Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола програм “Вікна” з Дмитром Нагієвим.


Тарас Марусик

Київ, 15 липня 2004 року.

Тарас Марусик

На черзі – наша постійна рубрика, присвячена мовним питанням. Сьогодні ми згадаємо про один скандал, пов’язаний з показом телепрограм “Вікна” з Дмитром Нагієвим” 1 червня в етері “Нового каналу”.

Цей скандал виходить за строгі рамки мовної проблематики, однак дає відповідь на те, існує в Україні мовна політика чи ні.

У згадуваній програмі був продемонстрований сюжет про українку “хохлушку”, яка намагається позбутися “хохляцького” акценту у вельми оригінальний спосіб: за допомогою регулярних занять оральним сексом.

Зважаючи на обурення громадськости змістом тієї телепрограми, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні вирішила зажадати від закритого акціонерного товариства “Новий канал” пояснення та запропонувати керівництвові телеканалу публічно вибачитися перед телеглядачами за вихід в етер програми образливого для українців змісту.

Крім того, Експертна комісія Міністерства культури та мистецтв України до 30 червня мала дати оцінку відповідности зазначеної програми нормам чинного законодавства України, зокрема, законові “Про захист суспільної моралі” і вимогам нормативних актів щодо захисту прав та інтересів телеглядачів.

Ось що розповів директор з розвитку ЗАТ “Новий канал” Олег Черниш про вибачення телеканалу:

Олег Черниш

Ще на засіданні Нацради деякі члени Нацради зауважили, щоб публічне вибачення не перетворилося в піар-кампанію програми “Вікна”, що воно повинно бути стриманим, щоб не викликати зайвого резонансу, що, на жаль, в принципі і сталося.

Як вибачалися? Було розміщено на інтернет-сайті “Нового каналу”, крім того, в програмі “Вікна” 23.06.04 три рази було передано біжучим рядком наступні слова: “Новий канал” приносить вибачення у своїх глядачів за некоректний сюжет, демонстрований 1-го червня 2004 року у програмі “Окна”.

Тарас Марусик

У згаданому рішенні Нацради йшлося також і про перенесення телепрограми “Вікна” з Дмитром Нагієвим” на пізніший час.

Олег Черниш

Зараз іде формування сітки мовлення на новий телевізійний сезон, який починається з 1-го вересня. Спочатку вона у нас розпочиналася о 19.30, потім були звернення, щоб перенесли на більш пізніший час, ми перенесли на 21-шу годину і прибрали денний повтор, зараз плануємо з вересня перейти на більш пізній час.

Я думаю, десь після десятої години це буде.

Тарас Марусик

Ще до засідання Нацради голова правління ЗАТ “Новий канал” Олександр Ткаченко їздив до Москви, де провів переговори щодо права редагування закуплених програм.

Олег Черниш

В даному випадку домовилися, що ми можемо редагувати програму “Окна”, тобто зараз призначена людина, яка конкретно займається редагуванням цієї програми, щоб подібні випадки не повторилися.

Ми згодні з тими рішеннями, які прийняла Нацрада, ми самі це вже усвідомили ще до засідання Національної ради. І спробуємо так, щоб вже “Окна” не були такі шокуючі.

Тарас Марусик

Це був директор з розвитку ЗАТ „Новий канал” Олег Черниш.

Додам, що висновку Експертної комісії Міністерства культури та мистецтв України з приводу відповідности зазначеної програми нормам чинного законодавства ще немає.
XS
SM
MD
LG