Доступність посилання

ТОП новини

Україна – не Грузія, а Кучма – не Шеварднадзе? Яке майбутнє у Президента Леоніда Кучми?


Ольга Буряк

Прага, 7 липня 2004 року.

Ольга Буряк

Російські політ-технологи пророкують велике політичне майбутнє українському Президентові Леонідові Кучмі і обіцяють, що українці ще пошкодують за ним, в Україні ж люди радять українському лідерові створити собі фонд і зайнятися бізнесом.

Але спочатку пригадаємо собі відомі слова Леоніда Кучми, які він сказав минулого місяця:

Леонід Кучма

Я хочу подивитись на Україну разом з вами без Кучми.

Ольга Буряк

Сьогодні ми теж вирішили зазирнути у майбутнє і поміркувати, що чекає на Президента Кучму після виборів.

Український політолог Володимир Полохало:

Володимир Полохало

Доба Кучми сьогодні сприймається багатьма як уже минула доба. Коли йдеться про долю тих, хто іде з політичного олімпу на пострадянському просторі, тут у кожній країні є свої особливості.

Аналогії з Грузією не може бути. Едуард Шеварднадзе все таки це зовсім інша вагова категорія. Шеварднадзе визнавався Заходом, із Шеварднадзе рахувалася Росія.

Цього не скажеш про Кучму, з яким Захід змушений рахуватися лише тому, що він є Президентом України, без будь-якого авторитету, чи якогось впливу.

Те саме можна сказати і про Росію. Росія рахується із Кучмою, оскільки Кучма є лобістом інтересів російського олігархічного капіталу і інтересів безпосередньо Володимира Путіна.

Російський політтехнолог Сергій Марков:

Сергій Марков (переклад)

Якщо у Леоніда Кучми виникнуть серйозні проблеми, Росія завжди буде готова його прийняти.

Леонід Кучма з його величезним авторитетом буде потрібен новій парламентській більшості. В якій якості – чи то спікера, чи прем’єра, чи лідера однієї з найбільших фракцій, чи якогось неформального лідера – ҐУРУ.

Oльга Буряк

Інший російський політтехнолог Гліб Павловський, який працює з Адміністрацією Президента України також прогнозує для Леоніда Кучми велике політичне майбутнє:

Гліб Павловськй (переклад)

Повинен сказати, що і сьогодні він має своїй електорат, не нульовий – це 6-8 відсотків, які є його власними виборцями. Це люди, які швидше за все сприймають його як успішного політика.

А з цим можна рухатися далі – і в партійній політиці, і в майбутньому політичному житті. Я не думаю, що Кучмі треба себе рятувати.

І знову Сергій Марков:

Сергій Марков (переклад)

Зараз Кучма не дуже популярний. На нього спихають відповідальність за не дуже приємні речі, але Кучма – майже ідеальний лідер України – м''який, спокійний, ні на кого не тисне...

Я певен - от зараз його критикують, але за півроку люди плакатимуть від розчулення, коли чутимуть слово "Кучма", коли він з''являтиметься, його зустрічатимуть шквалом оплесків.

Ольга Буряк

А зараз послухаємо, що говорять про майбутнє Президента України Леоніда Кучми люди на вулицях Києва.

Респондент 1

Я вважаю, що такі люди з політики не йдуть, бо він вже віддав багато часу політиці. Якщо Янукович буде майбутнім Президентом, то в нього буде на кого спиратися.

А якщо хтось з опозиції – зрозуміло, що його доля буде, наче зараз у Горбачова.

Респондентка 1

Я думаю, що він буде відпочивати, створить фонд і буде відпочивати. Все його найближче оточення мабуть має внести йому в цей фонд якусь суму грошей.

Респондентка 2

Я думаю, що Кучма все-таки залишиться в політиці, тому що Кучма на те він і Кучма, щоб бути в політиці.

Респондент 2

Мені теж здається, що він залишиться в політиці, тому що за два терміни свого перебування на посаді Президента він просто вже не зможе жити поза політикою і буде проводити свої махінації, але тільки не на кріслі Президента України.

Респондентка 3

Думаю, що він буде займатися бізнесом. Нічого іншого не залишається. Я так вважаю, що вийшов його вже час. Думаю, що і жінка його підготувалася, і він трошки підготувався до цього: фінансово і мабуть вже якісь свої відходи продумав.

Респондент 4

Просто переключиться на свій бізнес, на свого зятя, на свою доньку.

Респондент 5

Я думаю, що Президентом він вже не буде. На відпочинок? Не знаю, але він не пропаде, це точно.

Ольга Буряк

Відхід Леоніда Кучми з президентства надихає українських поетів. На завершення вірш Олександра Ірванця.

Поради пенсіонерові початківцеві.

Можна по-різному вийти на пенсію: Тихо зібрати з речами валізку, Скликати пресу на прес-конференцію І повідомити радісну вістку.

Можна пробитися на телебачення, Випросить кілька хвилин, не годин І попросити в народу пробачення, Як це вже зробив у Росії один.

Потім покинути працю невдячну, Котрій ти сили всі віддавав, Взяти таксі і рвонути на дачу, Якщо ти дачу собі збудував.

Втілити можна всі мрії чудеснії І досхочу начитатися книг, Встигнути можна багато на пенсії З того, чого на роботі не встиг.

Можна розгадувати шаради, Можна давати розумні поради, Слухать дебати з Верховної Ради І коментувати, що так, що не так.

Ну а якщо заощадив готівку, Можна купить туристичну путівку В Лівію, в Сирію або в Ірак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG