Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Україні Джон Гербст назвав проблемні з точки зору демократичних принципів питання у зв''язку з виборчою кампанією, що почалася в Україні


В середу у Києві в ході прямої телефонної лінії з читачами газети "Факти" він навів для прикладу події в Кіровограді, коли площу, де блок "Наша Україна" мав намір провести публічний захід, було закрито на ремонт.

В середу у Києві в ході прямої телефонної лінії з читачами газети "Факти" він навів для прикладу події в Кіровограді, коли площу, де блок "Наша Україна" мав намір провести публічний захід, було закрито на ремонт.

Дипломат вважає, що уряд України "несе особливу відповідальність за проведення виборів". "Шкода, що люди влади використовують своє становище, щоб забезпечити перевагу одного кандидата. І ми бачимо це", - сказав Гербст.

Разом з тим, посол висловив надію, що вибори пройдуть прозоро і демократично, як про це раніше заявив президент України Леонід Кучма. "Ми сподіваємося, що так і буде", - зазначив він.

Іншою "справжньою, величезною" проблемою, пов''язаною з проведенням виборів, Гербст назвав однобічне висвітлення подій у провідних засобах масової інформації".

"Проблема в тому, що багато телеканалів представляють лише одну точку зору. Нас непокоїть, що головні ЗМІ належить урядові або прихильникам уряду, і вони звучать голосно. Решта ЗМІ звучать не так голосно. Це - справжня проблема", - сказав посол.

Він також зазначив, що є і інша проблема, пов''язана з тиском на незалежні або пов''язані з опозицією ЗМІ. "Ми також сподіваємося, що ситуація з трансляцією радіо "Свобода" зміниться", - додав Гербст.

Посол підтвердив позицію США, котра полягає в тому, що Америка не підтримуватиме жодного з кандидатів. "Америку цікавить тільки процес виборів в Україні - ми стоїмо за справедливий, прозорий процес і хочемо, щоб громадяни України самі зробили свій вибір. Ми готові працювати з будь-яким президентом, якщо він буде обраний чистим шляхом", - зазначив він.

У зв''язку з цим Гербст підкреслив, що нинішній рік дуже важливий для розвитку України і для розвитку україно-американських відносин. "США дуже зацікавлені в сильній Україні. Ми хочемо, щоб Україна була демократичною, багатою країною, надійним партнером", - сказав посол.

Він також відзначив важливість присутності на виборах спостерігачів з-за кордону, в тому числі і з США, хоч сам Гербст не має наміру виступити в цій ролі.
XS
SM
MD
LG