Доступність посилання

ТОП новини

Українців не поспішають пускати до Європи.


Сергій Драчук

Прага, 8 липня 2004 – У контексті розширення ЄС Україну дуже турбує брак поступу в спрощенні візового режиму між Україною та ЄС – це необхідно, щоб уникнути нових «залізних» чи інших «завіс» на континенті. Про це говорив сьогодні на саміті Україна – ЄС у Гаазі президент Леонід Кучма.

Таке саме становище й поза «континентом» – на Британських островах: візова політика Великої Британії стає дедалі жорсткіша. Через це на традиційний фестиваль народної музики, співів і танцю – Міжнародний Ейстедвод, який щороку відбувається в місті Лланґоллені у Вельзі, нині запізнилася чи й узагалі не змогла приїхати ціла низка учасників: їм не дали або невчасно дали візи. Чи не найбільше постраждали представники України.

Український танцювальний ансамбль «Веселка»,за повідомленнями західних засобів інформації, влаштував у посольстві Великої Британії в Києві сидячий страйк. Цей колектив уже не раз бував на Міжнародному Ейстедводі в Лланґоллені, ба й кілька разів здобував перемогу. Цього разу вони отримали візи тільки після тижневого страйку в посольстві, коли встигнути на фестиваль – а це триденна подоріж автобусом – було вже неможливо.

Таких проблем зазнала не лише «Веселка»: із семи колективів-учасників із України, які були готові прибути на фестиваль, не всі взагалі змогли виїхати через візи. «Зараз на місці три, і одні ще їдуть», – сказали «Радіо Свобода» в оргкомітеті лланґолленського Ейстедводу сьогодні під вечір. Декому з небагатих українських учасників довелося витрачатися на дорогий квиток на літак замість автобуса, щоб не пропустити конкурс, написала вельзька газета «Вестерн Мейл».

Але й ті, хто таки дістався, не обійшлися без проблем. В одному з українських хорів візи дали менш як двадцяти співакам із 35; за умовами ж фестивалю хор має складатися не менш як із 30 осіб.

Та організатори обіцяють, що не позбавлять нікого участі в фестивалі: і тих, кому консульські працівники обтяли колектив, і тих, хто через візові зволікання запізнився на свій виступ, переведуть в інші конкурсні категорії.

Постраждали через візові проблеми не тільки українці, про яких багато пише вельзька преса, а й представники інших країн, як-то Болгарії чи Індії. Нинішній рік, кажуть організатори, був найгірший: саме через візи взагалі не приїхали десять учасників. Представники ж британського міністерства закордонних справ, що їх цитує місцева газета Північного Вельзу «Дейлі Пост», повторюють: кожен, хто подає прохання на візу, мусить відповідати певним критеріям для в’їзду до країни.

Організатори Міжнародного Ейстедводу в Лланґоллені все-таки сподіваються, що британська влада зможе знайти можливість допомогти їм: «Після закінчення Ейстедводу влада отримає від нас офіційні листи», – сказали «Радіо Свобода» в оргкомітеті. А на фестиваль наступного року його організатори збираються запросити представників свого міністерства закордонних справ, а може, й самого міністра, щоби довести: народна музика, співи й танці допомагають мирові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG