У Східній Угорщині навчаються сотні учнів та студентів з Закарпаття, переважно етнічні угорці. Вони менше всього сподівалися введення платних тарифів при отриманні учбової візи. Багато з них саме тому й вступили вчитися до угорських навчальних закладів, що Угорщина торік скасувала 50-доларовий тариф, пише авторка статті. Вона наводить слова одного з них: “Ми часто їздимо до батьків в Україну, - каже хлопець.- Буває навіть і щотижня, бо вчимося на власні гроші, і через це нерідко тягнемо з дому повні продуктові сумки, щоб зекономити бодай на їжі. Зараз навіть не уявляю, де брати гроші ще й на візу плюс витрати на отримання нового закордонного паспорту”.

Одна молода дівчина зізналась кореспондентці, що її друзі з України мають зараз великі грошові видатки. Адже треба платити не лише за візу, але й дозвіл у поліції на тимчасове місце проживання тощо. “Це тортура на тортурі, бо треба довго чекати рішення чиновників”, - поскаржилася студентка з Закарпаття. 50-річний мужчина, мешканець України, розповів угорській журналістці, що він справно платить за візу, але в центрі зайнятості населення м. Ніредьгази йому вже двічі відмовили в роботі. “Мушу працювати нелегально, бо іншої ради нема,” - каже він і робить висновок, що зараз таких незареєстрованих робітників з України, як він, тут буде дедалі більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG