Доступність посилання

ТОП новини

Використання брудних та тіньових технологій у виборчому процесі України. Хто використовує такі технології? Проти кого вони скеровані?


Марина Пирожук Гості: Євген Кушнарьов - голова Харківської облдержадміністрації; Євген Побережний - заступник Голови правління Комітету виборців України; Андрій Шкіль - народний депутат України, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, голова підкомітету, член фракції БЮТ (телефоном).










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 15 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. В ефірі “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Марина Пирожук.

“Використання брудних та тіньових технологій у виборчому процесі України. Хто використовує такі технології? Проти кого вони скеровані?”

Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо з головою харківської облдержадміністрації, лідером народно-демократичного об’єднання “Нова Україна” Євгеном Кушнарьовим, заступником голови КВУ Євгеном Побережним та народним депутатом України Андрієм Шкілем, який з нами буде на телефонному зв’язку.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у нашій програмі.

Ми також хочемо долучити до нашої розмови слухачів. Телефон студії: 490-29-05.

Сьогодні представники "Нашої України" Володимир Бондаренко та Микола Катеринчук заявили, що проти Віктора Ющенка ведеться боротьба з використанням брудних технологій.

Вони вимагають від влади не допустити проведення акції УНА 16-го липня в Києві, оскільки вважають її екстремістською і такою, яка спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та на дискредитацію Ющенка.

Як відомо, завтра УНА готує проведення свого з''їзду, після чого планується похід вулицями Києва.

Давайте послухаємо пана Бондаренка. Володимир Бондаренко

УНА, котра вже третій захід планує провести, два вже проводила. За характером це були заходи, які не можна було б провести в умовах, коли влада виконувала б свої функції.

Таким чином виникає підозра, а чи влада не спільно діє з тими, хто робить пропаганду, яка є фактично антипропагандою для Ющенка?

Якщо в місті Києві проходять акції зі свастиками, в місті Донецьку проходять акції зі свастиками, я думаю, що і в інших містах вони будуть, ці акції, проходити, і скрізь створюється ситуація, що нібито це люди, які підтримують Ющенка, то знову ж таки ми помічаємо, що на каналах, які сьогодні обслуговують владу, – це “Інтер”, “1 плюс 1”, “УТ-1”, з’являється одна і та ж картинка, і вона супроводжується приблизно одним і тим же коментарем: отакий Ющенко, отакі його сили підтримують – це для того, щоб в Східних районах злякалися Ющенка як націоналіста, а в Росії взагалі усвідомили, що це супернаціоналіст, який взагалі буде тут наводити порядок “залізною рукою”, викидаючи росіян і євреїв з території України.

Провокація – така річ, яку легко зробити в умовах сьогоднішніх. Наприклад, поліграфія сьогодні безумовно відкрита неконтрольовано, тому на стовпах час від часу з’являється оголошення про те, що для промоушн-акції В.Ющенка запрошуються громадяни з оплатою 50 гривень за день роботи і так далі.

Безумовно це найкращі “друзі” Ющенка таке роблять.

До нас приходять люди, і потім ми їм пояснюємо, що це не прихильники Ющенка, це вороги його роблять, ці акції. Їх може бути десятки. Вони були у минулих виборчих кампаніях.

Ми що, не знаємо, що на інкасаційних машинах одного банку, котрий контролюється знову ж таки силами, які близькі до відомого кризового менеджера, в інкасаційних машинах розвозилися фальшиві номери “Сільських вістей” і “Вечірніх вістей”.

Ці номери були спродуковані десь і розповсюджені по всій Україні без будь-якої затримки ні на багаточисельних кордонах ДАІ, тому що інкасаційну машину, яка їде з охороною із автоматників, ніхто не зупиняє. Тому з центру розповсюдилися ці газети.

Тобто провокацій буде дуже багато. А як їх може не бути, коли Президент України Л.Д.Кучма прямо спроектував їх, він прямо сказав, що ми будемо мати найбруднішу кампанію, тобто, він освятив цей бруд, і він дав хід цим людям.

Марина Пирожук

Як ви можете прокоментувати сказане Бондаренком? Пане Кушнарьов, Ви представляєте владу, як таке може бути, що в країні дозволяються акції з використанням фашистських символів? Чи дозволили б Ви подібне у своєму регіоні?

Євген Кушнарьов

Давайте відразу домовимося, що я беру участь в програмі не як адвокат влади. Якщо ви мене запросили як людину з певним політичних досвідом, з власною позицією, то я готовий це обговорювати. На роль адвоката влади, я думаю, треба запрошувати інших.

У мене абсолютно негативне ставлення до брудних і тіньових технологій.

Але я вам хочу сказати, що я беру участь у виборчих кампаніях з 1989-го року і як опозиціонер в КПРС і один із керівників демплатформи того часу, на якого влада тиснула різними засобами, і як представник центристських політичних сил, і як прямий представник влади.

Марина Пирожук

Але Ви є одним із керівників великого регіону, і, власне, чи дозволили б Ви подібну акцію...?

Євген Кушнарьов

Я готовий Вам на це відповісти, але я хочу сказати, що брудні технології використовувалися в усіх кампаніях, всіма сторонами і той, хто сьогодні репетує, що проти нього використовувалися технології, має їх на своєму озброєні стовідсотково. Я Вам це говорю як людина, яка професійно займається виборами вже майже 15 років. Тим більше, що багато моїх друзів, бувши разом зі мною при владі, сьогодні в опозиції, вони займалися всілякими технологіями, і я думаю, що мають достатній досвід і не забули його.

Я абсолютно проти використання, принаймні, тих прикладів, які пролунали сьогодні, і влада безумовно повинна на це реагувати. Але поки що йдуть якісь припущення. А якщо будуть конкретні порушення, то вони повинні фіксуватися, складатися протоколи, матеріали передаватися до суду. Чи хтось думає, що влада зараз кине міліцію розганяти ці зібрання, а завтра інші? То ми тоді навряд чи побудуємо цивілізовані вибори і тільки будемо один одного звинувачувати.

Марина Пирожук

Пане Кушнарьов, радіо “Свобода” започаткувало практику такого своєрідного спілкування із слухачами з різних регіонів. У понеділок до нас зателефонував Ваш земляк, і ось що він нам розповів:

Слухач

На 17 годину запропонувала місцева влада Харкова на підтримку Януковича кандидатом в президенти зібрати від всього міста по 10 тисяч від району представників з транспарантами на підтримку присутності з гала-концертом російських поп-зірок. Прошу Вас, будь ласка, якщо дасть можливість, то оприлюдніть.

Євген Кушнарьов

Я, чесно кажучи, не люблю відповідати на анонімні запитання, тому що так можна, що завгодно запитати.

Марина Пирожук

Ми маємо, до речі, запис, де народний депутат від “НУ” Анатолій Філенко говорить про різні зловживання на Харківщині і ми можемо цей запис прослухати.

Анатолій Філенко

Ми вже бачимо перші признаки зловживання влади і адмінресурсом. Зокрема, такі дрібниці, що провідний зал не давали для проведення форуму Ющенка і “НУ”, посилаючись на те, що в ньому не можуть проводитися політичні заходи. Дуже легко надається під з’їзд НДП, СДПУ(О). Але це дрібниці.

А разом з тим ми бачимо в розпал передвиборчої кампанії величезне шоу. Я можу теж стверджувати, що люди на цей мітинг були зігнані, тому що туди зі списками зганяли моїх родичів, які є в мене в Харкові. Так і від різних організацій і установ проводилася рознарядка, хто 15 чоловік, хто скільки має на цей захист привести.

Я не думаю, що там вже збиралися такі віддані ідейні люди, з одного боку. А з іншого боку, виникає питання: як ці кошти, що потрачені на цей захід, на так звану презентацію довірених осіб кандидата Януковича були проведені через виборчий фонд і все таке? Тобто, я думаю, що ми тут побачимо ще багато цікавого.

Марина Пирожук

Пане Кушнарьов, що скажете на це?

Євген Кушнарьов

Ми, як Ви знаєте, якщо ні, то нагадаю, що з Анатолієм Філенко не просто знайомі, а друзі, засновники НДП, учасники демократичної платформи. Так, що коли згадував декого з своїх друзів, з ким разом пройшов через різні ролі, то Володя був серед них.

Я думаю, що в цій тональності у нас просто нецікава розмова. Знаєте, хтось прокурор, а хтось адвокат. Я ще раз кажу, що я не збираюся бути адвокатом влади.

Відповідаючи першому запитувачу з Харкова, то я йому хочу сказати, що вчорашній мітинг в Харкові організовували і проводили 16 політичних партій та 45 громадських організацій.

Вони замовляли, вони збирали, вони виготовляли, вони оплачували. Чому ми так зневажливо ставимось сьогодні до політичних партій, громадських організацій, начебто вони самі не в змозі привести своїх членів на площу.

Та якщо порахувати скільки рахується сьогодні в тих політичних партій, що є учасниками вчорашнього мітингу, то це буде понад 150 тисяч чоловік, а якщо взяти ще громадські організації, то це ще буде 200, може 300 тисяч чоловік.

Тому мітинги під 100 тисяч в Харкові не є чимось дивним, це є вже давно абсолютно звичайним. Інша річ, що ні правим, ні лівим не вдалося зібрати.

До речі, активними учасниками вчорашнього мітингу були обласні профспілки. Вони можуть комусь не подобатись, комусь подобатись, але вони залишаються найбільш масовою організацією і вони в змозі підняти спокійно 50-60 і 100 тисяч учасників цього мітингу.

Тому я тут абсолютно не бачу обличчя влади. І я приймав участь у цьому мітингу просто, як голова обласної організації НДП і навіть не агітував.

Марина Пирожук

Пане Шкіль, чи згодні Ви з аргументами пана Кушнарьова?

Андрій Шкіль

Звичайна річ, тут як я можу погодитися, бо коли пан Кушнарьов заявляє, що він не буде адвокатом влади, то я не думаю, що йому не треба бути адвокатом влади.

Він постає представником її, відповідальною стороною. Адвокати – це нейтральні люди, які запрошуються для обслуговування тієї чи іншої особи, влади, коли її покликали до відповідальності. Просто він є представник влади і звичайно буде захищатись і говорити, що технології брудні по обидва боки.

От ви собі уявляєте, щоб, наприклад, “НУ” організувала похід якось би не Коваленка, а Петренка з фашистськими символами, символікою в тому ж самому Харкові, антисемітськими закликами і кажуть, що вони підтримують Кучму чи пана Кушнарьова.

Яка б була реакція? Був би дозволений такий би мітинг? Чи можливо представники СБУ, міліції забігли би в той зал, де б тільки планувалося проведення подібного мітингу?

Невже в СБУ перестав діяти відділ “Т” по боротьбі з тероризмом? Відділ “Т” гнобив нас, починаючи з січня 1991 року. Я переконаний, що він є співорганізатором подібної акції, яка відбудеться завтра, яка відбувалася до того.

І влада тут не просто причетна, вона не просто є замовником, вона ще й оплачує подібні заходи. Вона є головним відповідаючим перед усією громадою, перед всією Україною за те, що буде відбуватися і за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Тому що розпалення міжнаціональної ворожнечі може принести дивіденди тільки владі, поза як можна зірвати вибори, можна оголосити в Україні надзвичайний стан, можна закріпити свою владу настільки, наскільки потрібно для того, щоб навести порядок.

Недаремно Леонід Кучма у своєму виступі на “1+1” заявив, що головним його досягненням є те, що в Україні є мир. Відповідно, натякає він різними там Коваленками, що якщо він піде, а прийде, припустимо, Ющенко, то буде те, що відбувалося завтра чи вчора.

Марина Пирожук

У нас є перший слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Вам телефонує Олександр Ліщенко, місто Знамянка, Кіровоградська область.

Я хотів би звернутися як до пана Шкіля, так і в цілому до опозиції. Розумієте, що у нас в місті Знамянка також пропав “5 канал”. Спочатку з’явився, а потім на тому каналі з’явилося “ОРТ”.

Марина Пирожук

Ми зрозуміли Ваше запитання. Навряд чи Вам пан Шкіль зарадить у цьому питанні. Але тим не менше, пане Шкіль, запитання адресувалося Вам.

Андрій Шкіль

Я вам ще скажу, що “5 канал” є єдиним ковтком чесних новин. Це не просто рекламний салоган, а це справді так. Зверніть увагу, що опозиційним цей канал назвати тяжко, його можна назвати чесним і об’єктивним.

Влада його боїться і намагається його прикрити і в Донецьку, і в Кіровоградській області. Відверто кажучи, я мешкаю в готелі “Україна” (колишня “Москва”) і там все одно “5 каналу” нема.

Я звертався двічі до адміністрації. Мені пояснили, що мешканці готелю не хочуть дивитися “5 канал”. Це вже в центрі Києва відбувається подібна штука.

Тому чесних новин ніхто не хоче. Тут не просто опозиція до влади, а тут опозиція до тоталітарного режиму. Коли зміниться влада, то я переконаний, що всі канали, принаймні, будуть чеснішими, якщо не всі стануть чесними.

Марина Пирожук

Пане Побережний, чи справді є підстави говорити про те, що ці вибори будуть найбруднішими?

Євген Побережний

Ми проводили оцінку передвиборної ситуації в Україні. Власне кажучи, протягом 3-4 ми місяців проводили моніторинг заходів, пов’язаних з агітацією і загальнополітичних акцій.

І те, що відбувається зараз не налаштовує нас на оптимістичний лад. Реально кажучи, є всі передумови для того, щоб ці вибори були брудними.

І найбільше наше занепокоєння викликає роль або позиція правоохоронних органів. Тобто, на наш погляд, вони просто не справляються з покладеними на них обов’язками, якщо казати м’яко.

Марина Пирожук

Пане Кушнарьов, я хотіла б, щоб Ви теж дали відповідь на це ж саме запитання. Чи є справді зараз серйозні підстави говорити про те, що президентські вибори в Україні будуть найбруднішими за всю історію незалежної України? Про це сам президент говорив.

Євген Кушнарьов

На жаль, такі підстави є.

Марина Пирожук

Чим Ви це обґрунтуєте?

Євген Кушнарьов

Будуть змагатися, принаймні, дві дуже потужні і приблизно рівні за потенціалом і досвідом команди. Я думаю, називати їх зараз нема потреба. Всім відомо. Тому я наводжу інший приклад. Тому що...

Марина Пирожук

Вони будуть брудними через конкурентність?

Євген Кушнарьов

Саме так. Через велике бажання виграти за будь-яку ціну, хто б і що не говорив.

Я міг би вам сказати про власне бачення того, що треба робити, щоб зменшити вплив того самого адмінресурсу, на який постійно або натякає, або прямо звинувачує опозиція, і багато іншого.

Але спочатку наведу приклад. Вчора мене інформують, що пішла хвиля інформації, що на харківських ринках невідомі люди обов’язково українською мовою (це характерно) розповсюджують інформацію про те, що найближчим часом всі ринки (вони ж приватні, ви розумієте, і там працюють десятки тисяч людей) будуть передані чи викуплені донецькими бізнесменами, які перше що зроблять – то крім офіційно встановлених там ринкових зборів введуть подвійний збір на виборчу кампанію, зрозуміло, Віктора Януковича.

Це – брудна технологія? Без сумніву. Я маю право сьогодні сказати, що за якимись ознаками це представники того чи іншого конкурента? Не маю права. Можу про це думати, але права не маю. Тому що, по-перше, вважаю це поза мораллю, на відміну від моїх опонентів, які будь-що одразу вішають на владу. Це ж так просто! Влада – загальний жупел.

До речі, дозволи на мітинги не якісь відділи в СБУ дають, а дає міськвиконком, який є органом самоврядування, обраним харків’янами. Там депутати різних поглядів, там є узгоджувальна рада, яка розглядає всі ці заявки і шукає єдине – формулу, щоб різні політичні сили не зіткнулись на одному майдані і не почали з’ясовувати стосунки.

А так просто звинувачувати взагалі всю владу, тим більше губернатора та ще приєднавши до цього й СБУ як наступника славнозвісного КДБ...

Тому я думаю, що якщо ми хочемо, щоби ми врешті-решт просувались, наближались хоча б до європейських зразків політичних перегонів, то по-перше, нам треба запроваджувати всім разом в суспільстві політичну культуру. По-друге, нам, дійсно, треба проводити реформу, проти якої, на жаль, виступають сьогодні Віктор Ющенко і “НУ”. Тому що реформа направлена якраз на розподіл, якщо хочете, навіть на розпорошення адміністративного ресурсу. Тому що якщо ми вийдемо на виборність губернаторів, то ніколи величезний адміністративний ресурс, який підпорядкований сьогодні регіональній владі, не буде працювати на боці одного кандидата. Він буде працювати за різних кандидатів, як сьогодні можуть займати таку позицію мери. Оце треба вирішувати. Якщо ми вийдемо з вами в результаті реформ на те, що силові структури будуть хоча б подвійного підпорядкування - і центру, і регіонам. З огляду на те, що в регіонах політична буде різна влада, то вже буде значно зменшена можливість використання кимось – теоретично кимось – такого адмінресурсу...

Марина Пирожук

Але все ж таки, пане Кушнарьов, чи буде горішня влада тиснути і використовувати на виборах місцеву владу, або кандидат від влади?

Євген Кушнарьов

Ви знаєте, от ми чекаємо чергового робочого приїзду на Харківщину Прем’єр-міністра. Ми його чекаємо, тому що ми хочемо, щоб за участю Прем’єр-міністра були розглянуті питання подальшого розвитку харківської науки (це кричуще для нас питання). Ми маємо надію, що за допомогою Прем’єр-міністра Кабінет Міністрів прийме програму розвитку метрополітенів в Україні. І ми будемо бачити перспективу розвитку нашого метро. Ми хочемо за допомогою Прем’єра вирішити питання створення “єврорегіону” Слобожанщина на кордоні з Донецькою областю.

Мене можуть знову звинувачувати, що цей елементи виборчої кампанії. Та це наше життя! Причому, на довготривалу стратегію.

Марина Пирожук

Дякую, пане Кушнарьов.

Євген Кушнарьов

Від’єднати владу від виборів неможливо.

Марина Пирожук

Дякую. Ми знову маємо слухача. Ало, Ви в ефірі.

Слухач

Дякую. Добрий вечір, брати і сестри українські! У мене питання до Кушнарьова. Скажіть мені, будь ласка, що у Вашому розумінні центристи? Це – такі як Пінчук, котрий залишив керівництво партією “Трудова Україна” і “ліг” під Ахметова, щоб скупити “Криворіжсталь”? Це – такі держслужбовці, як Ви, котрі “лежать” під кримінал? Це центристи? Поясніть мені, будь ласка, і братам і сестрам українським. Дякую Вам.

Євген Кушнарьов

Дякую Вам за запитання. Але вести політичну дискусію на рівні якихось персоналій – це просто для мене несерйозно. Вибачте, я опікуюсь суспільними проблемами, а не якимись конкретними прізвищами. Якщо Вам хтось не подобається, то це Ваше право. В цьому також є завоювання демократії, що Ви можете про це сказати на всю країну.

Я змушений вибачитись, подякувати всім, хто нас слухав. Але я поспішаю на “5 канал”, а там не люблять, коли запізнюються.

Марина Пирожук

Дякуємо, пане Кушнарьов. Пане Шкіль, сьогодні Тигіпко закликав відмовитися від адмінресурсу, оскільки це, за його словами, може лише зашкодити кандидату від влади.

Як Ви б це прокоментували? Наскільки такі заклики є реальними?

Андрій Шкіль

Я прокоментую тільки виключно як піар-хід. Тому що, якщо не помиляюсь, Тигіпко там не останню роль відіграє, в таборі кандидата на посаду президента Януковича. Тому просто б, скажімо, це його посада – вплинути на те, щоби не було задіяно адмінресурс.

А от, будь ласка, дивіться, в яку сторону може діяти адмінресурс... Недарма тут депутат з Харківщини казав, що вони чекають приїзду Прем’єр-міністра. Але тут треба тільки зазначити, що не Прем’єр-міністра, а кандидата на посаду президента. Тому що він під свій передвиборчий дух може, справді, покращити науку на Харківщині, вирішити інші економічні питання і проблеми, які назріли в цьому регіоні. Але ще раз кажу: це він зробить тільки для того, щоб, принаймні, як мінімум, десь стабілізувати свої там голоси чи збільшити відсоток популярності на Харківщині. Не більше. Тобто, жодної іншої думки. Він буде використовувати бюджет України, буде використовувати бюджетні кошти. Він буде використовувати кошти тих самих виборців... Тому що вони їх заробили, а не Янукович, а не його Кабінет Міністрів. Він буде з тих коштів не повертати тим людям, а буде вдячний за тих, хто буде за нього голосувати. Ось це найтяжча форма використання адмінресурсу.

Інша форма – це сфальсифікувати вибори на Сході і зірвати їх на Заході. Вони будуть робити усе для того, щоб зірвати вибори на Західній Україні, і сфальсифіковувати їх у себе там на Донеччині, на Харківщині, таке інше. Я знаю, що кожен може запевнити, що ви наперед говорите, а там не відомо, як воно буде. Можливо, буде зовсім по-інакшому. Буде, власне, так. Тому що жодних шансів кандидат Янукович насправді не має. Тому що не все населення України знає про його вину, про те, що в 27 років другий раз помилитися і не отримати кримінальне звинувачення... – про це поки що ніхто не знає, а дізнається. І тут не буде брудної технології. Це буде чесною технологією. Про це треба знати виборцям, бо вони мають чесно обрати свою владу, а не з заплющеними очима.

Марина Пирожук

Пане Шкіль, дуже Вам дякую. Зараз мої помічники перенаберуть Вас знову, бо Вас дуже погано чути. А ми тим часом продовжує програму.

Пане Побережний, пан Бондаренко, якого ми чули на початку програми, стверджує, що основна боротьба з використанням брудних технологій на виборах вестиметься проти Ющенка.

Те, що виборча кампанія не обійдеться без брудних і маніпулятивних технологій, що переважна більшість цих технологій буде скерована проти Ющенка, говорили також експерти і “Політичної думки”, яка часто проводить опитування.

Чи справді Ющенко становить таку серйозну загрозу інтересам влади, що вона готова йти на все, як Ви гадаєте?

Євген Побережний

Я не хотів би давати коментарі щодо того, що буде відбуватися на виборах, тому що Комітет виборців – це організація, яка спостерігає за виборами.

Коли я роблю якійсь прогноз перед тим, як опублікувати результати спостереження, нас завжди легко звинуватити в тенденційності.

Марина Пирожук

Гаразд. Чи маєте ви наразі якісь результати, які вказують, що брудні технології вже використовуються.

Євген Побережний

Якщо говорити про виборчу кампанію, яка вже почалася, дійсно ми маємо справу з використанням брудних технологій. В більшості, якщо говорити про технології, які спрямовані проти когось, то це технології, які спрямовані якраз проти Віктора Ющенка.

Тобто це дуже різноманітний спектр подій, починаючи від самого такого елементарного кримінального втручання, тобто це вже важко назвати якоюсь технологією, це вже чистий кримінал, закінчуючи маніпуляціями в ЗМІ.

Марина Пирожук

Дякуємо. Ми маємо знову слухача. Добрий вечір! Ставте Ваше питання.

Слухач

Добрий вечір! Марино, це з Надвірної, Михайло Даник.

Марина Пирожук

Дуже приємно.

Слухач

Це Ваш земляк. Так шкода, що з ефіру пішов пан Кушнарьов.

Марина Пирожук

На жаль.

Але ми маємо пана Побережного і пана Шкіля.

Слухач

Кушнарьов так виступав, як в садку перед дітьми. Чому треба робити конституційну реформу? Ми ж розуміємо, що влада хоче забрати повноваження Президента, дати їх прем’єрові, а цей прем’єр вже давно чекає – це пан Президент Кучма.

Розумієте? Це нам невигідно. Нам треба позбутися цієї влади! Ця влада нас обікрала, обшахрувала, ми вже далі терпіти не можемо! Ми – галичани вже готові на повстання проти такої влади!

Я хочу сказати Шкілю, недавно Шкіля побили. Пане Шкіль, треба піднімати народ! Вибори ми не можемо програти. Якщо нас обшахрують на виборах, ми підемо на повстання, всі поїдемо в Київ!

Я був недавно в Києві, там було більше 70 тисяч народу. Ми зберемо мільйони народу, але ми не дамо Україну більше цій владі! Дякую Вам!

Марина Пирожук

Дякуємо.

Слухач

Пане Шкіль, будьте готові, приймайте народ!

Марина Пирожук

Пане Шкіль, очевидно, у багатьох Українська національна асамблея Коваленка, про яку сьогодні вже мовилося, асоціюється з УНА-УНСО, організацією, яку Ви очолюєте.

Чи не є це провокацією і певною маніпуляцією стосовно Вашої організації, як Ви гадаєте?

Андрій Шкіль

Звичайно, так воно і є. Я в принципі переконаний, що це є елементом брудної технології, це є елементом ліплення з Ющенка образу екстреміста, якщо його підтримують такі недолугі екстремісти, як Коваленко, то відповідно він також приблизно таким і є.

Асоціації тут є абсолютно зайвими, тому що жодного відношення організація Коваленка до УНА-УНСО не мала, не має і мати ніколи не буде.

Це абсолютно віртуальна структура, створена на кошти нинішньої влади, вона фінансується досить потужно, зокрема, офіс Коваленка розташований на вулиці Шовковичній в одному будинку з приймальною Президента України. Тому, я думаю, що тут навіть запитання зайві.

Я передбачаю, що приблизно таким чином буде діяти влада. Вона з одного боку буде малювати на Сході образ Ющенка-націоналіста, а на Заході буде пробувати розігрувати образ Ющенка-ліберала.

Саме для цього був висунутий кандидатом у президенти Бойко, який просто прилюдно говорить про це. Завдання у влади стоїть одне – будь-якими засобами, будь-якими спробами, будь-якими силами, будь-якими найчорнішими технологіями не допустити до влади Ющенка, до влади чесну владу (прошу вибачення за тавтологія).

Тому, я думаю, що, власне, нашим основним завданням – створити владі абсолютно чіткий прецедент, щоб вона знала, що якщо вона хоче вишахрувати, вкрасти в нас перемогу, то вона отримає народний гнів, вона отримає революцію в Україні.

Якщо на це наважиться влада, то подивимося, що з цього буде. Народ справді доведений до відчаю, це я говорю, як людина, яка постійно перебуває в окрузі, спілкуюся з людьми, і люди вже не вірять ні в що, вони сподіваються і просто вже живуть одними виборами.

Вони знають, що або 31-го жовтня відродиться Україна, або вона вже впаде в яму, з якої вже не піднятися.

Марина Пирожук

Пане Шкіль (тільки я хотіла, щоб ви тепер відповідали у формі бліц, бо наша програма добігає кінця), чого найбільше боїться влада на виборах?

Андрій Шкіль

Влад на виборах найбільше боїться нашої перемоги і своєї поразки, найбільше вона боїться того, що не спрацює адмінресурс. На минулих виборах він спрацював тільки на 12 %.

Марина Пирожук

Пане Побережний, а Ви як гадаєте, чого найбільше боїться влада на виборах, з огляду на спостереження Комітету виборців України?

Євген Побережний

Я б не говорив про владу, як про щось єдине, дуже сильно монолітне. Тому що якщо говорити про захід, який відбувався, наприклад, в Харкові (на жаль, пан Кушнарьов), але тим не менше, це є захід передвиборчий на своїм часом, але який в плані агітації я б дуже сильно побоявся називати б агітаційним.

Тому що агітаційний захід – це коли приходять люди і отримують там інформацію, яка має їх переконати змінити їхню позицію.

Коли людей зганяють примусово з якоюсь їхньою попередньо сформованою позицією – це зовсім інша річ.

Насправді влада, якщо розбити її на місця, на мозаїки, то кожен чиновник на своєму місці боїться, що він десь щось не відпрацює, не виконає план по бюлетенях, по виборцях, як колись був план по молоку чи по м’ясу.

Марина Пирожук

А хто цей план їм формує, складає?

Євген Побережний

Я думаю, що в даному випадку, коли мова йшла про захід в Харкові, то це був план однієї з вертикалей виборчого штабу Януковича. Я не знаю, кого саме.

Марина Пирожук

Дякую, пане Побережний. Ми маємо останнього на сьогодні слухача. Ви – в ефірі.

Слухач

Добрий вечір!

Марина Пирожук

Добрий вечір! Дуже коротко формулюйте запитання.

Слухач

У мене запитання мабуть до обох. Ми до цього часу не знаємо, яка освіта у Януковича. Будь ласка.

Євген Побережний

На жаль, я не є біографом Януковича, я не можу на це питання відповісти.

Андрій Шкіль

Я не знаю, яка в нього освіта, але він є член-кореспондент зараз якихось наук, він ледве не академік усіх академій, тобто він вже купив собі достатню кількість, чи, може, вчасно заробив, я не знаю, достатню кількість дипломів.

Але ж, ви зрозумійте, що освіта – це не диплом, освіта – це вміння формулювати свою думку, а вміння формулювати свою думку в кандидата від влади, скажімо, з тим великі проблеми виникають.

Ще я хотів би додати. Не треба вважати, що влада роз’єднана, що влада мозаїчна, що вона не зовсім сприймає єдиного кандидата. Це не так. Перед ними ставиться чітке завдання, і це чітке завдання ставить головний кризовий менеджер країни.

Він виставляє завдання, він приймає звіти...

Марина Пирожук

Дякую, пане Шкіль. На жаль, наша програма добігла кінця. Нагадаю, що гостями “Вечірньої Свободи” були: голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов, заступник голови КВУ Євген Побережний та народний депутат України від БЮТ Андрій Шкіль.

Програму підготувала і вела Марина Пирожук. На все добре! Слухайте радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG