Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії Володимир Путін закликає своїх дипломатів до більш рішучої і енергійної політики на пострадянському просторі.


Віталій Портников

Москва, 12 липня 2004 - Володимир Путін вважає, що Росія ще не достатньо використовує ті резерви впливу, такі, скажімо, як історичний кредит довіри, дружба, яка пов’язує народи на пострадянському просторі.

І саме це може призвести до послаблення російських позицій на пострадянському просторі. Вакууму у міжнародних відносинах не буває, нагадує Путін своїм дипломатам.

Відсутність дієвої російської політики у СНД чи навіть нічим не обґрунтовані паузи в такій політиці можуть призвести до енергійного заповнення в цій політиці іншими, більш активними державами, підкреслює Володимир Путін, хоча він не сказав, які саме держави він має на увазі.

Чого не варто робити, так це перехоплюватися сентенціями про те, що ніхто, окрім Росії не має права претендувати на лідерство на просторі СНД, підкреслив Володимир Путін, який вважає такий підхід помилковим і дезорієнтуючим для російської дипломатії.

Як вважає російський президент, лідерство потрібно постійно підкріплювати ефективною політикою. “Якщо ми визнали певні реалії, потрібно з ними рахуватися і виходити з них у нашій зовнішній політиці”, - підкреслює Володимир Путін, який однак не пояснив дипломатам, які саме реалії він має на увазі.

Однак вже наступний абзац виступу російського президента демонструє, до яких саме реалій на пострадянському просторі тяжіє Володимир Путін.

Він вимагає від дипломатів усіма засобами підтримувати інтеграційні процеси, які йдуть у міжрегіональних об’єднаннях: у Євразійському Економічному Співтоваристві і ЄЕП.

А до того потрібно надавати взаєминам країн СНД з Росією максимально приємного характеру, “не тільки для нас, але і для них”.

“Я впевнений, - підкреслює Володимир Путін, який зустрівся із російськими дипломатами, - що наполеглива робота на цьому напрямку забезпечить зростання конкурентноздатності російської зовнішньої політики в цілому”.

Президент Володимир Путін розмовляв із дипломатами про всі аспекти російської зовнішньої політики, однак, як бачимо, теза, що треба активно доводити лідерство Росії на пострадянському просторі залишається незмінною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG