Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тадич у недiлю офiцiйно став президентом Сербiї.


Михайло Рамач

Белград, 13 липня 2004 – Iнавгурацiя привернула велику увагу громадян, оскiльки в минулому президенти приступали до посади без будь-якої церемонiї.

Нагадаємо, що двоє колишнiх керiвникiв Сербiї – Слободан Милошевич та Милан Милутинович – перебувають пiд вартою Мiжнародного трибуналу в Гаазi, котрий звинувачує їх у скоєннi воєнних злочинiв

Сербiя не має офiцiйного гiмну. Урочистiсть розпочалася пiснею “Боже правди”, яка свого часу була гiмном Королiвства Сербiї. Тодi вона закінчувалася словами “Боже, бережи сербського короля”. Наразi текст змiнили на: “Боже, бережи сербськi землi”.

Преса зазначає, що громадяни найбурхливiшими оплесками вiтали сербського патрiарха Павла, белградського муфтiя – голову мусульманської громади – та керiвникiв Чорногорiї Филипа Вуяновича й Мила Дюкановича. Присутні свистiли лише керiвникам Соцiалiстичної партiї.

Протокол порушили депутати вiд ультранацiоналiстичної Радикальної партiї, одягненi в бiлi майки із зображенням їхнього лiдера Воїслава Шешеля, котрого Мiжнародний трибунал звинувачує у воєнних злочинах. Радикали стверджують, що урочиста iнавгурацiя помпезна, дорога і непотрiбна.

Щодо усмiхненого й самовпевненого Тадича, то вiн, кажуть, пiд час цiлоденних урочистостей продемонстрував кондицiю марафонця й нерви сапера на мiнному полi.

Найближчими спiвробiтниками нового президента ймовiрно стануть його давнi друзi, якi колись працювали з ним у Мiнiстерствi оборони. Мiж ними будуть, як припускають сербськi журналiсти, й двоє членiв колишньої музичної групи “Iдоли”, котрi керували динамiчною передвиборчою кампанiєю Тадича.

Популярнiсть нового президента, згiдно з опитуваннями, день у день зростає. Експерти це пояснюють ментальнiстю сербiв, якi люблять переможцiв. А окремi оглядачi кажуть, що найближчим часом у пресi з’являться матерiали на тему: “Борис у колисцi”, “Борис у початковiй школi” чи то “Солдатськi днi Бориса Тадича”. Iншi додають, що Тадича пiсля iнавгурацiйної патетики чекає невесела реальнiсть: вiн став президентом не урочисто вбраних гостей, котрі у недiлю вiтали його на бенкетах, а посвареної, нерацiональної, вiдсталої й убогої Сербiї.
XS
SM
MD
LG